В Старій Ушиці йдуть крок за кроком до комфотнішого життя

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Для тих, хто досі сумнівається в доцільності й розумності децентралізації – а таких ще є досить, – доказом ефетивності ОТГ, звісно, за умови компетентного керівництва, є діяльність Староушицької об’єднаної громади.

З утворенням ОТГ тут активно взялися розв’язувати проблеми, які вже декілька років потребували вирішення – а це, в першу чергу, дороги та водогін.

– Проблема водопостачання в Старій Ушиці стоїть дуже гостро. У старому водогоні порив на пориві. Уже впродовж тривалого часу мешканці населеного пункту страждають від перебоїв з водою, – каже голова Староушицької селищної ради ОТГ Анатолій Тимчук. – Крім того, комунальне підприємство терпить великі збитки, адже пориви призводять до значних втрат, а ті, в свою чергу, до збільшення використання електроенергії. А це ж гроші! На території Старої Ушиці знаходяться лікарня та дитячий оздоровчий санаторій «Дністер». А таким закладам без води ніяк не можна.

Тож у громаді вже виготовили проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт водогону й приступили до робіт. За словами очільника громади, до кінця жовтня планують виконати 90% робіт.

На ці цілі за сприяння народного депутата Володимира Мельниченка вдалося отримати майже 1,5 мільйона гривень державної субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій на умовах співфінансування (15 тисяч гривень виділено із місцевого бюджету). Крім того, з бюджету громади на ремонт системи водопостачання передбачено ще 50 тисяч гривень.

Наразі відбувається встановлення водопровідних труб на вулиці Головній.

За рахунок цієї ж субвенції отримано 1 мільйон гривень на капітальний ремонт автошляху на вулиці Головній, що в Старій Ушиці. Ця дорога є важливою для громади, адже веде до лікарні та санаторію, тож на неї лягає чи не найбільше навантаження з усіх доріг населеного пункту.

– Зрозуміло, що дороги – це болюча наша проблема, – ділиться наболілим Анатолій Сергійович. – Не відкрию великої таємниці, якщо скажу, що вони у нас в стані, далекому від ідеального. А цьогоріч ще й дощі «допомогли»: у всіх населених пунктах громади шляхи порозмивало, тож як тільки погода дозволила, майже в кожному селі ми провели грейдерування. На поточний ремонт доріг передбачено 250 тисяч гривень.

Працював грейдер і на ділянці дороги при під’їзді до села Гораївка. І хоч цей шматок шляху знаходиться на балансі служби автомобільних доріг Хмельницької області, керівництво громади не стало чекати, коли ті розпочнуть ремонт. Власними силами і коштами розчистили узбіччя, розширили та прогрейдерували дорогу. Проведено ямковий ремонт асфальтованих доріг у центрі Старої Ушиці.

На капітальний ремонт доріг громада отримала 1 мільйон 125 тисяч гривень інфраструктурної субвенції. Досягти цього вдалося за сприяння Володимира Мельниченка. Більше половини з цих коштів уже освоєно. Так, 600 тисяч гривень було використано на асфальтовий ремонт доріг на вулицях Соборній та Українській у Старій Ушиці, де роботи вже завершено; 226 тисяч гривень – на ремонт дороги на вулиці Шевченка, що є центральною в с.Рункошів, роботи там уже добігають кінця. У планах – капітальний ремонт дороги на вулиці Перемоги в с.Подільське.

Активно працюють в громаді й над залученням інвестицій.

– Співпраця із підприємствами та підприємцями – це важлива частина роботи, яка дає неабиякий результат, – каже Анатолій Тимчук. – Так, згідно з угодою про соціальне партнерство з ТОВ «Агроекограунд», нещодавно в центрі Старої Ушиці було облаштовано дитячий майданчик вартістю 150 тисяч гривень. За рахунок угоди зі СТОВ АФ «Нефедівське» виготовили та встановили зупинку громадського транспорту для жителів села Лучки, вартістю 10 тисяч гривень. У цьому населеному пункті також прокладено труби для відводу води, облаштовано місток, адже під час дощу ця ділянка дороги була досить проблемна. А днями встановлюватимемо вікна в Подільській ЗОШ. Вартість їх складає 16 тисяч гривень і придбані вони за рахунок угоди з ТОВ «Зоря». Тож спільними зусиллями, крок за кроком, вдається робити гарні справи для громади.

Звісно, – додає Анатолій Сергійович, – в наших селах ще є багато проблем, які потребують вирішення. Це і благоустрій кладовищ, і освітлення, і відсутність паспортизованих сміттєзвалищ. І ми й надалі працюватимемо над ними і над тим, щоб життя для мешканців нашої громади стало комфортнішим.

Тетяна ПРОСЯНА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар