ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРАВОСЛАВНИХ ВІРУЮЧИХ КАМ’ЯНЕЧЧИНИ

Автор: | Опубліковано Суспільство Немає коментарів

Улюблені у Христі брати і сестри, Христос Воскрес!

Храми Православної Церкви України на Кам’янеччині від початку пандемії коронавірусу активно дотримуються правил карантину. Наші священики відправляють Святі Літургії та інші парафіяльні Богослужіння за зачиненими дверима церков, бо мають намір не піддавати ризику інфікування кам’янчан. Це – розсудливі та необхідні заходи, спрямовані на те, щоб зберегти здоров’я всіх людей. З іншого боку, така ізоляція вірних від спільних Божественних Літургій та Святого Причастя може дещо применшити необхідну у надскладний час духовну підтримку. Проте і в цьому випадку не впадаймо у відчай. Бо і тут є альтернатива. Є он-лайн трансляції церковних Богослужінь. Але навіть якщо ви не маєте доступу до сучасних джерел інформації, ви можете молитися приватно. Пам’ятаймо, що ми, молячись вдома, не перестаємо бути частиною спільноти та дійсними членами нашої української православної церкви. В цій складній ситуації, коли ми молимось наодинці, ми молимось в ім’я життя Церкви і наших вірян. Існує також давня церковна традиція – приймати духовне Святе Причастя тоді, коли ми не можемо особисто взяти участь у Божественній Літургії, ми з’єднуємось з Богом у молитві. До того ж ми можемо роздумувати над недільним Євангелієм самостійно, ознайомлюватись з Біблійними коментарями щодо недільних читань у нашій фейсбук-групі «Православна Кам’янеччина» і разом з родиною та друзями пам’ятати, що Бог присутній серед нас навіть у розпал кризи.
Пригадаймо, що переслідувані християни в ранній Церкві молилися і ділилися вірою в катакомбах, і ми можемо робити те саме. Пам’ятаймо, що Ісус сказав: «Там, де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там я – серед них» (Мф.18:20).

Пам’ятаймо також, що Церква – це не будівля. Це – громада. Отож вірмо, що Бог з нами. Багато людей, особливо хворих, можуть відчути самотність, яка додає їм страху. І багато з нас, навіть якщо ми не заражені, знаємо людей, які хворіють, знали тих, які вже померли. Тож у більшості виникає запитання: чому це відбувається? Наразі немає задовільної відповіді, проте є тверда віра, що Бог спинить пошесть.
Друзі, Господь бачить наші терпіння і супроводжує нас силою Своєї любові. Як і провадив наших святих мучеників та благочестивих мужів тисячі років тому. Тому довіряймо Богові. Молімось, будучи впевненими, що Він почує всі наші прохання, що не залишить нас без своєї опіки.
Дорогі браття і сестри, навіть коли ми є ізольовані один від одного, наші серця має наповнювати Любов Господня. Знайте, що і в закритому режимі наші священнослужителі моляться за усіх вас. Спільно вірмо, що все переживемо разом із Божою допомогою. Це не означає не усвідомлювати причин для занепокоєння або ігнорувати обґрунтовані поради медичних працівників та експертів із охорони здоров’я. Але, сприймаючи будь-яку інформацію, уникаймо паніки і страху, бо вони – не від Бога. Зберігаючи спокій, реагуймо на кризу серйозно та свідомо, повсякчасно пам’ятаймо: надія – є. Тому будьмо уважні, не впадаючи в довіру брехні та безпідставним чуткам. Зуміймо у всьому побачити допомогу, яку посилає нам Бог.
Святий Василій Великий, перефразовуючи Святого Апостола Павла, звертається до нас: Божий дух «додає мужність і силу, втіху, натхнення, та спокій». Тож, довіряючись спокою, ми таки відчуваємо тільки той голос, який потрібно слухати. І в жодному разі не біймось нічого. Бо саме із закликом: «Не бійтеся!» неодноразово звертається до нас Ісус Христос у Євангелії.
Кам’янчани, бережіть себе, Бог і українська церква з вами.
Воістину Христос Воскрес!

Настоятель Петропавлівського храму, головний капелан Кам’янець-Подільського військового гарнізону, благочинний Кам’янець-Подільського району Хмельницької єпархії Православної Церкви України, митрофорний протоієрей Олександр ЦІСАР.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар