Вахта круглий рік

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Хлібороби Кам’янеччини не перестають цікавитися прогнозом погоди. В календарі теплих днів стає все менше і кожен з них на рахунку, бо поле восени не менш вибагливе й кличе до праці. Як протікає хід осінньо-польових робіт у районі 1 жовтня досліджували начальник відділу агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів РДА Надія Сузанська та головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Микола Стрельбіцький.

Якраз у повному розпалі сівба озимої пшениці в ТОВ «Промінь Галичина» (директор Олександр Бурейко). Гарно дає раду процесові тракторист Віктор Радюк, управляючи сучасним агрегатом німецького виробництва. За трудодень техновелетень справляється з 150 гектарами площ, то ж 1330 га, відведених під посів, закриються за лічені дні.
– Якби дощ пройшов трохи раніше, то б до посівної приступили швидше, й із землі вже б виглядали перші паростки пшениці. А так чекали опадів й тепер наздоганяємо опущене в стислі строки, – каже головний агроном Тарас Колісник.
Надія Михайлівна підтверджує, що брак вологи в ґрунті негативно вплинув на посівну озимих зернових. Проте сьогодні роботи активізувалися й на цей час підприємствами району засіяно 10935 га озимих зернових колосових культур, або 64% до прогнозу, з них 10537 га озимої пшениці, 351 га озимого ячменю та 47 га озимого жита.
– Встигаєте, – підбадьорює вона. – Науковці кажуть, що оптимальні терміни посіву озимої до 5 жовтня.
Закладку колосистої культури в агрофірмі проводять за усіма законами агрономії. Як книжка пише – з дотриманням оптимальної сівозміни та внесенням необхідного підживлення. Ще якихось пару тижнів тому на цьому місці росла соя, яку зібрали по 38 ц/га. Вона вважається хорошим попередником для пшениці.
– З розумінням своєї справи підійшов колектив до підбору насіннєвого матеріалу, – відмічає Микола Стрельбіцький. – Сертифіковане насіння традиційного сорту «Патрас» тут доповнили високопродуктивним елітним насінням «Колоніа» і «РЖТ Реформ», які показують рекордні врожаї.
Однією рукою жнуть, іншою сіють в ПП «САФ КОЛОС» та ТОВ «КОЛОС-ПЛЮС-2015». Підприємство зібрало 70 га соняшнику, 200 га ріпаку, вслід за своїми «далекими родичами» з поля попросилася соя. Досвідчений господар Ігор Фурман, який не один рік в агросекторі, на око визначає стиглість бобів сої. Якраз дійшов до кондиції середньопізній сорт «Медея», посіяний на 120 га. Цього разу на круг він дає по 25 центнерів. Ігор Володимирович зізнається, що тоннажі могли бути більші, але погоду не купиш, й град, що зачепив господарство влітку, вніс свої корективи.
Як додає Надія Сузанська, землеробами району обмолочено більше половини площ сої – 6506 га (62%), намолочено 18271 т зерна при середній урожайності 28 ц/га. Соняшнику зібрано 8496 га (78%), що вродив по 30 ц/га, й отримано 25783 т. Кукурудзи на зерно обмолочено 4786 га (32%), намолочено 44337 т, при середній урожайності 93 ц/га.
Поставлена на конвеєр робота в «Колосах». Пізні культури на лану змінює озимина. Грунт підготовлений за усіма вимогами та за останніми науковими тенденціями. В колективі віддають перевагу перевіреній вітчизняній селекції, на 180 га планують засіяти пшеницю «Злука» та «Подолянка».
Не стихають мотори на ланах ПП «Деметра-2010», де вже зібрано 162 гектари соняшнику, завершується збір кукурудзи на площі майже 70 га, 10 га сої та під зиму засіяно 120 га зернових.
Якби міг, то б домовився з погодою Анатолій Зелениця, власник ПП «Деметра-2010». Він демонструє яскравий приклад того, як погодні умови вносять корективи, ба більше, втручаються в плани аграріїв. Не набрав своєї сили й не показує натуральні сходи озимий ріпак. Тож стоїть нині Анатолій Володимирович перед дилемою: чи вкладатися далі в культуру, чи пересівати поле. Молодий і амбітний головний агроном підприємства Максим Хмелюк не хоче здаватися, відчувається, що повен енергії, аби дати рослині другий шанс. На думку Миколи Стрельбіцького, ще кілька днів в аграрників є, аби подивитися, як поведе себе культура далі, щоб прийняти остаточний вердикт.
– У таку прикру ситуацію потрапила більшість сільськогосподарських підприємств району, якими під урожай-2020 всього посіяно 5136 га озимого ріпаку. Через відсутність опадів у серпні більшість посівів знаходяться в незадовільному стані, сходи нерівномірні, – пояснює Надія Сузанська.
Два однакових поля не буває, а це вкотре доводить, що сільське господарство, як мистецтво, і в ньому треба бути віртуозом своєї справи. Тому аграрії вірять в єдину сильнодіючу прикмету: коли сонце ще високо, не ховатися в тіні, а ловити погожу днину.
Юлія ЛІЧКЕВИЧ,
Микола СТРЕЛЬБІЦЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар