СПЕКОТНА, АЛЕ РЕЗУЛЬТАТИВНА

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

20 сесія Кам’янець-Подільської міської ради виявилась доволі бурхливою і затягнулась майже на два тижні. Причин цього – декілька. Перш за все депутатів було мало, і табло для голосування за весь час показувало максимум 25 присутніх народних обранців з 39 (якщо рахувати міського голову). Як пояснюють депутати, дехто із них перебував у відпустках, а ще вісім – Олександр Марчук («Європейська Солідарність»), Андрій Мастикаш («Європейська Солідарність»), Василь Кобильник («Європейська Солідарність»), Геннадій Невенчан («Європейська Солідарність»), Ігор Бойко («За конкретні справи»), Юрій Нестеровський («За конкретні справи»), Сергій Самсонюк («Слуга народу») і Мирослав Смотров (ВО «Свобода») мобілізовані до лав ЗСУ. Зіграло свою роль також те, що сесія стосувалась гарячих тем, які (за умови того, що розкол в лавах депутатів на прихильників і противників міського голови Михайла Посітка, не дивлячись на війну, нікуди не дівся), прогнозовано викликали бурхливе обговорення і суперечки. Найбільше це стосувалося перейменування вулиць і розподіл 32 млн грн, які надійшли в міську казну від перевиконання бюджету.

Юридичні колізії

Отож, з першої спроби 28 липня розпочати сесію міському голові не вдалося. На засідання з’явилося тільки півтора десятки депутатів. Не дочекавшись інших, які з різних причин не з’явились на засідання, міський голова оголосив перерву.

Наступного разу більш успішно депутати зібралися уже 4 серпня. Того дня вдалося розглянути ряд важливих питань. В тому числі і тих, рішення з яких зазвичай приймає виконком. Зокрема ухвалювали рішення, що стосуються дітей-сиріт і дітей з неблагополучних сімей. Цей комплекс з близько 40 питань викликав бурхливу суперечку між депутатами і начальником служби у справах дітей Лілією Бевз, яка стверджувала, що міська рада не є органом опіки на відміну від виконкому, а тому прийняті нею рішення в цій царині мають сумнівну легітимність і можуть бути відмінені в суді. На що депутати, в основному від опозиції, стверджували, що за відсутності працюючого виконкому усі його функції може виконувати міська рада. Врешті депутати вирішили дати доручення юридичному відділу міськради, аби він пропрацював шляхи виходу з цієї колізії. Однак не дивлячись на це, депутати проголосували за усі запропоновані питання.

Дев’ять вулиць перейменували на честь загиблих на війні земляків

Другим пунктом, який викликав бурхливі дискусії в сесійній залі, стало перейменування вулиць. Нагадаємо, на минулій 19 сесії міська рада так і не змогла прийти до згоди стосовно цього питання і відправила його на доопрацювання. Але це не допомогло, перейменування знову викликало суперечки. Проте розуміючи, що громада чекає від депутатів результату в цьому питанні, і те, що воно вже відкладалось, вони пішли на компроміс. Частині вулиць, скверів і парків громади, які мають назви, пов’язані з російським імперіалізмом, затвердили перейменування, а по іншій частині вирішили і далі консультуватись та шукати згоди.

Отож, у Кам’янець-Подільській громаді перейменували майже два десятки вулиць, а також п’ять скверів та парк.
Так, частина вулиць і скверів, за рішенням депутатів і відповідно до напрацювань топонімічної комісії, отримала нові назви:
Гагаріна – Степана Бандери
Дружби народів – Євгена Коновальця
Короленка – Бориса Оріха (загиблий Герой)
Лелюшенка – Миколи Полюляка (загиблий Герой)
Лермонтова – Дмитра Саса (загиблий Герой)
Панфілова – Ростислава Доброшинського (загиблий Герой)
Проектна – Квітки Цісик
Проектна-1 – Андрія Кухаря (загиблий Герой)
Проектна-2 – Олександра Горного (загиблий Герой)
Проектна-3 – Богдана Блінчука (загиблий Герой)
Проектна-4 – Едуарда Слободяна (загиблий Герой)
Пушкінська – Івана Мазепи
Смірнова – Ігоря Брановицького
Суворова – Павла Скоропадського
Тімірязєва – Ярослава Мудрого
Черняхівського – Пламеницьких
Чехова – Героїв Маріуполя
Шмідта – Максима Квапиша (загиблий Герой)
Сквер Васильєва – сквер Пам’яті
Сквер Танкістів – сквер Героїв
Сквер ім. Кірова – сквер Бастіонний
Сквер Котовського – сквер Соборності.
Парк Комсомольський – парк Пластовий
Зона відпочинку мікрорайону Жовтневий – сквер Родинний.
Решту об’єктів топоніміки буде винесено для перейменування на наступну сесію.

Із грошима розпорядилися

Того ж дня міська рада затвердила більшість програм фінансування, пов’язаних зі змінами до бюджету в контексті розподілу надлишкових коштів. Хоча самих змін так і не розглянула, оскільки депутати від опозиції мали ряд зауважень і хотіли більше грошей залишити в резервному фонді. Тому після засідання депутати продовжили роботу бюджетної комісії, де узгодили перерозподіл 32 млн грн.
Наступного дня, 5 серпня, коли відновилось засідання, наче все було погоджено, але знову виявилися суперечності. Отже, міська рада пішла вчергове на перерву. Тепер уже до вівторка, 9 серпня.

У вівторок міська рада також не змогла одразу виробити єдину позицію стосовно розподілу надлишкових коштів. Потрібно було ще дві перерви для консультацій і декілька годин роботи, щоб дійти згоди.

І як результат, 698 тис.грн передбачили на придбання спеціально обладнаного автомобіля офіцеру громади, який забезпечуватиме більш ефективну охорону п’яти сіл; 4,3 млн грн – на потреби медичних закладів громади, на які Національна служба охорони здоров’я не виділяє кошти. Це меддопомога підліткам і молоді, забезпечення роботи медкомісії при проведенні призову, медогляди, ліки і обладнання для спостереження за хворими на туберкульоз і сказ, надання паліативної допомоги. 1,8 млн грн виділили на забезпечення пільгових категорій населення безкоштовними медикаментами; 221 тис.грн – на ремонт інженерних мереж і покрівлі перинатального центру; 100 тис.грн – на поточний ремонт відділення жіночої консультації; 2,2 млн грн – на пільговий проїзд комунальним транспортом; 948 тис.грн – на компенсаційні виплати людям, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі. 500 тис.грн виділено на одноразову матеріальну допомогу військовим, які були поранені або перебували в полоні. 829,7 тис.грн – на обладнання та інвентар для облаштування центрального стадіону (але закупівлі по цій статті витрат вирішили проводити тільки за погодженням двох комісій міськради: бюджетної і з питань молоді та спорту). 2,8 млн грн спрямували на облаштування укриттів в школах і садочках міста; 33,2 тис.грн – на облаштування приміщень під укриття в підліткових клубах; 7,5 млн грн – МТВЕ на підготовку до опалювального сезону; 500 тис.грн – на фінансову підтримку ДП «Тепловода»; майже 2 млн грн – на паливно-мастильні матеріали комунальним підприємствам; 1,6 млн грн – на фінансову підтримку КП «Спецкомунтранс»; 423 тис.грн – на придбання контейнерів і 100 тис.грн – на ремонт старих; 410 тис.грн – на поточний ремонт тротуарів; 250 тис.грн – на ремонт доріжки на Алеї Слави; 240 тис.грн – на придбання мобільних паливних модулів тощо. 9 млн грн залишили в резервному фонді на випадок виникнення надзвичайних ситуацій.

Крім того, завдяки внутрішньому перерозподілу виділено 1,3 млн грн на перший внесок для купівлі в лізинг бульдозера КП «Спецкомунтранс» і 658 тис. грн – на оздоровлення дітей за кордоном. Таку можливість наша громада отримала в результаті перемовин з іноземними партнерами. До поїздок запрошуються діти (від 7 до 18 років) військовослужбовців, які зареєстровані в Кам’янець-Подільській міській територіальній громаді, та діти військовослужбовців, які отримали статус ВПО, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) або отримав поранення, контузії чи каліцтва в районі проведення антитерористичних операцій під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації.

За деталями потрібно звертатися у департамент соцзахисту: вулиця Шевченка, 26, каб. 19, крім суботи та неділі (з 08.00 до 17.00, в п’ятницю з 08.00 по 16.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00).

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар