ПОЗАЧЕРГОВИЙ ФАЛЬСТАРТ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Після майже двотижневої перерви новообрана Кам’янець-Подільська міська рада VIII скликання у середу, 9 грудня, зібралася на друге (позачергове) засідання. Перше, нагадаємо, відбулося ще 27 листопада. Неважко здогадатись, що за цей час між політичними силами, які пройшли до міської ради, відбувалися активні консультації стосовно майбутньої структури кам’янецької влади, адже, як відомо, формальний переможець міських перегонів у місцевій раді має усього 11 депутатів з 38 і плюс 1 голос міського голови Михайла Посітка. Проте, виходячи з перебігу подій на цій сесії, очевидно, що вони не принесли значного успіху.

Розпочавши засідання, міський голова зачитав рішення про утворення політичними силами, які увійшли до ради, депутатських фракцій. До фракції політичної партії ВО «Свобода» потрапило 11 депутатів (голова – Володимир Кондрук), до фракції політичної партії «Слуга народу» – 5 депутатів (Дмитро Власюк), фракція політичної партії «Європейська Солідарність» складатиметься з 6 депутатів (Василь Кобильник), фракція політичної партії «За майбутнє» – з 5 депутатів (Майя Гурська), фракція політичної партії «За конкретні справи» – з 4 депутатів (Андрій Конюшенко), фракція політичної партії «Рідне місто» – з 4 депутатів (Валерій Гордійчук). Першою несподіванкою стало те, що троє депутатів, які обиралися від політичної сили «Слуга народу», залишилися позафракційними. Це перший у списку партії Сергій Ведерніков, а також Сергій Самсонюк і Андрій Бойко. Під час сесії було створено і депутатську групу під назвою «Ми Кам’янчани», куди увійшло 19 депутатів з чотирьох партій – «Європейської солідарності», «За майбутнє», «За конкретні справи» та «Рідного міста». Уповноваженим представником депутатської групи став депутат від «ЄС» Василь Кобильник. Якщо така назва комусь видалась знайомою, то він не помилився: таку назву має і благодійний фонд, який очолює відомий кам’янецький бізнесмен, депутат Верховної Ради України VII та VIII скликань Володимир Мельниченко. Нагадаємо, раніше на місцевих виборах ці чотири партії уже висловлювали свою підтримку Володимиру Мельниченку.

Першим каменем спотиканняцієї складної сесії стало запропонована міським головою чисто технічна перестановка двох питань у порядку денному. Це потрібно було, за словами Михайла Володимировича, для того, щоб запропонований порядок денний відповідав діючому в міській раді на даний час регламенту. Проте рада не підтримала ці рішення – не проголосували депутатське об’єднання «Ми кам’янчани», а голосів «Свободи» і «Слуг народу» не вистачило для позитивного рішення. З цього моменту стало зрозуміло, що сесія буде проходити важко.

Далі розгорівся конфлікт між міським головою та депутатом від партії «За Майбутнє» Михайлом Желізником. Михайло Дмитрович негативно висловився про проект поділу сіл, приєднаних до міста, на 3 старостати Кам’янець-Подільської ОТГ (у перший увійшли Довжок і Зіньківці, у другий – Колибаївка, Смотрич, Чагарівка, Вільховець, Ходоровці та Острівчани, у третій – Рихта, Лісківці, Нагоряни і Княгинин), де в останньому немає прямого і зручного сполучення між населеними пунктами. За словами депутата люди з Нагорян і Княгинина за довідками чи іншими документами змушені будуть їхати в Рихту, що для жителів цих сіл призведе до значних незручностей. У відповідь міський голова запевнив, що в цих селах буде організований сервіс, який дозволить вирішувати все на місці. Однак Михайло Желізник запропонував зняти це питання з порядку денного, але ініціатива депутата не знайшла підтримку в сесійній залі.

Врешті, після 50 хвилин суперечок, депутати таки затвердили порядок денний і розглянули перші 4 з 28 питань щодо приєднання сільських рад до міської ОТГ. Між іншим серед цих 28 були не тільки кадрові, але й важливі для громади питання медицини і соціального забезпечення. Далі стояло питання обрання секретаря міської ради. Михайло Посітко висунув свою помічницю Ірину Шелепницьку. Під час підготовки процедури таємного голосування знову зчинилася суперечка. Міський голова пропонував лічильну комісію з 3 членів, опозиція, представлена групою «Ми Кам’янчани», вважала за потрібне ввести у склад комісії представників від кожної фракції та додатково від «Свободи», тобто затвердити кількісний склад з 7 чоловік. Депутати пристали таки на другий варіант. Знову ж депутатське об’єднання «Ми Кам’янчани» відмовилось брати участь у виборах міського секретаря. Як потім пояснив Василь Кобильник, вони як опозиція не хочуть брати на себе відповідальність за дії влади, тим більше що з ними запропонована кандидатура не узгоджувалася.

Після того, як усі приготування до таємного голосування закінчились, було оголошено перерву на 30 хв., для того, щоб депутати змогли проголосувати. Проте ще до завершення часу очільник міста оголосив про грубі порушення під час голосування. Зокрема була відрита скринька з бюлетенями ще до того, як всі змогли проголосувати. У зв’язку з цим викликали поліція та оголосили перерву до 16.00.

Після перерви депутати так і не змогли розпочати засідання, оскільки фракції «Свободи» і «Слуги народу» не зареєструвалися в знак протесту проти порушень, які, на їхню думку, допустила лічильна комісія. Зокрема у цих фракціях вважають, що не було оголошення часу та місця голосування і його передчасно припинили, не давши змоги проголосувати усім депутатам. Після чергових суперечок лічильна комісія на чолі з Степаном Гуромою, не визнаючи порушень, все таки погодилася на повторне волевиявлення і її члени зачинились у кімнаті, аби прийняти якесь рішення. Коли ж на годиннику пробило 17.00, посилаючись на діючий регламент, де сесія не може працювати після 5 годин вечора, Михайло Посітко оголосив перерву до п’ятниці, 11 грудня.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар