Другий тур виборів на Кам’янеччині пройшов без сюрпризів

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

21 квітня у другому турі українці обирали нового Президента. Володимир Зеленський отримав 73,22% підтримки виборців. За нього проголосували 13 541 528 українців. За діючого Президента Петра Порошенка проголосувало лише 4 522 320 виборців, що склало 24,45%.

Володимиру Зеленському вдалось об’єднати майже усю Україну: окрім Львівської області, де Петра Порошенка підтримали 62,79% виборців, решта областей впевнену перемогу віддали саме Володимиру Олександровичу. Не виключення і Хмельницька область, тут за Зеленського проголосувало 70,80% виборців (443 308 осіб), тоді як за Петра Порошенка – 26,83% (168 025 осіб).

По 193 територіальному виборчому округу, до якого входить Кам’янець-Подільський та Новоушицький райони, а також місто Кам’янець-Подільський, результати голосування суттєво не відрізнялись від загальних по Україні.

Участь у другому турі президентських виборів на нашому окрузі взяло 60,95% виборців. Це дещо менше, ніж у першому турі. Тоді явка склала 62,77%.

За Володимира Зеленського на 193 окрузі проголосувало 71,35% виборців (63 947 осіб), а за Петра Порошенка –  26,19% (23 479 осіб).

Кам’янець-Подільський район

У Кам’янець-Подільському районі за Володимира Зеленського віддали голоси 73,1% виборців (24 886 осіб), а за Петра Порошенка – 24,6% (8 394 особи). У першому турі за Зеленського тут проголосувало 25,92% (8 980 осіб).

Новоушицький район

У Новоушицькому районі за Володимира Зеленського проголосувало 68,2% виборців (9 681 особа), тоді як за Петра Порошенка – 29,5% (4 186 осіб). У першому турі за Зеленського тут підтримало 22,17% (3 208 осіб).

Місто Кам’янець-Подільський

Що ж стосується Кам’янця-Подільського, то Володимир Зеленський набрав 70,9% голосів виборців (29 380 осіб), а Петро Порошенко – 26,3% (10 899 осіб). У першому турі за Зеленського тут проголосувало 28,77% (12 386 осіб).

– Окружна виборча комісія у другому турі спрацювала майже ідеально, – поділився враженнями член ОВК від команди Володимира Зеленського Андрій Булатович. – Були враховані помилки попередніх виборів, тож для того, аби уникнути штовханини під час видачі бюлетенів та здачі протоколів, для кожної ДВК був виділений свій час. Люди дякували нам за гарну організацію роботи. Всі члени ОВК були налаштовані на конструктив, не було випадків саботажу тощо. Залишились лише приємні враження від роботи під час другого туру виборів.

– Все було досить спокійно, – прокоментував хід виборів по 193 округу Максим Ільчишин, юрист, довірена особа кандидата в президенти Петра Порошенка. – Від самого початку наш кандидат націлював свої штаби саме на захист демократичних виборів і запобігання будь-яким спробам ці вибори зірвати чи спотворити їх результати. Загалом, так воно і вийшло й ніяких неприємних інцидентів не сталося.

Зазначимо, що соціологи називають Володимира Зеленського переможцем «протестного голосування». Так, за даними «Інституту соціальних досліджень імені А. Яременко», 42% виборців, які підтримали Зеленського на виборах, проголосували проти чинного Президента Петра Порошенка.

Також хотілось би нагадати нашим читачам, що за соціально-економічну ситуацію в державі (пенсії, тарифи, якість автошляхів і т.д.) зараз відповідає коаліція «Європейська Україна», яка складається з Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та партії «Народний Фронт», а також уряд, посади в якому поділені цими політичними силами. І відповідатимуть вони до формування нової коаліції та уряду після наступних парламентських виборів.

Зазначимо, що обраний Президент почне відповідати за сфери його компетенції після інавгурації, яка має відбутись не пізніше 3 червня 2019 року. До того часу всі чинні «президентські» міністри та інші посадові особи залишаються на посадах. Зрозуміло, що новообраний Президент не має також права законодавчої ініціативи, вето чи можливостей призупинення рішень уряду. Однак право на це все ще має чинний Президент Петро Порошенко.

Євгенія СОЛОВСЬКА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар