Працювати без травм

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

28 квітня в Україні відзначається День охорони праці. Цьогоріч захід проводиться під гаслом «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці».

Наразі перспективною моделлю економічного зростання України є її інтеграція в світові торговельно-економічні та фінансові структури. Знайти своє гідне місце в рейтингу розвинених країн наша держава може завдяки збору реальних, вірогідних, загальновизнаних безпекових показників трудової діяльності громадян.

Травматизм на виробництві є важливою проблемою, для розв’язання якої потрібні систематичні зусилля. За офіційними даними, в середньому щороку на виробництві гинуть 400 осіб, ще 5 тисяч травмуються, серед них — понад тисяча жінок. Приблизно 500 працівників стають інвалідами.

З огляду на важливість цієї тематики вчора в приміщенні райдержадміністрації за ініціативи голови районної профспілкової організації працівників АПК Ганни Височанської відбулося засідання круглого столу, присвячене Дню охорони праці. В зібранні взяли участь т.в.о першого заступника голови — керівник апарату райдержадміністрації Маріанна Великохатько, завідувач сектора профілактики виробничого травматизму відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Олексій Лазарюк, керівники структурних підрозділів РДА та голови первинних профспілкових організацій Кам’янеччини.

Сьогодні наше завдання – привернути увагу кожного роботодавця й працівника до усунення виробничого травматизму, формувати загальну культуру охорони праці та свідомого ставлення до цих питань, добитися створення належних умов праці для людей, які трудяться на підприємствах району. Попри тенденцію до зниження кількості потерпілих від нещасних випадків на виробництвах, стан охорони праці на Кам’янеччині залишається напруженим. Так, упродовж останніх п’яти років зафіксовано 22 випадки виробничого травматизму, в результаті чого 25 працівників травмовано, з них 7 — зі смертельним наслідком.

Останнім часом дещо поліпшилося ставлення керівників АПК до виконання рекомендацій з питань безпеки праці. Позитивним є те, що багато процесів автоматизовано, а на полях працює сучасна високопродуктивна техніка, спеціалісти та працівники проходять медичний огляд. Згідно зі встановленими нормами, їх забезпечують спецодягом та взуттям, засобами індивідуального захисту, мийними засобами.

Хочеться відзначити кращих спеціалістів з охорони праці — це Микола Боршуляк (філія «Мрія» ТОВ СП «НІБУЛОН»), Олександр Білюк (філія «Кам’янець-Подільська» ТОВ СП «НІБУЛОН»), Вікторія Атаманюк (ТОВ СП «Деметра-10»). Натомість у багатьох господарствах через малу чисельність працюючих у штаті немає посади інженера з охорони праці — цю роботу виконують спеціалісти за сумісництвом. 31 січня ц.р. внесено зміни до типового положення про службу охорони праці, де уточнено, що на підприємствах, де трудяться менше 20 осіб, для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку. Потрібно, щоб такі фахівці мали виробничий стаж роботи не менше 3-х років і пройшли навчання з охорони праці.

Активну участь у громадському контролі за дотриманням законодавства з охорони праці беруть профспілкові комітети, комісії з охорони праці первинних профспілкових організацій, громадські інспектори профспілок з охорони праці.

Завдяки тісній співпраці районної профспілкової організації зі спеціалістами Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві проводяться спільні виїзди фахівців на підприємства району, організовуються круглі столи з цих питань. При Фонді працює комісія з трудових спорів, у якій беруть участь представники влади, роботодавці та профспілки, і ми, профспілки, постійно добиваємося об’єктивного розслідування нещасних випадків на виробництві та підтримуємо потерпілих. За допомогою колективних договорів, що укладаються між власниками та профспілковими комітетами, вдається вирішувати чимало питань, пов’язаних з безпекою праці.

Особливої уваги нині потребує ставлення роботодавців до профілактики виробничого травматизму та професійної захворюваності. Сьогодні вкрай потрібно вирішити питання проведення атестації робочих місць за умовами праці. Роботодавці не повинні заощаджувати на створенні здорових і безпечних умов праці на підприємствах, вони мають виділяти на охорону праці не менше 0,5% від суми реалізованої продукції, а бюджетні підприємства — не менше 0,2% від фонду оплати праці.

У ході роботи круглого столу виступив Олексій Лазарюк, який поінформував про стан виробничого травматизму в області та районі, окреслив завдання служби охорони праці щодо попередження нещасних випадків та профзахворювань на виробництві, проаналізував причини та обставини найбільш резонансних нещасних випадків. Також своїм досвідом та методами вирішення існуючих на виробництвах проблем з колегами поділилися присутні на зібранні інженери з охорони праці.

Розглядались й інші питання охорони та безпеки праці. На численні запитання учасників зустрічі виступаючі дали відповіді та роз’яснення.

Ганна ВИСОЧАНСЬКА, голова районної профспілкової організації працівників АПК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар