Чистим зерном сійте поле, то вродить хліб, як море…

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

…А нечистим посієте – собі шкоди надієте! – каже народна мудрість. Усе, що ми робимо й говоримо, без сумніву, має наслідки. Чи будуть позитивними результати нашої діяльності, залежить, насамперед, від чистоти помислів і методів, якими досягається бажане.

Високопродуктивними методами та результатами роботи – якісним зерном – уже майже п’ять років радує наш район та й Хмельниччину загалом філія «Смотрич» ТОВ СП «НІБУЛОН». Сучасний, облаштований за останніми світовими технологіями зберігання та сушіння зерна елеватор, розташований у селі Кам’янка, одразу ж вирішив багато проблем сільгоспвиробників нашого й сусідніх регіонів. Зазвичай, левова частина зібраного на цих теренах урожаю відставала за показниками й стандартами якості саме через відсутність належних умов для зберігання й напряму залежала від погодних умов. «Зібрати – зібрали, а зберігати де?», – одвічне запитання, котрим переймалося не одне господарство Хмельницької, Вінницької, Тернопільської та Чернівецької областей, з якими нині співпрацює підприємство, нарешті вирішилося.

– Можна пройти до директора? – запитую чергового на прохідній. І якщо театр розпочинається з вішалки, то усмішка на обличчі охоронця філії «Смотрич» ТОВ СП «НІБУЛОН» свідчить про те, що гостям тут раді, і люди, які тут працюють, – на своєму місці.

Приємне враження склалося й від спілкування з директором філії Артемом Пержинським, який став за кермо високотехнологічного підприємства вітчизняної зернової галузі, ще не досягши й тридцятирічного віку.

– Ось так у нас молодь працює! – хвалить керівника голова райдержадміністрації Михайло Желізник, який разом із начальником управління агропромислового розвитку РДА Ігорем Гаєм завітав на підприємство.

– Наразі ми прийняли майже 50 тисяч тонн зерна, – розповідає Артем Сергійович. – Це – 30 тисяч тонн пшениці, з яких лише 4 тисячі – фуражна, а також по 10 – ячменю й ріпаку. Такого за всю історію незалежної України в нашому районі не було. В порівнянні з минулим роком значно скоротилися й терміни здачі зерна, а його обсяги навпаки – зросли (торік мали 21 тисячу тонн). Більше того, нині ми вже розпочали розраховуватися за паї. Люди отримують зерно другого ґатунку, а не фуражне, як раніше.

Також ми виплачуємо за зерно одні з найвищих цін у регіоні. Ріпак приймаємо по 4450 гривень за тонну, ячмінь фуражний – 1880, пшеницю ІІ класу – 1950, пшеницю ІІІ класу – 1900, фуражну – по 1800 гривень за тонну. Для порівняння: лише місяць тому торішню пшеницю ІІІ класу зернопереробники купували за 1650 грн./т. Тож різниця помітна, й зростання ціни на закупівлю зерна не може не радувати.

Зі слів директора філії «Смотрич» ТОВ СП «НІБУЛОН» стає зрозумілим, що й розрахунки з сільгоспвиробниками проводяться в повному обсязі та без затримок.

– Ми співпрацюємо не лише з сільгоспвиробниками й платниками ПДВ, але й з приватними фермерами, що значно розширює коло здавальників зернової продукції, – зазначає Артем Сергійович. – Відрадно й те, що цього року підприємство не уклало із посередниками жодного договору купівлі-продажу.

– На елеватор привозять свою продукцію із Хмельниччини, Тернопільщини, Вінниччини та Буковини, – повідомив начальник управління агропромислового розвитку РДА Ігор Гай. – Проте значну частку, звісно ж, займає зерно Кам’янеччини.

Побувавши в найбільшій житниці Поділля, ми не могли не завітати в її святая святих – лабораторію. Саме тут через вмілі руки працівників проходять зразки зерна, котрому згодом «виноситься вердикт» про присвоєння класу та допущення в зерносховище.

– У нас практично не буває такого, щоб ми не прийняли збіжжя – воно завжди гарної якості, – розповідає технік-лаборант Анастасія Якубина. – Наша лабораторія – найсучасніша на Хмельниччині. Раніше всі аналізи робили в агрохімлабораторії. Вартість однієї проби складала 75 гривень, а її результатів очікували іноді декілька днів. Нині ми самі безкоштовно проводимо всі тести: за 10 секунд автоматика визначає вміст клітковини та білка, клас, економлячи час і кошти. Також наші спеціалісти періодично виїжджають на місця для отримання проб зерна безпосередньо на полях сільгоспвиробників.

Технік-лаборант при нас засипає зерно в установку, вартість якої – 60 тисяч євро, й за декілька секунд озвучує результат: «Перший клас».

– У нас, в основному, трудяться молоді спеціалісти. Всі задоволені високим рівнем заробітної плати та європейськими умовами праці, – зазначає на завершення Анастасія Якубина.

І дійсно, переступивши поріг філії «Смотрич» ТОВ СП «НІБУЛОН», потрапляєш у просторі, обладнанні сучасною технікою, приміщення. «Є хазяїн у домі!», – так лаконічно можна охарактеризувати побачене.

Звичайно, як і на будь-якому підприємстві, є тут і проблеми. Проте, за словами Артема Пержинського, вони вирішувані. Так, у найбільш спекотні періоди збільшується потік транспорту до елеватора, що створює певні незручності для мешканців Кам’янки. Звісно, це явище сезонне й без нього неможливо обійтися, та Артем Пержинський хоче виправити ситуацію.

– Незважаючи на досить гарний стан дороги, яку ми ремонтуємо за власний кошт, аби не створювати незручностей жителям Кам’янки, ми вирішили добитися відновлення роботи залізничного переїзду до елеватора та побудувати об’їзну дорогу за межами села. І хоча поки немає дозволу «Укрзалізниці», впевнений, що питання вирішиться найближчим часом, – вважає Артем Сергійович.

Задоволений роботою філії і голова райдержадміністрації Михайло Желізник.

– Відрадно, що колектив підприємства піднімає престиж нашого регіону. Мені подобається чіткість і злагодженість дій керівництва та працівників філії «Смотрич». Якщо всі будуть так професійно виконувати свої обов’язки, то й результати будуть вагомими. Тут дуже відповідальне ставлення до землі, витримується технологія виробництва, земля отримує все необхідне. Ось чому ми піддаємо критиці підприємства «Зарожанське» та «Династія» – вони не вкладають в землю те, що потрібно. Якщо ти вже взявся обробляти землю, роби це на належному рівні, – зазначив Михайло Дмитрович. – У філії «Смотрич» ТОВ СП «НІБУЛОН» є чому повчитися іншим підприємствам Кам’янеччини. Як бачите, тут немає черг і нарікань на те, що неможливо здати зерно. І за це, перш за все, потрібно подякувати генеральному директору ТОВ СП «НІБУЛОН», герою України Олексію Вадатурському, а також людям, які тут працюють. Нині кожен повинен виконувати свої професійні обов’язки, незважаючи на спекуляції горе-політиків, які намагаються вибити нас із колії. Ми обрали правильний шлях – шлях порядку, відповідальності та дисципліни. І він обов’язково принесе гарний результат.

Діна КУШНІР

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар