Нові знахідки археологів

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

В центрі Старого міста, в південно-західній частині площі Польський ринок, тривають розкопи фундаментів втраченої під час Другої світової війни історичної забудови. Їхні результати дозволяють уявити загальний вигляд цієї частини міста від ХІІІ до ХІХ століть. Так, окремі знахідки дають підстави стверджувати, що знайдені залишки господарських споруд ХV-ХVІ ст. використовувалися для вичинки шкіри, а поряд, на вулиці Ремісничій, мешкав сам чинбар.

Підземелля, мощення, посуд у східному стилі та люльки свідчать, що за часів турецьких завойовників тут діяв гостинний двір, котрий продовжував функціонувати й після їх вигнання, аж до кінця ХVІІІ ст. Та найстарішою знахідкою є залишки трипільського житла, що датується приблизно 3-5 тисячоліттям до н.е. Знайдено глиняний посуд, скупчення глиняної обмазки, фрагменти тогочасної кераміки. Під час розкопів на вулиці Кузнечній виявлено фундамент колишнього будинку Фаренгольца та фрагменти оборонних споруд.

Археологічні дослідження проводить Кам’янець-Подільська архітектурно-археологічна експедиція. Як повідомив завідувач сектора музею старожитностей КП ДІМЗ Петро Болтанюк (на знімку з трипільським кухликом), матеріали досліджень дадуть змогу заповнити деякі прогалини в історії нашого міста та стануть основою для майбутніх наукових праць.

Володимир СКОБ’ЯК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар