ЧЕРВОНА ЗОНА, АЛЕ БЕЗ ЛОКДАУНУ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

– За тиждень у Кам’янці-Подільському маємо рекордну кількість випадків зараження на ковід – 294, з них тільки за минулі вихідні – 171, – повідомив керівник штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій, заступник міського голови Василь Сукач під час прес-конференції. За його словами на ранок 9 листопада у місті зареєстровано 844 випадки COVID-19 (у вечері додалося ще 46) з них 70 лікуються в стаціонарі, інші переборюють хворобу амбулаторно.

Всі школи та дитсадки працюють, окрім 4-го класу НВК №14, який знаходиться на самоізоляції. З цього понеділка запрацював ДНЗ №22. Василь Олександрович висловив сподівання, що ситуація з пандемією у нас не дійде до того, що потрібно буде припиняти транспортне сполучення і закривати усі навчально-виховні заклади, як це відбулося в Славуті Хмельницької області. Щоб запобігти цьому, він ще раз закликав дотримуватись карантинних норм і приписів.

Разом з тим Кам’янець-Подільський та Хмельницький входять у першу п’ятірку міст України за кількістю захворілих медичних працівників (у нас їх від початку пандемії 102). «Відповідно у місті відчувається брак медперсоналу, і в разі подальшого збільшення захворюваності на коронавірус, дефіцит кадрів стане критичним. Тому в штабі розглядають варіанти залучення фахівців для боротьби з пандемією, які дотичні до медицини, але не є безпосередньо медичними працівниками», – заявив начальник управління охорони здоров’я міста Юрій Пливанюк.

Також він повідомивв, що кам’янчани з діагнозом  COVID-19 часто нарікають на те, що їм відмовляють у госпіталізації.

– Зараз кількість хворих досягла такої кількості, що пацієнтів з легкою формою залишають на амбулаторному лікуванні, тому остаточне рішення про госпіталізацію приймає сімейний лікар, – пояснив очільник кам’янецької медицини.

Важливим питанням для медзакладів міста, за словами Юрія Васильовича, залишається кисень, який потрібен для лікування хворих із важкою формою COVID-19. Зараз у місті ним забезпечено 81% лікарняних ліжок, що відповідає рівню не нижче 80%, затвердженого МОЗом України. Але в разі планованого збільшення ліжко-місць у терапевтичному відділенні міської лікарні ще на 20 на додачу до наявних і уже зайнятих 80, його може не вистачити. Тому зараз за рахунок держави уже замовлено 10 кисневих концентраторів, 2 кріоциліндри і ще 2 обіцяла надати область.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Юрій Крилов повідомив, що до раніше відомих карантинних обмежень червоної зони додалася ще й заборона відвідувати кінотеатри.

Також Юрій Володимирович поінформував присутніх про активні перевірки кам’янецькою і обласною робочими моніторинговими групами дотримання карантинних заходів міськими суб’єктами господарювання, зокрема і центрального ринку, де за минулий тиждень було складено 2 протоколи про порушення карантинних норм.

– У разі виникнення питань стосовно пандемії можна телефонувати на міську гарячу лінію за телефоном 068-777-15-05. Окрім того, контактний телефон гарячої лінії є на сайтах МОЗу і Хмельницької ОДА.

– Для того, щоб Кам’янець-Подільський вийшов з червоної зони, потрібно мати менше ніж 300 хворих за два тижні, тоді як уже за 7 днів у місті захворіло майже три сотні. На жаль, наше місто найближчим часом залишиться у червоній зоні, – підсумував Юрій Володимирович.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар