ГОТУЄМОСЯ ДО ВЕЛИКОДНЯ

Автор: | Опубліковано Кулінарія Немає коментарів

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень або Паска. Найсвітліше і найрадісніше релігійне свято.

Українці мають свої традиції у підготовці та святкуванні. Однією із них є приготування Великодньої паски. Господині печуть їх у четвер. Готувати паску треба з найкращого борошна. Вважається, що пекти їх треба у повній тиші, щоб тісто піднялося, і вони вийшли м’якими і пухкими.

Рецепти пасок переходять із покоління у покоління, від бабусі до мами, від мами до дочки. Рецепти вдосконалюються, секрети залишаються і знаходяться нові.

Тож пропонуємо декілька рецептів, записаних нашими читачами.

 

Смачна паска

Це супер смачна паска, в міру волога та дуже запашна. Готую не вперше уже, за рецептом відомої української кулінарки Дарії Цвек.

Інгредієнти: борошно – 1 кг; молоко – 400 г; жовтки – 10 шт.; дріжджі пресовані – 100 г; масло (або маргарин) – 200 г; цукор – 300 г; родзинки – 100 г; сіль- 1/2 ч.л.; лимон (цедра) – 1 шт.

(Вихід з пів порції – 3 паски (форма діаметром 13 см) приблизно 300-350 г).

Готуємо опару: розводимо дріжджі в теплому молоці та додаємо 100 г цукру і 200 г борошна (від загальної кількості). Перемішуємо та залишаємо в теплому місці на 15 – 20 хв. (маса має збільшитися в об‘ємі вдвічі та утворитися так звана «шапка»).

Додаємо в опару решту цукру, жовтки, родзинки, цедру лимона, сіль і поступово усе борошно. Вимішуємо тісто і в процесі (наприкінці) додаємо розтоплене або кімнатної температури масло (маргарин). Вимішуємо тісто (не менше 15 хв.) поки почне відставати від рук (у мене завжди все одно трохи липне, але я борошна більше не додаю). Ставимо (накривши) в тепле місце, щоб збільшилося удвічі. Далі потрібно його обім‘яти і знову ставимо, щоб підросло.

Розкладаємо тісто у підготовлені форми, заповнюючи на 1/3 частини. Ставимо ще раз аби підійшло (знову накрити). Перед випіканням змащуємо збитим яйцем з краплею молока.

Поміщаємо паску випікатися в розігріту духовку. Спочатку температура 200 градусів, за 10 хвилин зменшуємо до 170-160 градусів. Випікати ще близько 30-40-50 хв.(час залежить від величини паски, чим менша форма – тим менше часу знадобиться, і навпаки).

Зауважу, що борошна має бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска впаде), та жир потрібно додавати обов’язково наприкінці.

Ольга ТКАЧУК.

P.s: перед тим, як поставити в духовку, завжди накриваю фольгою, щоб не підгорів верх.

Печемо з гарним настроєм та чистими думками.

 

Сирна паска

«Приготування паски – це справжнє мистецтво, яке передається з покоління в покоління. Ще з дитинства я пам’ятаю цей привабливий запах Великодньої паски.

І ось не втрималась, щоб не спробувати новенький рецепт сирної пасочки і хочу поділитися з вами, – звернулася до редакції переселенка з Торецька Олена Заярнюк. – Нехай це свято усіх нас об’єднає, і принесе радість у кожну домівку – довгоочікуваний мир».

Інгредієнти: 200 мл молока, 150 г цукру, 3 яйця, 50 г дріжджів або 3 ч.л.сухих, 200 г домашнього сиру, 100 г м’якого масла, 5 ч.л. солі, 800 г борошна, 1пакетик ванільного цукру, цедра лимона або апельсина, трішки куркуми для кольору, 2 ст.л. олії, 50 г родзинок.

Спочатку робимо опару: 200 мл теплого молока, 2 ст.л.цукру, 2ст.л. борошна перемішуємо і накриваємо плівкою на 15 хв. до активації дріжджів.

У мисці збиваємо яйця з цукром, додаємо м’яке масло (збиваємо), також додаємо сир, який має бути м’який. Усе збиваємо міксером до однорідності.

До опари виливаємо масу, додаємо всі інші інгредієнти і поступово всипаємо частинами просіяне борошно. Замішуємо м’яке тісто, щоб не липло до рук, на долоню вливаємо 2 ст.л. олії і вкінці всипаємо родзинки.

Тісто ставимо на 1-1,5 год. для підростання.

Готове тісто розкладаємо в змащені форми. Коли тісто підійде доверху, мастимо збитим жовтком +1ч.л. молока. Ще чекаємо 5 хв., щоб жовток всмоктався в тісто.

Ставимо випікати при t 180°С 30-40 хв.

У мене вийшло чотири пасочки (це вже буде залежити від розміру ваших форм).

Глазур: 1 ст.л. желатину і 2 ст.л. холодної води з’єднуємо, залишаємо набухати 10 хв. Окремо в каструльку всипаємо 200 г цукру і 4 ст.л. води, проварюємо до розчинення цукру і доводимо до кипіння. Додаємо желатин, розмішуємо, збиваємо гарячий сироп до побіління і загустіння приблизно 3 хв. Наприкінці додаємо 1 ч.л. соку з лимона.

Покриваємо глазурю холодні паски дуже швидко, бо застигає, і одразу декоруємо посипкою на свій смак.

Бажаю приємних приготувань! Нехай все вдається!

 

Заварна паска

Ця паска неймовірно ніжна, ароматна, з насиченим вершковим смаком і довго залишається свіжою.

Інгредієнти: заварна основа – вершки або домашня сметана – 200 мл (навіть можна молоко, але на вершках краще), вершкове масло – 100 г, борошно – 80 г.

Опара: живі дріжджі – 80 г, цукор – 20 г, молоко або вода – 200 мл.

Тісто: яйця – 4 шт., жовтки – 2 шт., цукор – 400 г, ванільний цукор – 20 г, сметана – 50 г, вершкове масло – 150 г, олія – 50 мл, борошно – 1,6-1,7 кг, цедра лимона, сухофрукти (замочені в ромі/коньяку) або шоколадні дропси – за смаком.

Готуємо заварну основу: доводимо до кипіння вершки та масло, додаємо борошно, перемішуємо до утворення тіста. Охолоджуємо.

Готуємо опару: у теплому молоці розчиняємо дріжджі та цукор, залишаємо на 10 хвилин.

Змішуємо інгредієнти: збиваємо яйця з цукром до білого кольору. В міксері або вручну змішуємо заварну основу, опару, яйця, сметану та половину борошна.

Вимішуємо тісто: додаємо вершкове масло, олію, решту борошна та добре вимішуємо (5-10 хв.). Тісто буде трохи липке – змастіть руки олією.

Даємо підрости: залишаємо тісто на 1 годину. Розкачане тісто збагачуємо цедрою та сухофруктами/шоколадом, ще раз вимішуємо.

Формуємо паски: тісто викладаємо у форми на 1/3, залишаємо на 30 хв. для підйому. Випікаємо у розігрітій духовці 200°C 10 хв., потім 160°C – 20 хв., і ще 15-20 хв. (орієнтуйтесь по своїй духовці). Паска виходить ніжною, волокнистою, з яскравим вершковим смаком і довго залишається свіжою!

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар