Медики Кам’янеччини звернулися до депутатів райради через несправедливі зарплати

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Поки депутати на засіданні 34 сесії райради налаштовувалися на роботу, голова Віктор Кривак провів приємну церемонію нагородження колег Ігоря Гая та Ігоря Фурмана подяками за активну життєву позицію та допомогу об’єднаним силам у Луганській області.

Позитиву поменшало, коли перейшли до депутатських запитів від Діани Прокопової та Миколи Жогана, адже стосувалися вони оплати праці лікарів. Діана Прокопова зачитала колективне звернення працівників комунального підприємства «Комунальне некомерційне підприємство «Кам’янець-Подільський районний ЦПМСД», де медики висловили своє обурення низькими зарплатами, що аж ніяк не відповідають виплатам, обіцяним реформою.

  • Лікарі, що підписали 2 тисячі декларацій, заробляють, як і заробляли, – більше 4 тисяч гривень. Ми, здається, єдині в області, хто опинився в такій несправедливій ситуації. В інших регіонах медики дійсно отримують в рази більше. Який ефект з реформи, якщо колега з кількома сотнями контрактів має таку ж зарплату? Зникає мотивація до праці й лікарі самі відмовляються укладати нові угоди, – зауважила Діана Іванівна.

Думку справедливого розрахунку з лікарями району та ліквідацію зрівнялівки підтримали Сергій Прокопов, Ігор Гай, Іван Громик, Василь Сукач. Останній, зокрема, запропонував створити наглядову раду, котра б могла контролювати це питання.

У процесі обговорення прозвучало питання доцільності оптимізації розгалуженої мережі ФАПів Кам’янеччини, утримання яких лягає на плечі району й відтягує значну частину капіталовкладень. Забрати у фельдшера й дати лікарю – на такий крок, звісно, ніхто в найближчій перспективі не піде, адже вибори на носі. Тоді домовлятися з ОТГ та сільськими радами, котрі б взяли на себе видатки щодо забезпечення діяльності цих медзакладів на своїй території. Взяти повністю під свою опіку первинну ланку меддопомоги, як це зробила Гуменецька ОТГ, навряд чи ще хтось зголоситься, але й, судячи з цифр, направляти кошти на потреби галузі охорони здоров’я до районного бюджету громади теж не поспішають.

На активній співпраці між бюджетами вкотре наголошував начальник управління фінансів РДА Олександр Федик, який звітував про виконання районного бюджету за 2018 рік (детальніше читайте на стор.5), адже власні надходження району склали всього 32 млн грн.

  • Ми багато установ фінансуємо за рахунок районного бюджету, але ж ними користуються й жителі ОТГ. Тому треба вміти не тільки отримувати доходи, а й передбачати видатки на одержання послуг, – наголосив Олександр Григорович.

Від Івана Громика прозвучала навіть пропозиція опублікувати в пресі суми, котрі повинні делегувати об’єднані громади в бюджет району.

Попри скудний фонд бюджету, за словами Олександра Федика, вдається не лише триматися на плаву, а й вишукувати кошти на покращення інфраструктури району. Наразі на Кам’янеччині не використані в повній мірі резерви джерел поповнення місцевих бюджетів, зокрема, це легалізація робочих місць, збільшення рівня заробітних плат та відсотків орендної плати за землю тощо. Усіх вразила інформація про патову ситуацію на ДП «Нігинський кар’єр», де заборгованість із заробітної платі сягнула понад мільйон гривень, колектив розпустили, а загальний податковий борг накрутив на 20 млн грн. Як пояснив голова РДА Василь Сукач, торік перевірка підприємства зафіксувала, що воно рік працювало без ліцензії на видобування гірничої породи, тож судом було винесено рішення про арешт його майна. Відомо, що на попереднього керівника відкрито кримінальне провадження, й хоча нещодавно призначили нового директора ДП Яна Тітова, проте роботу кар’єр відновити не має змоги, допоки є судове рішення про блокування діяльності виробництва.

Поміж тим, депутати внесли зміни до фінансового документа району на 2019 рік. Обсяг видатків збільшено на 4,5 млн.грн, у тому числі на 1млн.грн залишку по освітній та медичній субвенції. А на нещодавній сесії обласної ради нашому району виділено 1 мільйон на будівництво мереж водопостачання і водовідведення в с.Оринин, 500 тис.грн – на засоби та матеріали для природничих та математичних кабінетів, 254 тис.грн – на закупівлю інсуліну. В цілому на засіданні депутатський корпус підбивав підсумки минулого року, адже в своїй більшості порядок денний містив звіти по виконанню місцевих районних програм. До речі, частина з них була обговорена на колегії РДА 27 лютого.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

 

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар