Кам’янчан змусять сортувати сміття

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

З 1 січня 2018 року в Україні набувають чинності поправки до Закону «Про відходи», які прописують нові правила поводження з ними. Найголовніше те, що українці повинні почати сортувати непотріб за видами — на скло, пластик, папір, брухт і органічні відходи. За відмову від сортування передбачено штраф 340-1360 грн. для населення та 850-1700 грн. – для організацій. Відтепер захоронювати неперероблене сміття на полігонах заборонено, відтак міста й села мають забезпечити його сортування для переробки та утилізації.

Дотримання цих вимог контролюватимуть органи місцевого самоврядування. Звісно, змінити ситуацію за місяць одночасно по всій країні практично неможливо, бо немає потужностей для утилізації відсортованого непотребу. Немає не те що сміттєвозів, а й навіть відповідно маркованих сміттєбаків. Так, за даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, сьогодні роздільно збирають сміття лише у 575 населених пунктах, а їх у країні тисячі. До того ж, на всю Україну зараз працюють лише 22 сміттєсортувальні лінії, один сміттєспалювальний завод і три сміттєспалювальні установки.

Та проблема не лише в цьому. Нерідко люди морально не готові збирати сміття по-новому. Не вважають за потрібне робити таку брудну й марудну справу. Бо немає для цього стимулу. Щоб виправити ситуацію, українців спробують якось зацікавити. До прикладу, обіцяють збільшити закупівельну ціну на макулатуру, склобій тощо. Планується, що країною курсуватимуть мобільні пункти прийому вторсировини. У супермаркетах з’являться фандомати — автомати для приймання тари з-під напоїв. Вони видаватимуть квитанцію на певну суму, яку можна буде отоварити продуктами у цій же крамниці… Але це поки що тільки обіцянки. Реальність набагато песимістичніша.

За інформацією з різних джерел, в Україні 4-7% території завалено побутовим непотребом. Тільки офіційні полігони «поховали» його приблизно на 43 тисячах квадратних кілометрів. Тоді як екологи вважають, що принаймні 40%цього добра могло бути перероблене і послужити людям.

Як відомо, в Європі проблема сортування й утилізації сміття вже давно вирішена. Середній показник його утилізації на теренах ЄС наближається до 70, а захоронення на полігонах — до 5%. Там дуже суворі природоохоронні закони і відповідальність за їх порушення. До того ж, велика дієвість служб, які стежать за дотриманням законодавства.

Українська ж стратегія поводження з відходами, ухвалена Урядом на виконання директив ЄС, передбачає зниження рівня захоронення побутових відходів із 95 до 30%. А загальні обсяги відходів для захоронення мають бути зменшені з 50 до 35%. Крім того, документ передбачає до 2030 року впровадження роздільного збирання сміття у 5 тисячах населених пунктів та відкриття 250 центрів зі збирання відходів.

Такі мають бути перші кроки України у цьому напрямку. А про те, як почнуть впроваджувати цей закон у Кам’янці-Подільському, розповів міський голова Михайло Сімашкевич.

– З початком нового року українці повинні сортувати сміття. Це передбачено нашим законодавством. Кам’янець робить перший крок – з 15 січня на комунальному підприємстві “Спецкомунтранс” запрацює сортувальна лінія, де розподілятиметься пластик та папір. Після цього сировину пресуватимуть та здаватимуть. Головне завдання наразі – придбати необхідну кількість євроконтейнерів для роздільного сміття та навчити жителів міста європейських стандартів, – зазначив Михайло Євстафійович.

Наразі на комунальному підприємстві “Спецкомунтранс” уже зібрали перші відходи для сортування та переробки, інформує сайт міської ради. Практично за тиждень кам’янчанам вдалося зібрати несподівано великий об’єм твердих побутових відходів. Для цього на 32 майданчиках міста було встановлено стільки ж контейнерів для збору пластику і картону. За кілька днів сміття на підприємстві відберуть, спресують та відправлять на переробку. Крім того, у департаменті житлово-комунального господарства планують додатково замовити ще кілька десятків нових євроконтейнерів.

Екологи ж радять українцям не чекати, поки чиновники розроблять усі необхідні інструкції та запровадять чіткий механізм поводження з відходами, а самим потрохи звикати до «чистоти по-європейськи» і починати сортувати сміття вдома. Здавати у пункти прийому пластик, скло, папір та більш розумно ставитись до упаковок і пакетів, щоб не захаращувати навколишнє середовище поліетиленом, який розкладається лише через 100-200 років.

Олеся МИХАЛЬЧИК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар