Відкрився сонячний парк Кам’янеччини

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

19 березня відбулося урочисте відкриття сонячної електростанції (СЕС) «Кам’янець-Подільська» компанії «Подільськенерго». Знаходиться СЕС на території Пановецької сільської ради на полях фільтрації колишнього цукрового заводу, між селами Панівці та Мала Слобідка, за 8 кілометрів від міста. Під її облаштування сільська рада виділила 110 га. Це один з найбільш потужних проектів, другий за своєю величиною в Україні у сфері нетрадиційних джерел енергії. Пікова потужність станції, яка вже почала відпускати електроенергію в мережу, становить 63,8 МВт. Щорічно станція вироблятиме 68,2 ГВт. Цього цілком достатньо, щоб електроенергію забезпечити кожне третє домогосподарство нашого міста. Або, як сказав начальник управління генеруючих підприємств НКРЕКП Олексій Чуприна, якщо перевести цей енергетичний показник у еквівалент спалювання вугілля, то це економія більш як 50 тисячі тонн.

Однак жителям Кам’янеччини радіти з приводу зменшення цифр у платіжках за спожиті енергоносії не доведеться, оскільки вироблена місцевою СЕС потужність йде до підстанції “Укренерго” в загальну мережу України. Натомість цей проект допоможе нашій країні стати енергонезалежною, а виробництво екологічно чистої електроенергії дозволить забезпечити скорочення викидів вуглекислого газу на 67 тисяч тон щороку, що є значним кроком до запобігання змінам клімату.

Інвесторами сонячного парку Кам’янеччини на паритетних засадах виступили група ICU (керуючі партнери Костянтин Стеценко та Макар Пасенюк) і американський фонд VR Capital Group (президент Річард Дейтц). Загальний обсяг інвестицій у будівництво СЕС «Кам’янець-Подільська» склав близько 55 мільйонів доларів. За словами Макара Пасенюка, це перший з трьох спільних проектів в галузі альтернативної енергетики, які ICU та VR Capital Group планують запустити в Україні. Подібні сонячні електростанції встановлюють вже у Миколаївській та Херсонській областях.

– Впевнені, що наші проекти стануть вагомою підтримкою національному курсу з досягнення енергетичної незалежності України та скороченню обсягів шкідливих викидів в атмосферу, – прокоментував подію Макар Пасенюк.

Разом з тим президент VR Capital Group Річард Дейтц відзначив суттєвий прогрес, який зробила наша держава після Революції Гідності.

– Інвестувавши в Україну понад мільярд доларів, ми є одними з найбільших іноземних інвесторів і готові продовжити підтримку української економіки, – зазначив під час офіційного відкриття СЕС президент фонду. – Ця інвестиція – результат подій на Майдані 2014-го року, свідком яких мені довелося бути. Я бачив людей з усієї України, бачив їхню щиру боротьбу, виклики, які вони долали ціною власного життя. Саме тому ми вирішили інвестувати в Україну, допомогти їй стати енергетично незалежною. Ми пишаємося своїм внеском у розвиток зеленої енергетики в Україні.

На станції встановлено 220 тисяч монокристалічних модулів провідного світового виробника сонячних елементів і модулів Longi Solar (Китай), а також силові трансформатори компанії ETD (Чехія). Генеральним підрядником будівництва виступила українська компанія, що спеціалізується на проектуванні і будівництві об’єктів відновлюваної енергетики і розподільних мереж KNESS. Відрадно, що більше 50% комплектуючих станції виготовлено на українських підприємствах.

Проектування і будівництво СЕС “Кам’янець-Подільська” тривало 7 місяців і дозволило протягом цього періоду створити близько 300 нових робочих місць. Нині компанія “Подільськенерго” забезпечує район 45 штатними робочими місцями, оскільки більшість процесів на станції автоматизовано.

Що ж стосується Пановецької сільської ради, яка в 2013 році уклала договір з ПП «Подільськенерго» щодо оренди території на 49 років, то вона теж залишилася у виграші. За словами сільського голови Анатолія Костюка, щорічно сільський бюджет буде отримувати 2,6 млн грн платежів за використання земельної ділянки, що робить компанію головним платником податків для місцевої громади. Разом з тим підписана і соціальна угода, згідно з якою передбачені кошти спрямовуватимуть на соціальний розвиток села.

Що ж стосується капіталовкладень, пов’язаних із будівництвом СЕС «Кам’янець-Подільська», то як поінформував керуючий партнер групи ICU Костянтин Стеценко, вони окупляться десь за 4-5 років.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар