Діти з Кам’янця отруїлися на відпочинку

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Кишковою інфекцією, отруєнням, поганим самопочуттям та зіпсованим настроєм обернулися канікули на березі моря для 10 кам’янецьких дітей. 24 червня міською владо було направлено на відпочинок в літньому таборі «Салют» в Коблевому понад сто дітей з числа учасників АТО, сиріт та з багатодітних родин. Програма оздоровлення пільгових категорій протягом тривалого часу підтримується міським бюджетом, що цьогоріч передбачив на неї суму в 577 тис.грн, але зцілення не вийшло. Менш як за тиждень після заїзду частина табірників поскаржилася на однакові симптоми: нудоту, температуру, біль у животі. Й не відомо чим би могла закінчитися ця історія, якби діти, а на базі відпочивали групи ще з двох українських міст, не поскаржилися батькам на свій стан, а ті в свою чергу не підняли тривогу. Оскільки повідомлялося, що керівництво табору намагалося замовчати інцидент. Поряд з новинами про масове захворювання дітей інтернет-мережею поширювалися світлини з антисанітарними умовами проживання в кімнатах, зробленими власне відпочивальниками.

Загалом на кишковий розлад в таборі захворіло близько 50 осіб й деякі були госпіталізовані до інфекційного відділення Березанської лікарні. Заклад усі звинувачення щодо розповсюдження «палички» з його вини заперечує. Розібратися з причиною отруєння на базу виїхали спеціалісти Держспоживспілки, по факту знедужання відкрито кримінальне провадження.

В Кам’янці теж взялися до свого розслідування. Громадськість забажала дізнатися, чому дітей відправили на загартовування саме в цей табір, який, зважаючи на фото, не викликає довіри. В міській раді самі «обурені цією ситуацією» й пояснюють, що діти поїхали в заклад, котрий переміг на електронних торгах по системі «Прозоро».

  • Зв’язалися з директором табору і отримали від нього необхідну документацію та фото, на яких столова, хол, кімнати, майданчики – все відповідало вимогам, як і на сайті табору. Поцікавилися відгуками з міст, які минулими роками возили туди дітей, зокрема і місто Дніпро. Жодних нарікань не почули. У нас не було підстав відмінити торги чи не вибрати цю пропозицію, оскільки в переможця всі документи були в порядку. Якби ми це зробили, то нас би звинуватили в корупції, – розповідає директор департаменту соціального захисту населення Людмила Позинюк. – Стартова ціна за путівку була 6 тис. 500 грн, їхня ціна – 5 тис. 60 грн. Відповідно, ми мали намір купити 89 путівок, але за рахунок економії отримали змогу відправити на відпочинок більшу кількість дітей. Натомість трапилася інша ситуація: ми дізнаємося про отруєння наших дітей.

Хотілося як краще, а вийшов зіпсований відпочинок. Тож є питання чи кастинг табору був системним й глибоким. Зі слів заступника міського голови Вадима Савчука, чи залишатися на турбазі думки батьків й дітей розділилися навпіл: одні виступили за повернення в Кам’янець, інші мали намір продовжити морську відпустку. Все ж було вирішено усіх дітлахів забрати додому.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар