ХОЧЕШ ОТРИМУВАТИ СУБСИДІЇ – ГОТУЙ ПАКЕТ ДОКУМЕНТІВ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

З 1 травня перепризначення субсидій на наступний період відбуватиметься за новим порядком. Це передбачено відповідною постановою Кабінету Міністрів.

Згідно з документом, у травні 2021 року призначення житлової субсидії (у тому числі на наступний період) здійснюється лише після подання нових заяви про призначення й надання житлової субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, а також договору найму (оренди) житла (за наявності), копії договору про реструктуризацію заборгованості з оплати ЖКП (за наявності).

Нові документи прийматимуть у травні-вересні. Як зазначають у департаменті соціального захисту населення Кам’янець-Подільської міської ради, житлова субсидія громадянам, які звернулися по неї протягом весняно-літнього сезону, призначатиметься із травня. Тобто поспішати з оформленням документів саме у травні не варто. Але й відкладати подання заяви та декларації до останнього також не радять: раптом доведеться щось змінювати чи уточнювати.

Заяву можна подати особисто, надіслати поштою або подати онлайн (через сайт Міністерства соціальної політики або Єдиний портал електронних послуг). Це стосується не лише тих осіб, хто вперше звернувся за наданням субсидії, а й тих, хто вже її отримував чи отримує. Тобто усіх без винятку, наголошують у департаменті.

У декларації тепер потрібно вказувати: площу житла; відомості про осіб, які мешкають у квартирі або будинку; дохід кожного з мешканців; наявність автомобілів, з дати випуску яких минуло менше 5 років; витрати за останній рік, що перевищують 50 тис. грн; інформацію про купівлю безготівкової або готівкової іноземної валюти, банківських металів (на суму понад 50 тис. грн); відомості про наявність коштів на депозитних рахунках в розмірі понад 25-кратного розміру прожиткового мінімуму.

Хто не зможе отримати субсидію за новими правилами?

З урахуванням нових правил не призначать субсидію, якщо хтось із членів сім’ї або складу домогосподарства:

  • впродовж року до звернення за субсидією купив земельну ділянку, квартиру, транспортний засіб, цінні папери, віртуальні активи та інші товари довгострокового вжитку на понад 50 тис.грн;
  • на момент призначення субсидії має на банківському рахунку кошти, загальна сума яких перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму станом на 1 січня. Оскільки прожитковий мінімум для працездатних з 1 січня 2021-го встановлено на рівні 2270 гривень, то йдеться про (2270 х 25) 56 750 гривень;
  • за рік до звернення за субсидією купив іноземну валюту або банківські метали на понад 50 тис. грн;
  • перебував за кордоном безперервно понад 60 днів (без урахування відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку);
  • не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного. Тобто за інформацією податкової та Пенсійного фонду не мав жодних доходів, що враховуються при призначенні субсидій. Або ж мав середньомісячний сукупний дохід, що не перевищував розміру мінімальної заробітної плати. Також субсидію не призначать, якщо за таку особу не сплачено бодай мінімальну суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • володіє автомобілем, з дати випуску якого пройшло менше 5 років або якщо в сім’ї є більше одного автомобіля, з дати випуску якого пройшло менше 15 років;
  • має заборгованість із аліментів.
    Також субсидія не призначається, якщо площа житла становить більше 130 кв. метрів для квартири і більше 230 квадратів для будинку. Якщо сім’я не повернула переплату із субсидії за попередній період і якщо у сім’ї є борг за комуналку понад 340 грн.

Скількох отримувачів субсидій розраховують «відсіяти» після впровадження нинішніх обмежень, ні у Мінфіні, ні в Мінсоцполітики не уточнюють. За прогнозами заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка, може йтися про кілька відсотків від загальної кількості одержувачів.

Враховуючи, що житлові субсидії в Україні отримують приблизно 3 мільйони людей, експерти спробували самі підрахувати: йдеться щонайменше про 30 тисяч домогосподарств (якщо це – 1%) і про понад 150 тисяч (якщо 5%). З урахуванням середнього розміру субсидії (1731 грн у грудні, 2231 – у січні, 1483 – у лютому) виходить, що завдяки нововведенню держава може заощадити від 60 до 300 мільйонів гривень на місяць. Або від 700 мільйонів до 3,5 мільярдів гривень на рік.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар