КОРОНУВАННЯ ЦІН

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Будь-яке лихо повинне об’єднувати суспільство, тим більше пандемія смертоносного вірусу. На жаль, були, є й, напевно, будуть люди, які, користуючись ситуацією, охочі до швидких заробітків, до збагачення. І останнім зовсім байдуже до інших. Так ось, уявіть собі, що ціни на продукти харчування тепер залежать від групи осіб не більше ніж 10 чоловік. Як таке може бути?

Відповідаю! В умовах карантину, коли усі ринки закриті, ми з вами стали заручниками доброї волі власників всеукраїнських продуктових гігантів, таких як «Сільпо», АТБ, «Фуршет» тощо. У цих супермаркетах ціни ростуть, наче на дріжджах.
До прикладу, в мережі супермаркетів АТБ відбулося різке підвищення цін. У заяві від прес-служби торгової мережі відзначається, що з початком карантину українці масово кинулися в магазини, і продукти почали дорожчати.

  • картопля, цибуля, капуста, морква здорожчали на 35-128%;
  • цукор – на 8%;
  • макаронні вироби – на 9,5%;
  • пшенична крупа – на 11%;
  • гречка – на 51%;
  • борошно – на 5%;
  • яйця – на 6%.

«Така ситуація пов’язана зі стрімким зростанням закупівельних цін від постачальників не тільки для торгової мережі АТБ, а й для всіх операторів українського ринку роздрібної торгівлі. Підвищення вартості товарів постачальники пояснюють значним зростанням витрат виробництва, пов’язаних з прийняттям карантинних заходів. А саме – заборона і обмеження на перебування великої кількості працівників в одному приміщенні, транспортними проблемами і тому подібне», – йдеться в прес-релізі компанії.
До речі, всупереч забороні працює м’ясний павільйон на території оптового ринку, де йде повсякденна жвава торгівля.
А як же заходи запобігання розповсюдження вірусу? Як продемострував власний екперимент, охорона в супермаркетах не зупиняє громадян без масок. А от, до прикладу, у супермаркеті «Сільпо» прикро вражає новостворена розмітка черги для клієнтів. Вона виконана за допомогою тоненької смужки-папірця і вузької стрічки скотчу, приліпленій на підлогу. Зауважу, що половина цих саморобних наліпок зіпсувалася. Вдумайтесь, мережа з міліардним товарообігом неспроможна зробити «людську» розмітку, витративши копійчані кошти на фарбу? Чи, можливо, їм байдуже?

Станом на 25 березня в найбільших супермаркетах міста (наприклад, «Сільпо», «Фуршет») взагалі зникли з продажу гречка на вагу, макарони та борошно. Особисто цікавився в адміністраторів, з якої причини немає цих основних продуктів харчування на прилавках. Відповідь проста: «Розкупили, ми замовили і очікуємо на надходження товару». При цьому на запитання, чи підвищиться ціна знову на ці продукти, менеджери не знають.
Цікаво, в невеличких крамничках гречка є, але за ціною від 50 до 70 грн за кілограм. У більшості це розфасовка, а не ваговий товар. У чому ж причина дефіциту та подорожчання товарів першої необхідності? Напрошуються висновки:
1) Паніка, що спричинила дефіцит. Базова риса українського менталітету – це заощадливість. Тому з оголошенням карантину всі стрімголов кинулись робити «стратегічні» запаси продуктів. Прилавки супермаркетів були спустошені за лічені дні. Зокрема, немає в асортименті й досі вагової гречки, рису, гороху, борошна та макаронних виробів. Та марно, що половина зроблених запасів «розумними» зіпсується, і їх доведеться викинути. Останнім зовсім байдуже, що саме через них вже зараз доведеться купувати ті ж продукти у рази дорожче. Унаслідок такого спустошення трейдери (оптові постачальники) мають нагоду підвищити ціну на нові поставки. І, як на мене, обов’язково нею скористаються.
2) Капіталізм у своєму яскравому прояві. Реакція ринку на попит.
Найперше правило ринку: попит визначає вартість. На превеликий жаль, антимонопольний комітет України зовсім не впливає на ціноутворення, тому що тільки констатує та рекомендує, – а ціни все одно ростуть. Ось вам і сучасний демократичний устрій, український капіталізм показує своє справжнє нутро, скинувши маску свободи та ефемерного красивого життя: грабуй, поки панує коронавірус, наживайся на людському горі!
У той же час деякі економісти вважають, що ціни на продукти не мають ніякого відношення до карантину. Стрибок вартості продуктів викликаний, перш за все, зміною курсу гривні до американської валюти. Але дозволю собі заперечити: а хіба українська пшениця, картопля чи яловичина повинні залежити від курсу гривні?
І наостанок. До прикладу, американські сім’ї отримують одноразові виплати у розмірі $3000 у зв’язку з епідемією коронавірусу. Про це повідомив міністр фінансів США Стивен Мнучин, за повідомленням агенства Reuters. А президент Монголії Халтмаагийн Баттулга своїм наказом звільнив громадян від сплати податків на півроку! А що ж у нас? А у нас – ріст цін! В Україні вкотре всі непередбачувані витрати лягають на плечі найбідніших верств населення – пенсіонерів, бюджетників.
Дорогі читачі, на порозі весна, тому слід подбати про фігуру! Ніяких макаронів, та й без гречки життя триває. Отож, дай Боже нам усім здоров’я в благословіння зверху!

Денис ГАНЧУК.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар