ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ МІСЬКОГО БЮДЖЕТУ ЗНАДОБИЛОСЯ ДВА ДНІ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Наразі ще не закрилась третя сесія Кам’янець-Подільської міської ради 8 скликання, а уже можна говорити про певну традицію: засідання цього скликання тривають здебільшого від самого ранку і до вечора декілька днів і супроводжуються гучними, безплідними суперечками та взаємними звинуваченнями. Відсутність ділового настрою і бажання йти на компроміс, одночасно намагання відстояти свою позицію до перемоги над опонентом за будь-яку ціну приводить до того, що кожне питання перетворюється на поле битви, і навіть обговорення найпростіших з них замість однієї хвилини може займати півгодини. Залишається тільки сподіватися, що опоненти знайдуть у собі сили організувати ефективну роботу, в іншому разі, варіант, який уже звучав під час минулої сесії, – «міську владу чекає повне перезавантаження з непередбачуваними наслідками для всіх» може спрацювати.

Цього разу пленарне засідання, що пов’язане з прийняттям бюджету громади на 2021 рік, розпочалося 22 грудня. Перший день депутати цілком присвятили вислуховуванню від представників медицини, освіти і соціальних служб міста пропозицій стосовно фінансування на наступний рік, і майже усі виступаючі відзначали, що грошей, які закладені у бюджеті, недостатньо, щоб закрити поточні потреби з прийнятих програм. Переважну більшість коштів міська влада обіцяє додати після остаточно затвердження бюджету на 2021 рік у лютому. Разом з тим із нерозподілених майже 39 млн грн депутати спрямували 12 млн грн освітянам, аби гарантувати виплати педагогічним працівникам 20% від заробітної плати протягом усього 2021 року, та 3 млн –на поточні ремонти навчальних закладів. Також перекинули ще близько 1,5 млн грн зі сфери благоустрою міста на деякі медичні програми, зокрема 950 тис.грн –на програму «Шкільна медицина». Ці кошти спрямують на виплату заробітної плати медпрацівникам, які працюють у школах міста.

Також міський голова Михайло Посітко наклав вето на минуле рішення депутатів звільнити малих підприємців ІІ групи від сплати єдиного внеску. За словами очільника міста, це рішення суперечить наявному законодавству, у ньому не прописані податкові кведи і час дїї пільги. Міська рада не змогла його подолати, набравши тільки 21 голос з необхідних 26.

Оскільки майже з кожного питання виникали бурхливі дискусії, які здебільшого рідко носили конструктивний характер, остаточно затвердити бюджет міські обранці змогли тільки під вечір наступного дня.

За словами начальника фінансового управління Оксани Гут, 2021 року очікується 803 млн грн надходжень. Із них 30 млн грн – це ті кошти, що надійдуть у вигляді податків і зборів від суб’єктів господарювання, котрі працюють на приєднаних до міста внаслідок реформи децентралізації територіях.

Головний кошторис міської громади передбачає виплату заробітної плати працівникам усіх бюджетних установ, комунальних послуг і закриття найнагальніших потреб благоустрою, соціальної сфери, медицини на весь наступний рік.

– Так, нам не вистачило фінансового ресурсу, щоб передбачити коефіцієнт росту з енергоносіїв. Тому в разі підвищення тарифів змушені будемо економити їх споживання, – коментуючи цифри нового фінплану, – заявила Оксана Гут.

Після ухвалення бюджету залишалося розглянути більше ніж 350 земельних питань. Звісно, депутатський корпус устиг прийняти рішення тільки з декількох десятків з них. Тож коли на годиннику висвітило 17.15, міський голова Михайло Посітко переніс засідання, мабуть, уже на наступний тиждень.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар