Довга дорога децентралізації у Кам’янець-Подільському районі

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Процес децентралізації, який розпочався в Україні у 2015 році, входить у свою фінальну фазу. Згідно із заявами чиновників різного рівня, місцеві вибори 2020 року повинні стати фінальним акордом цього тривалого процесу. Саме цій темі було присвячене засідання Депутатського клубу районної ради, що відбулося 25 листопада у понеділок. Президент клубу Іван Громик на початку зібрання більш конкретно пояснив причини зустрічі. По-перше, районна рада хоче тримати руку на пульсі подій, пов’язаних із децентралізацією. По-друге, за словами депутата до 26 листопада сільські ради повинні на область подати свої пропозиції стосовно об’єднання в територіальні громади, оскільки саме цього дня облрада буде розглядати розподіл області на ОТГ, а 29 листопада Кабінет Міністрів України на своєму засіданні формуватиме остаточний проект територіального розподілу. Тому крім депутатів були запрошені очільники ОТГ і голови сільських рад Кам’янець-Подільського району. Правда, не всі запрошені змогли прибути.

Першою слово взяла керівник Гуменецької ОТГ Інна Абдулкадирова. У своєму виступі Інна Григорівна зазначила, що утворення територіальної громади це дуже кропіткий процес, вимагає довготривалого вивчення, обговорення і ретельного узгодження щодо об’єднання зі всіма жителями населених пунктів, і прийняття кінцевого рішення. Крім усього цього на учасників процесу чекає ще важка бюрократична тяганина. Ось чому очільниця ОТГ мало вірить, що можна кардинально змінити в останній день вже майже затвердженні проекти з організації ОТГ на території району. «Проте ми відкриті до переговорів стосовно приєднання до Гуменецького громади тих сільських рад і сіл, які межують з нами» – заявила Інна Григорівна. На запитання із залу про сучасний стан справ у ввіреній ОТГ очільниця повідомила, що річний бюджет Гуменецької сільради складає приблизно 80 млн гривень, керівний склад – 46 чоловік, до територіального об’єднання входить 21 село, працює опорна школа в Гуменцях і планується незабаром відкрити ще одну в Нігині. «Тим не менш залишається багато питань, – додала сільський голова, –  Ще не всюди у селах, там де це потрібно, працюють фельдшерсько-акушерські пункти, є багато питань щодо доріг, транспортного сполучення».

Інформацією про останні проекти територіального розподілу району з присутніми поділився голова Кам’янець-Подільської ради Віктор Кривак. Недавно відбулася зустріч сільських голів з народним депутатом від Кам’янеччини Ігорем Марчуком, де обговорювалися також питання децентралізації. Народний депутат пообіцяв донести позицію сільських громад до центральної влади. В області ще 15 листопада відбулося засідання міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівня Хмельницької області, де було ухвалено проект про утворення 6 ОТГ на території нашого району та міста це – Кам’янець-Подільська ОТГ у складі міста, Кам’янської, Довжоцької, Кадиєвської, Зіньковецької, Рихтівської і Слобідсько-Рихтівської сільських рад. Орининська ОТГ, Жванецька ОТГ, Гуменецька ОТГ, Слобідко-Кульчієвецька ОТГ і Староушицька ОТГ. Але вже 21 листопада на розширеній нараді з питань моделювання системи адміністративно-територіального устрою базового рівня Хмельницької області був представлений проект, де Колибаївська і Китайгородська ОТГ залишаються, а до Китайгорода приєднуються Княжпіль і Кульчиївці.

Голова Довжоцької сільської ради Руслан Рябий зазначив, що жителі Довжка обома руками виступають за окрему від міста ОТГ. Вже навіть були попередні домовленості про об’єднання із Зіньківцями і Заліссям про створення об’єднаної громади, але, нажаль, інші сусідні села не захотіли об’єднуватися, хоча, за його словами, саме Довжок має всі передумови, щоб стати центром громади. Руслан Петрович висловив надію, що при об’єднанні влада буде прислухатися до думки народу. У відповідь голова Кадиєвецької сільської ради Валентина Мартинюк сказала, що їм не вигідно об’єднуватися з Довжком, оскільки в такому разі буде розвиватися саме центр ОТГ, а не периферія, до прикладу, ті ж самі Кадиївці. Тим не менше Валентина Іванівна виступила проти об’єднання з містом, як було запропоновано перспективним планом.

Головним посилом зустрічі було те, що потрібно працювати разом з населенням стосовно об’єднання, апелювати до центру, звертатися зі своїми пропозиціями, не витрачаючи марно час, інакше поділять території без урахування думок і настроїв на місцях.

На завершення головуючий Іван Громик подякував всім присутнім за плідну дискусію і висловив намір зібрати клуб з цього питанню ще раз.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар