Покваптеся задекларувати доходи

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Законодавчим актом, що регулює порядок оподаткування доходів громадян, є Податковий кодекс України, котрий визначає термін подання декларацій для платників податку на доходи фізичних осіб з 1 січня до 1 травня поточного року. На цьому наголосив начальник Кам’янець-Подільської ОДПІ Ігор Бєлко під час брифінгу за участю журналістів місцевих ЗМІ, вкотре закликавши населення Кам’янеччини сумлінно ставитися до виконання свого конституційного обов’язку.

Обов’язкове подання декларацій стосується громадян, які протягом звітного року отримували доходи, з котрих не утримувався податок. За власним бажанням декларацію подають громадяни з метою одержання податкової знижки (ст.166 Податкового кодексу).

Особливістю цьогорічної деклараційної кампанії є те, що вперше декларуватимуть доходи державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування. З метою ознайомлення з правилами заповнення декларації працівниками інспекції було проведено семінари для вищевказаних громадян міста й району. Проведено роботу серед іноземців, які працюють на території Кам’янеччини. Вони зможуть заповнити декларації з допомогою київської аудиторської фірми. І хоча кількість суб’єктів підприємницької діяльності, що мають подати декларації, дещо зменшилася, та за рахунок держслужбовців, іноземців загальна кількість платників не зменшиться, як і сума сплачених податків.

Заступник начальника ОДПІ Ігор Ліщук підкреслив, що дотепер подано 736 декларацій, з них 113 – державними службовцями, від продажу рухомого та нерухомого майна – 40, від здачі в найм – 19, від отримання інвестиційного прибутку – 2, успадкованого чи подарованого майна – 208. Сума визначеного податкового зобов’язання на доходи фізичних осіб, що має надійти до місцевих бюджетів міста й району, становить близько 700 тис.грн.

Серед поданих декларацій лише в одній задекларований дохід понад 1 млн.грн. – від договору дарування. Сума нарахованого податку становить 50 тис.грн. Крім того, згідно з інформаційною базою даних, на Кам’янеччині є ще 4 мільйонери, але податок з них утриманий бухгалтерами під час виплати коштів. Також отримано 202 декларації з метою отримання права на податкову знижку, суми повернення по котрих дорівнюють майже 90 тис.грн.

Ігор Антонович наголосив, що неподання декларації тими, хто зобов’язаний це зробити згідно з законом, є одним із шляхів ухиляння від сплати податків з доходів фізичних осіб. До таких громадян будуть застосовуватися заходи впливу, передбачені чинним законодавством.

Податкова служба постійно проводить роз’яснювальну роботу, забезпечує право громадян на інформацію через публікації в ЗМІ, проведення семінарів, консультацій, створює належні умови для своєчасного декларування. Так, прийом декларацій відбуватиметься під час подовжених робочих днів та у вихідні.

Володимир СКОБ’ЯК

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар