Боротьба за справедливість в Жванецькій ОТГ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Неймовірне обурення прокидається в грудях лишень від одного спогаду про подію, яка мала місце 11-го березня в Жванецькій сільській раді. Обурення від того, як дехто в гонитві за наживою готовий по головах іти до своєї мети. Мало того, що вони порушують фундаментальні норми моралі, та й ще намагаються при цьому виставити усіх інших ідіотами, незалежно від того, чи це звичайний орендодавець, у якого взяли до обробітку землю, чи сільський голова, який представляє усіх мешканців громади.

Мабуть, ви вже здогадались, хто «герой» сьогоднішньої розповіді – звичайно ж, «Енселко Агро» та представники цього товариства з обмеженою відповідальністю. Своїми діями вони уже завдали чималу шкоду і своїм орендодавцям, і усій громаді в цілому. Тому зовсім не дивно, що на свою адресу викликали справжню хвилю ненависті та обурення від людей.

Нещодавно ми писали про зустріч жителів села Гаврилівці з менеджером вищезгаданої компанії Марією Яровою. Люди були надзвичайно роздратовані і за підтримки сільського голови Тетяни Криворучко зажадали повернути діяльність компанії в законодавчі рамки. Тетяна Володимирівна звернулася до представників згаданого товариства, щоб у двотижневий термін виконати вимоги орендодавців та провести звірку усіх орендованих паїв. Та зустріч показала увесь артистизм пані Ярової, адже вона з такою невимушеністю грала свою драматичну роль, що деякі зірки Голівуду б позаздрили їй у цьому. Але життя це не сцена, тут після слів потрібно реальними справами доводити, що ті обіцянки і взяті зобов’язання не були брехнею. Не можна сказати, що Марія Ярова вже зовсім сиділа склавши руки, таки наша пані вирішила залучити своє керівництво до вирішення ситуації.

Тому в день, коли сільський голова Тетяна Володимирівна звітувала перед громадою за 2018 рік, пані Ярова запросила до сільської ради заступника керівника ТзОВ «Енселко Агро» Лисенка Анатолія Павловича. До тієї зустрічі долучились також депутати Жванецької сільської ради. Ось тут і стало зрозуміло, хто є хто. Зухвала поведінка Анатолія Павловича, неправдиве звинувачення у наклепі на адресу сільського голови – це тільки верхівка айсбергу. Складається враження, що керівники аграрної компанії живуть у паралельній реальності, де вони вельможні пани, а орендодавці – то є батраки, які панам ще й щось винні. Звісно, Тетяна Криворучко поступатись інтересами громади не стала. Тому спільно з депутатами змусила представника «Енселко Агро» пообіцяти провести звірку.

Відтоді спливло півтора тижні і настало довгоочікуване 11 березня. День видався примхливим на погоду. Не менш примхливий характер проявила і агрокомпанія, приславши на звірку заступника керівника земельного відділу «Енселко Південь» Олександра Сергійовича Ревка. «У чому виявилась примхливість?», – запитаєте ви. Та в тому, що ця зустріч знов перетворилась на «клоунаду», бо надана інформація не тільки була малоінформативною, а й подана таким чином, щоб заплутати землевпорядників Жванецької сільської ради.

Така діяльність компанії навіює лише одну думку – «Енселко Агро» намагається знову нас ошукати, адже незаконно обробляє паї, на які навіть не має складених договорів, паї, які ще не були успадковані або оформлені згідно чинного законодавства, оре та засіває ґрунтові польові дороги. Ба, навіть більше – не все так добре і з підписаними договорами, затримуючи реєстрацію у державних органах. Люди роками не бачать підписаних договорів на оренду власної землі, і це вже переповнює чашу терпіння. В більш розвинених країнах посадові особи, які допустили набагато менші порушення, йдуть у відставку, але для пані Ярової все як з гусака вода. А вона, окрім того, депутат сільської ради!

Оскільки ТзОВ «Енселко Агро» опирається у прозорості в своїй діяльності, то має всі шанси пропустити посівну кампанію на теренах Жванецької громади, адже люди налаштовані дуже радикально, та й сільська рада, разом з депутатським корпусом і сільським головою на чолі, готові боронити права й інтереси своїх виборців.

Володимир ЧАЙКОВСЬКИЙ.

P.S.: Коли матеріал був підготовлений до друку, надійшла інформація, що 12-го березня ТзОВ “Енселко Агро” нарешті почало здійснювати перші кроки для виправлення тієї ситуації, яку само і спровокувало. Представники компанії надають документи для проведення звірки. Тож роботи у землевпорядників Жванецької сільської ради додалося, але це саме та робота, яку вони прагнули виконати ще минулого року. Також серед перших кроків варто відзначити і перемовини між сільським головою Тетяною Криворучко та керівництвом “Енселко Агро” про підвищення орендної плати за землю в селі Гаврилівці до рівня, який сплачується у селах Руда та Цвіклівці. Зокрема, перемовини включають обговорення участі агрокомпанії у розвитку інфраструктури Жванецької ОТГ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар