Вступаємо по-новому

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

11 липня стартувала вступна кампанія-2016, яка немало шокувала своїми нововведеннями абітурієнтів та їхніх батьків. Основна складність, як би смішно це не звучало, полягає в тому, що цьогоріч не треба їхати до обраного вишу, вистоювати в чергах та особисто заносити всі документи на паперових носіях. Абітурієнту достатньо лише зайти на сайт Єдиної державної електронної бази з питань освіти за адресою http://ez.osvitavsim.org.ua та зареєструватися, вказати свій e-mail, дані шкільного атестата й сертифікатів ЗНО, паспорта чи свідоцтва про народження, після чого вступник отримує на сайті “особистий кабінет”. Заяви подають лише онлайн, в електронній формі.

Реєструватися в системі необхідно навіть абітурієнтам, які не розраховують вступати на бюджетну форму навчання.

Така система вже давно успішно діє в розвинених країнах, у нас же вона застосовується вперше й чи буде дійсно дієвою на наших теренах покажуть підсумки вступної кампанії. Вони ж і дадуть відповідь на запитання, чи готові українці, особливо ж молодь, до нового формату життя.

Тож, аби дізнатися, як триває вступна кампанія, ми відправилися до кам’янецьких вишів.

Так, відповідальний секретар приймальної комісії ПДАТУ — кандидат технічних наук, доцент Олег Ткач відмітив досить активний початок вступної кампанії , що пояснюється все зростаючою потребою у висококваліфікованих фахівцях галузей агропромислового комплексу. Оскільки ПДАТУ є провідним вишом вищезгаданого сектора економіки у південно-західному регіоні, не дивно, що молодь, яка вирішила пов’язати своє майбутнє з агросектором подає заяви про вступ саме сюди. Переважно це представники Хмельницької, Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської та Вінницької областей. З самого початку найбільшою увагою користуються такі спеціальності, як «Ветеринарна медицина», «Агрономія», «Агроінженерія», «Геодезія та землеустрій», «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».

Також Олег Ткач зазначив, що цьогоріч надійшло чимало заяв від тих, хто користується при вступі пільгами як військовослужбовці. ПДАТУ також надає можливість здобути вищу освіту за наявності диплома молодшого спеціаліста чи спеціаліста за непрофільною спеціальністю. При цьому необхідно здати додаткові іспити з профпридатності та фахової підготовки (тест). Університет запрошує на навчання й за другою хвилею набору на заочну форму навчання. Документи прийматимуться з 7 по 19 листопада. Крім того, молодші спеціалісти, спеціалісти, бакалаври, випускники технікумів, на відміну від випускників ЗОШ, документи подають у паперовій формі.

Однією із неприємних новин цьогорічної вступної кампанії стало скорочення державного замовлення на 10,8%.

Приємно відзначити, що Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка зайняв 2 місце в Україні за кількістю фіксованих державних місць.

– Причиною цього стали хороші рейтинги ВНЗ та значна кількість вступників з високими балами ЗНО, для яких вступ до КПНУ був пріоритетним, – зазначає Анатолій Глушковецький, відповідальний секретар приймальної комісії.

Володимир СКОБ’ЯК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар