Щоб кам’янчани завжди мали пенсійні виплати

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Ми заздалегідь домовилися про зустріч з начальником Кам’янець-Подільського відділу обслуговування громадян (сервісного центру) головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Оксаною ДРАБИК і я очікувала, як це зазвичай і водиться, застати її у власному кабінеті за великим столом. Проте на моє запитання, де знайти керівника підрозділу, її колега відповіла: «Вона у залі, вікно №2. Приймає відвідувачів». І дійсно, Оксана Миколаївна саме розповідала літній кам’янчанці, які документи необхідно зібрати, аби оформити пенсійні виплати. До слова, загальна атмосфера у приймальні сервісного центру порадувала: працівниці, кожна на своєму місці, спокійно, виважено й терпляче роз’яснювали людям солідного віку, який варіант пенсійного забезпечення є оптимальним саме для них.

А вже після завершення співбесіди Оксани Драбик з відвідувачкою ми, аби нікому не заважати, таки перебазувалися для подальшого спілкування до її кабінету.

–           Отже, Оксано Миколаївно, чого чекати нашим пенсіонерам найближчим часом?

–           Уже зовсім скоро, з 1 липня, передбачено збільшення розміру мінімальних пенсійних виплат з 1373 до 1435 гривень тим, хто оформлявся на заслужений відпочинок нещодавно і наразі не має 30 (жінки) і 35 (чоловіки), (а до жовтня 2011 року відповідно 20 для жінок, 25 – для чоловіків) років стажу, хто отримував низьку заробітну плату і яким не перераховувалися пенсії через те, що вони працюють. Наступне підвищення чекає українських одержувачів пенсійних виплат з 1 грудня цього року, оскільки зміняться державні стандарти. Зокрема, прожитковий мінімум для непрацездатних осіб з нинішніх 1452 гривень зросте до 1497-ми. Пенсіонерам будуть перераховані надбавки, що залежать саме від цього показника, доплата за понаднормативний стаж, у таких розмірах будуть призначені пенсії з інвалідності, в разі втрати годувальника, за віком, тим, хто має стаж 30-35 (або колишні 20-25) років.

З 1 січня у нас відбулися зміни в законодавстві й ми перерахували пенсійні виплати особам, яким виповнилося 65 років і в яких розмір пенсій становив менше 40 відсотків від мінімальної заробітної плати (1489,20 грн) – за наявності стажу 30-35 років.

  • Чи не було якихось проблем, затримок із виплатою пенсій?
  • Ні, як і передбачено законодавством, щомісячно до 25 числа фінансуємо всі пенсійні виплати – як через банківські установи, так і через поштові відділення.
  • У чому перевага отримання коштів через банки?
  • Насамперед те, що не сплачуємо за банківські послуги, тож таким чином економимо, а по-друге, що дуже важливо, – оперативність: людина отримує гроші в той же день, коли вони надійшли, і в тому місці, де їй зручно.
  • Нещодавно в структурі Пенсійного фонду України відбулася реорганізація. Яких змін ця служба зазнала на Кам’янеччині?
  • Наразі територіальні управління Хмельниччини увійшли до складу Головного управління Пенсійного фонду в Хмельницькій області.

Колишнього Кам’янець-Подільського об’єднаного управління Пенсійного фонду тепер не існує. Натомість з 1 березня у нашому регіоні діє Кам’янець-Подільський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області. Крім мене та мого заступника, у нашому підрозділі трудяться 8 спеціалістів. Ми обслуговуємо зверх 50 тисяч одержувачів пенсій міста та району, з яких понад 2 тисячі – колишні працівники силових структур. Крім того, надаємо послуги страхувальникам та застрахованим особам.

Ми щоденно проводимо прийом громадян та надаємо різноманітні послуги – приймаємо документи, консультуємо, роз’яснюємо, допомагаємо в отриманні додаткових документів, направляючи запити до різних установ, підприємств тощо. Крім того, займаємося інформаційно-роз’яснювальною роботою – зустрічаємося з трудовими колективами, приймаємо людей за межами сервісного центру, на території міста й району, в об’єднаних територіальних громадах. З останнього, де ми побували, – 15 червня у Жванецькій, 20-го – у Колибаївській, а на 22 червня запланована зустріч у Гуменецькій ОТГ.

Слід зазначити, що у сервісному центрі також функціонують і інші структурні підрозділи Головного управління, а саме відділи з питань призначення та перерахунку пенсій, супроводження інформаційних систем електронних реєстрів, контрольно-перевірочної роботи. Крім того, працюють на віддалених робочих місцях у Кам’янці-Подільському головний спеціаліст-юрисконсульт, два провідні спеціалісти відділу адміністрування інформаційних систем та захисту інформації.

  • Чи застосовуєте в роботі сучасні технології?
  • Звісно, Пенсійний фонд намагається іти в ногу з часом та наблизитися до європейських стандартів. Так, у нашій службі запроваджено веб-портал надання електронних послуг. Кожний бажаючий бути в курсі інформації про свої заробітну плату, стаж, пенсійні виплати. Для цього необхідно одноразово звернутися до будь-якого відділу з обслуговування громадян, незалежно від місця реєстрації, зареєструватися і отримати одноразовий код доступу для реєстрації на веб-порталі. Той, хто має цифровий електронний підпис, може сам зайти на веб-портал, зареєструватися і отримати ту інформацію, яка його цікавить.

Буквально цього місяця запрацювало ще одне нововведення – інформування населення про персональні дані через смс-повідомлення або електронну адресу. Якщо ви бажаєте скористатися такою послугою, потрібно прийти до нас і написати відповідну заяву. Тож запрошуємо всіх долучатися до використання сучасних технологій, адже це зручно й комфортно!

  • Оксано Миколаївно, чого б Ви, керівник такого вагомого підрозділу, побажали своїм сивочолим підопічним-пенсіонерам?
  • Насамперед, аби законодавство завжди було на боці наших громадян, щоб вони мали надійний соціальний захист, щоб держава ними опікувалася і щоб українці завжди були з пенсійними виплатами. Адже нині для переважної більшості літніх людей пенсія залишається єдиним джерелом для існування. І обов’язково миру, злагоди достатку, міцного здоров’я та довгих років життя. А ми, як державні службовці, робитимемо все, аби допомогти людям вчасно і без проблем отримувати належні їм пенсійні виплати.
  • Завтра в Україні відзначається день державного службовця, тож прийміть наші вітання…
  • Користуючись нагодою, хочу поздоровити усіх державних службовці, перш за все, своїх колег, нинішніх та колишніх, з професійним святом, 100-річчям запровадження державної служби в Україні. Від усього серця зичу вам миру, міцного здоров’я, достатку і затишку в оселях. Нехай здійсняться усі ваші життєві плани, надії і мрії.

Наталя КАМІНСЬКА.

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар