На Кам᾽янеччині стартувала посівна кампанія

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

У поточному році посівну кампанію ранньої групи зернових культур розпочато в І декаді квітня. Одним з перших поряд з ВК «Іскра-2007» та ПП «Гринчуцьке» вийшло в поле ПП «Глорія Дей», і початкові результати праці його колективу не забарилися. Земля на полях підприємства вже колихає «немовлят» ярого ячменю. Перші паростки щойно пробилися і, як стверджує керівник агроформування Леонтій Гасюк, через день-другий вони вже будуть на поверхні.

  • Сієш ячмінь враз – будеш князь, – переказує народну мудрість Леонтій Семенович. – Тому дочекавшись погожої днини, одразу приступили до роботи та засіяли 9 га цієї ранньої культури. Тут головне – не протермінувати та встигнути вкинути насіння у вологий грунт. Якось, пригадую, сіяв яру пшеницю в середині квітня, то і мав один пшик, – додає Леонтій Семенович.

На іншому лані підприємства повним ходом йдуть приготування до сівби сої, що має розміститися на 70 га площі. Тракторист Володимир Зубчик культивує поле та передбачає, що за два тижні й цій культурі настане час моститися в утробу землі.

  • Рослина досить теплолюбива та боїться приморозку, тому з нею не можна поспішати, – зауважує працівник.

Пильне око Леонтія Гасюка стежить і за полями з озиминою. В своєму господарському арсеналі він має озиму пшеницю та ріпак. За його словами, посіви перезимували «без жертв», а весняне підживлення їм додало нових сил, що вселяє сподівання на гарні ужинки.

Як і ПП «Глорія Дей», більшість сільгосппідприємств району включились в посівний процес. Відділ агропромислового розвитку райдержадміністрації інформує, що за станом на 11 квітня, посіяно 2219 га ранніх ярих зернових та зернобобових культур, або 51% до прогнозу, з них: ярого ячменю – 1942 га, або 58%, ярої пшениці -133, або 28%, гороху – 134, або 45%, та 10 га викосуміші. Також 289 га зайняли однорічні трави, 100 – ярий ріпак та 10 га – соняшник. Паралельно підготовлено 4430 га ґрунту до посіву культур на черзі, шляхом боронування закрито вологу на 10029 га площ.

Крім того, під урожай поточного року восени 2017 року посіяно 15653 га озимих зернових культур: 14717 га – озимої пшениці, 631 – озимого ячменю та 305 га – озимого жита. 72% посівів озимих знаходяться в доброму стані, 26% – в задовільному і тільки 2% площ в слабкому або зрідженому.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар