Ялинкове новоріччя

Автор: | Опубліковано Суспільство Немає коментарів

Майже до кінця збігає 2019 рік. Чи справдились бажання, які були задумані під ялинку 2019 року? Мабуть, справдились. Згадати б, що бажали…

Сьогодні вже в думках нові мрії. Сміх малечі, подарунки від Діда Мороза, запах новорічної ялинки. А як же без неї. І обов’язково ялинка має бути з лісу. Адже для того, щоб символ Нового року потрапив до наших осель, працює ціла армія лісівників. І цей процес нескінченний: посадили, доглянули, виростили і реалізували. Не потрібно робити з цього трагедії на кшталт “Ой, зрізали, ой, знищили”. Кожна галузь економіки працює відповідно до свого призначення: аграрії вирощують хліб і до хліба (у тому числі й м’ясну продукцію, яку отримують від забою тварин), а лісівники вирощують ліс, доглядають його, зрізають і продають. Це, звичайно, найбільший цикл у роботі серед інших виробників. Але ми всі сьогодні маємо розуміти, що все, що подарувала нам матінка-природа (ліс, бурштин, нафту, газ) має бути використано на користь людини, а не бути заповідане майбутнім поколінням. Адже, наприклад, дерево – це органічний продукт, який має біологічний вік стиглості, після досягнення якого цей продукт відмирає, згниває. У чому ж його користь? Що тут передати нащадкам? Бідність?..

Якщо кажуть, що ліс належить народу України, то це не конкретне дерево, а податки, сплачені лісогосподарськими підприємствами. Адже  податки – це нові школи, лікарні, дороги, збільшення пенсій, зарплат працівникам бюджетної сфери.

Тому для лісу має бути риторика: не зберегти, а правильно облікувати і використати з максимальним зиском, при цьому не порушуючи лісового законодавства, закону «Про природо-заповідний фонд» та інші нормативні документи, які стосуються лісогосподарської галузі.

Бо за порушення лісового законодавства державою встановлені чи не найбільші штрафи відносно інших порушень. Як приклад, у 2019 році в лісовому масиві біля с.Ластівці було самовільно зрізано вісім дерев дуба, чим завдано шкоди на суму 40856 грн. Матеріали передано в правоохоронні органи. А тому хочеться застерегти, в першу чергу тих, хто, нехтуючи законами, іде до лісового цеху і з метою наживи здійснює незаконну вирубку дерев, в тому числі і новорічних ялинок.

Шановні краяни, збережіть свої заощадження для святкового столу, на новорічні подарунки, придбайте ялинку на спеціально відведених ялинкових базарах. І нехай новорічні та різдвяні свята будуть сповнені радістю, посмішками близьких, теплом в оселях. Мрійте, мрії збуваються!

Ніна СКАВРЕНЮК, директор КП «Надра Кам’янеччини».

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар