З лану – до столу. Через елеватор

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Про хід цьогорічної жнивної кампанії ми неодноразово писали на сторінках нашого часопису. Та йшлося в публікаціях в основному про агропідприємства району, їхні успіхи та результати жнив. Цього разу ми вирішили дізнатися, якої якості цьогорічний урожай, чи вплинули на нього несприятливі погодні умови та скільки сьогодні вартує тонна хліба. З цією метою навідалися на найпотужніший на наших теренах елеватор – філію «Смотрич» ТОВ СП «НІБУЛОН», куди постачають зерно агропідприємства не лише Кам’янеччини, а й Дунаєвецького, Чемеровецького, Ярмолинецького районів, а також Чернівецької області.

Як зазначає директор філії Артем Пержинський, наразі жнивна кампанія пішла на спад, тож значного ажіотажу не спостерігається, проте підприємство продовжує працювати в цілодобовому режимі. А от у розпал жнив за добу елеватор приймав 170-200 автомобілів, а це 3-4 тис.тонн зерна. І хоч якихось особливих проблем не спостерігалося, чергу біля «Смотрича» можна було помітити чималу. Аби нівелювати шкідливий вплив та незручності для мешканців Кам’янки, на території якої розташований елеватор, було організовано систематичний полив доріг. Наразі підприємством уже заготовлено 70 тис.тонн збіжжя, мова, насамперед, іде про ранні зернові та ріпак. На часі – кукурудза, соняшник та соя.

Серед відмінностей жнивної кампанії-2017 від минулорічної найперше називають значно гіршу якість врожаю, зокрема пшениці.

– До якості ячменю та ріпаку зауважень не маємо, – зазначає завідуюча лабораторією Ганна Пержинська, – а от пшениця уражена сажкою. Багато такої, яка має неприємний характерний запах. Це спричинене, в першу чергу, несприятливими погодними умовами. Цьогоріч маємо більше пшениці VI класу й менше продовольчої. Зерно надходить сухе, додаткового досушування не потребує – далася взнаки спека останніх днів – але якість його бажає бути кращою.

Прогнозів з приводу кукурудзи, сої та соняшнику, які ще підлягають до збирання, їхньої якості на елеваторі поки що не роблять.

– Не той урожай, що на полі, а той, що в коморі, – каже з цього приводу Артем Сергійович. – Прогнози робити ще рано, адже все може бути. Не дай Боже знову якоїсь природної біди.

За станом на 15 серпня, пшеницю ІІ класу у філії «Смотрич» закуповують за ціною 4880 грн./т, пшеницю VI класу – 4290 грн./т, ячмінь – 4370 грн./т, ріпак – 12 000 грн./т, кукурудзу – 4300 грн./т. Детальніше про цінову політику філії «Смотрич» ТОВ СП «НІБУЛОН» можна дізнатися, зайшовши на сайт підприємства за посиланням http://www.nibulon.com/data/zakupivlya-silgospprodukcii/zakupivelni-cini.html. Ціни на ньому змінюються щовівторка та щочетверга.

Розрахунки із постачальниками проводяться вчасно, без затримок, на другий банківський день, тож співпрацювати агропідприємствам з філією «Смотрич» зручно та вигідно.

Серед проблем, з якими довелося стикнутися підприємству під час цьогорічної жнивної кампанії, Артем Пержинський відзначає збої в роботі рухомого складу залізниці. Нестача вагонів для вивантаження зерна хоч і позначилася дещо негативно на роботі елеватора, але вагомих збитків не завдала.

– Минулими роками такі проблеми ми мали аж у жовтні, – коментує Артем Сергійович. – Залізниця не надала нам тої кількості вагонів, які було замовлено. В результаті ми вивантажили значно меншу кількість збіжжя, ніж було заплановано. Відповідно відбулися збої в прийманні врожаю. Якби трапилася негода, те зерно, що залишилося в полі, було б втрачене, а це значні втрати для всіх. Благо, погода посприяла, та й клієнти погодилися зачекати, зрозуміли ситуацію, тож збитків вдалося уникнути. Наразі співпраця із залізницею налагоджена й елеватор працює в звичному режимі. Надіємося, що це була остання форс-мажорна ситуація під час цьогорічних жнив, як у сфері бізнесу, так і в сфері погоди.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар