ФАПи поки що тримаються

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

В четвер відбулося засідання двадцять першої сесії. Серед інших питань, депутати ділили додаткові надходження бюджету в сумі 750 тис.грн. Найбільше підфортунило медицині району – 210 тисяч отримає ЦРЛ для придбання вогнегасників та наркозно-дихального апарату, 50 – ЦПМСД, які підуть на закупівлю приладів для гасіння пожеж, запчастин для санітарних автомобілів, технічне обслуговування газових мереж та приладів. Понад 65 тисяч спрямовано освітній галузі. З них 50 тисяч мають перетворитися на приємні новорічні подарунки для дітей атовців, з малозабезпечених сімей, інвалідів тощо. 100 тис.грн. склали одноразові матеріальні допомоги, 200 тисяч спрямовано на компенсацію пільгового проїзду.

Хто прихистить пільгові перевезення?

Пільгові перевезення стали важкою ношею для районної скарбниці й обмежилися одним днем на тиждень в середу та й то лише в один бік – з міста. На його забезпечення скидалися всім миром. Сільські ради частково делегували кошти в районний бюджет, аби виконати зобов’язання перед ними та перевізниками. А вже на цій сесії депутатам було запропоновано ухвалити новий порядок пільгових перевезень, за яким відшкодування за них цілком і повністю лягає на плечі сільських, селищних рад та ОТГ.

  • Рекомендуємо з 2018 року здійснювати покриття пільгових перевезень за рахунок коштів місцевих бюджетів, – роз’яснив пропоновані зміни начальник управління соціального захисту РДА Петро Середа.

Проте нововведення депутати відхилили. У своїх виступах Іван Громик, Ігор Гай, Борис Бец звернули увагу на те, що угоди з перевізниками має право укладати райдержадміністрація, і ніяким чином не органи місцевого самоврядування. Тож про абсолютне фінансування пільгового перевезення з сільських бюджетів не може й бути мови.

ФАПи зачіпали, але з місця не зрушили

На сесії передбачалися гарячі дискусії щодо оптимізації сфери охорони здоров’я району, адже на обговорення виносилися питання ліквідації Жванецького терапевтичного відділення та оптимізація Орининської лікарні, проте вони були зняті з порядку денного. Депутатам залишилося визначитися, чи закривати ФАПи в Каштанівці, Ярузі та Параївці, що розглядалося в рішенні про внесення змін до організаційної структури ЦПМСД.

  • Нам держава дає 13 мільйонів, а потрібно 23. За цей проект потрібно проголосувати вже і зараз. Краще сьогодні людей поставити перед фактом, ніж тоді, коли платити буде нічим, – закликав колег голова РДА Василь Сукач.

Однак депутати проголосували за вилучення цього пункту. В них було багато запитань щодо того, чи населенню та працівникам донесли доцільність цих непопулярних кроків, аби наразі не різати живцем, де люди зможуть отримувати медичну допомогу й взагалі що буде з приміщеннями медустанов, тому в підсумку рішення прийняли без положення про закриття ФАПів.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар