До об’єднання йдемо, про вихід з ОТГ подбаймо

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Сьогодні в Україні залишаються необ’єднаними 6572 територіальних громад, до кінця 2020 року повинен завершитися процес створення ОТГ в Україні. Про це заявила Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак.

Вона додала, що зараз Мінрегіодбуд переходить до наступного – об’єднання за принципом спроможності.

«Нам не потрібні 73% дотаційних ОТГ, що маємо зараз. Наше ключове завдання – спроможні ОТГ та доступні для людей на рівні громад адміністративні та соціальні послуги», — зазначила міністр.

За її словами, об’єднання за принципом спроможності має стати основою для економічного зростання країни. Для цього фахівці переглянули та представили нові рекомендації щодо оцінки рівня спроможності тергромад, зокрема: чисельність населення, індекс податкоспроможності, частка місцевих податків і зборів у доходах загального фонду бюджету територіальних громад. Спираючись на стару подрібнену систему адмінтерустрою й організації влади, цього не можна було досягти. Тому реформа місцевого самоврядування не повинна загальмовуватися, а має пришвидшитись і відбутися.

У зв’язку з невідворотністю запущеного процесу минулого тижня в райдержадміністрації відбулася нарада за участю сільських голів району, які ще не об’єдналися, та представників робочої групи з питань децентралізації Кам’янеччини.

Перший заступник голови райдержадміністрації Маріана Великохатько повідомила, що згідно з перспективним планом у нашому районі, крім існуючих об’єднаних територіальних громад, має утворитися ще дві – Довжоцька та Орининська. І від того, як вони об’єднаються залежатиме їхня фінансова спроможність.

На підтвердження цього начальник управління фінансів РДА Олександр Федик навів певні розрахунки, підтверджені цифрами за 2019 рік:

– За всіма взятими фінансовими показниками, які ми надали в обласний департамент фінансів, Довжоцька ОТГ в складі Дорвжоцької, Зіньковецької, Слобідсько-Рихтівської, Рихтівської, Заліської, Кадиєвецької та Завальської сільських рад йде в мінус майже на 1 млн грн. Орининська (куди увійдуть Приворотська, Підпилип’янська, Шустовецька, та однойменна Орининська сільради) навпаки виходить з мільйонним прибутком.

За словами Олександра Григоровича найбільш затратними для фінансування майбутніх громад є школи. І причиною цьому мала наповнюваність класів. У результаті витрати на освіту учня в малокомплектних сільських школах врази перевищують аналогічні в місті.

– Для цього майбутнім громадам слід подбати, – зауважив начальник фінансів, – про опорні школи. За рахунок збільшення наповнюваності класів, оптимального використання потужностей, навчальний заклад витрачає суттєво менше коштів у перерахунку на одного учня. Зекономлені ресурси можна направити на інші, не менш важливі цілі. В Україні для об’єднаних громад створено додаткові стимули. Зокрема законодавство дозволяє заощаджені гроші на наступний рік зараховувати до загального бюджету і потім витрачати на ремонт доріг або здійснювати доплати вчителям.

Він також проаналізував фінансові показники кожної сільської ради окремо, та разом із сільськими головами обговорили різні варіанти об’єднання.

Під час дискусій кому і з ким об’єднуватися, більшість з сільських голів не поспішали давати згоду на вхід до Довжоцької громади, мотивуючи тим, що до цього часу в даній сільській раді немає належного адмінцентру, слабо розвинута інфраструктура.

– Ми не хочемо аби за наші кошти розбудовували Довжок, – заявила голова Кадиєвецької сільської ради Валентина Мартинюк. – Невже сільська рада, яка самодостатня у фінансовому плані, за певний період часу не могла бодай для себе створити належні умови. Якщо ми об’єднання розпочнемо з розбудови інфраструктури центральної садиби, то на які покращення умов проживання розраховувати жителям окраїни?

Вона запропонувала розглянути варіант увійти до складу Колибаївської ОТГ.

– За невеликий проміжок часу Колибаївська сільська рада, – продовжила Валентина Іванівна, – зуміла навести лад у громаді, створити чимало соціально-значимих об’єктів, розвинути інфраструктуру. Там вже є все. Заходь і працюй.

А й дійсно, Колибаївська ОТГ капітально відремонтувала адмінбудівлю; створила місцеву пожежну команду, укомплектуванню європейського зразка якої позаздрив би не один аналогічний пожежний пункт; створена поліцейська станція; капітально відремонтована школа, до якої учнів з навколишніх сіл підвозять два шкільних автобуси; у селі діє сучасна амбулаторія загальної практики – сімейної медицини, для якої придбали автомобіль швидкої допомоги; до кінця цього року планують завершити будівництво ЦНАПу. За рахунок сільського бюджету виготовлені генеральні плани для усіх сіл громади.

Не дивлячись на такі вагомі переваги, представники Довжоцької сільради наполягали аби адмінцентр майбутньої громади був у них. Та оскільки інші сільські голови віддали перевагу приєднатися до Колибаївської ОТГ, їм нічого іншого не залишалося як теж послідувати за колегами. Або ж розглянути варіант приєднання до міста. Тепер слово за Колибаївською об’єднаною громадою.

Що ж стосується Орининської ОТГ, то ніхто із присутніх голів не намагався спростувати чи підтвердити об’єднання. Дехто вважав, оскільки цей процес незворотній, то і їхня думка носитиме чисто формальний характер, а інші, можливо, сподівалися на дещо іншу розв’язку.

Оскільки остаточні рішення з приводу децентралізації прийматиме Верховна Рада у законах, розроблених за результатами консультацій експертів та урядовців з представниками громад, районів та областей, то сільські голови звернулися до помічника народного депутата Ігоря Марчука Олександра Дьяконова, аби на законодавчому рівні прописати процедуру виходу з ОТГ.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар