Дозвілля у стилі ретро

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Минулими вихідними з легкої руки Подільського автомобільного клубу за сприяння Кам’янець-Подільської міської ради наше місто вписало чергову сторінку в історію вітчизняного ретро-руху, адже тут відбулося феєричне, сповнене вишуканого смаку й глибокого змісту дійство – ІІ Міжнародний фестиваль стилю «Ретрофест».

Безперечно він став топ-подією літа для любителів зануритися в недалеке минуле, бо лейтмотивом заходу були 20-70-ті роки двадцятого століття. Раритетні американські, німецькі, чеські, радянські авто, вишукані вечірні сукні й капелюшки дам та не менш стильне вбрання їхніх поважних кавалерів, класичне старе кіно, напої, алкогольні та не дуже, танго, фокстрот, пасадобль, джаз, рок-н-рол, твіст, пісні Елвіса, зачіска «бабетта» – і всі ці невимовні розкоші на тлі не менш розкішної подільської природи та кам’янецької архітектури.

Творча команда зі своїм завданням зі створення настрою ретро впоралася на відмінно. А представники Комісії історичних транспортних засобів Федерації автомобілістів України потрудилися над технічною компонентою – єдиний у світі ЗИМ-фаетон, найкрасивіша в Радянському Союзі знаменита урядова «Чайка» та ще з два десятки рідкісних легковиків взяли участь у параді-відкритті, виставці та авторалі, під час котрого водії та штурмани досхочу намилувалися краєвидами Подільських товтр та Дністровської рів’єри.

Тим часом у центрі Старого міста всі народжені в минулому столітті змогли завдяки змістовній і насиченій розважальній програмі пригадати безтурботне дитинство, сповнену надій юність та трудових звитяг зрілість, а для молоді випав шанс випробувати себе у новій ролі через можливість поспівати, потанцювати, позмагатися у різноманітних ретроіграх та конкурсах. Малюки змагалися в перегонах на педальних автомобільчиках. Переможці мініралі отримали ексклюзивні призи, а всі учасники – грамоти .

Показ колекції ретрокупальників від Світлани Савельєвої продемонстрував тенденції розвитку тогочасної пляжної моди. Власники ретромашин раділи від того, що їхні «дітища» викликають зацікавлення не лише колег, журналістів, а й звичайних відвідувачів фестивалю. За допомогою відеокамери на квадрокоптері за дійством за допомогою онлайн-трансляції могли спостерігати мільйони глядачів. Зі сцени звучали запальні треки “Музичного стандарту» та гімн фестивалю у виконанні запрошеної зірки Марієтти Вейс, а народне диско «Еволюція ді-джеїнгу» змусило вщерть заповнену ратушну площу шаленіти в ритмі невмирущих хітів. Народний аматорський інструментальний ансамбль «Концертіно», танцювальні та вокально-інструментальні колективи, переможець шоу «Х-фактор» Олександр Порядинський і особливо вистава у стилі стім-панку народної аматорської молодіжної театр-студії «Лінк» зворушували та викликали овації.

Шанувальники інтелігентного стилю не поспішали розходитися по домівках після завершення дійства. Це вказує на те, що спосіб тимчасового повернення в минуле через відтворення тогочасних автівок, музики, одягу, раніше бачених лише на екранах, припав їм до душі. Отож, організаторам слід подумати над тим, аби фест отримав у нашому місті постійну прописку, тим більше, що волонтери з Подільського державного аграрно-технічного університету, коледжу культури та міська влада готові допомогти.

Володимир СКОБ’ЯК.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар