Хто знає, де у Кам’янці живе ткаля?

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

З 7 по 17 серпня у нашому місті, на території ЖК «Нова Будова», проходив перший арт-фестиваль «Поділля Woodcraft». До креативної роботи було залучено «золоті руки» таких відомих в Україні скульпторів, як кам’янчани Сергій Кляпетура (автор славнозвісного «Туриста», що у Старому місті) та Андрій Кліщ, львів’яни Олег Капустяк і Тарас Король, Степан Дутчин з Калуша, Богдан Глаткий з Івано-Франківська, Андрій Шевченко з Харкова. В рамках симпозіуму кожен зі скульпторів-учасників обирав та відтворював у дубовому дереві заввишки до 2,5 метрів образи годинникаря, гончара, каменяра, ткалі, чоботаря та представників інших стародавніх ремісничих професій, що відповідають історичним даним Кам’янця-Подільського.

Формат заходу передбачав майстер-класи з ковальства і кераміки, виставки картин, кіно просто неба, а також новинку в Україні – speed carving (швидку різьбу). Щодо останнього, то майстри дивували відвідувачів фестивалю не тільки своєю фантазією, а й справжнім видовищем. Адже потрібно було щонайменше за 2-3 години вирізати з дерева скульптуру до 1 метра заввишки, яка продавалася окремим лотом аукціону. Зібрані кошти були направлені на благочинність.

– Ідея започаткувати такий формат фестивалю в Україні виникла давно, – розповідає куратор заходу, мистецтвознавець Інна Березіна. – Адже наша країна є багатою, в першу чергу, на людські та природні ресурси. Тому, як би там не було, метою фесту є симпозіум скульптур. Мені дуже приємно, що група компаній «Нова Будова» відгукнулася й дозволила реалізувати її в життя. Наприклад, в Європі та Америці подібного роду заходи – справжнісінький бум. Також вони часто проходять у Литві, Польщі, Італії, Канаді. Такі фестивалі, симпозіуми щодо скульптур з дерева у них розпочинаються ще в квітні й тривають аж до жовтня. На одній творчій платформі збираються люди мистецтва з усього світу.

Звісно, важко було знайти і зібрати таких творців з усієї України. Адже живописців багато, а вмілих скульпторів можна перерахувати на пальцях. Це дуже рідкісна спеціальність. Тим не менше, 7 талановитих і відомих митців нам таки вдалося віднайти. Так, упродовж 10 днів під палючим сонцем вони невтомно вирізали з дерева представників робітничих професій. Кожен сам обирав місце для роботи, позаяк спочатку було заплановано зробити спільний арт-майданчик. Роботи будуть розміщені біля фонтану, що на території житлового комплексу.

Додам лише, що speed carving (швидка різьба) і фестиваль з різьби з дерева із майстер-класами та виступом джаз-групи в Україні відбувалися вперше. Звісно, дуже хочеться, щоб він став традиційним. Результатом роботи задоволена. Бо товариство скульпторів не підвело – вони надзвичайно майстерно виконали свої роботи. Це дуже талановиті, щирі та чесні люди, якими Україна може пишатися. Вони справжні патріоти, люди великого талану, – зазначила на завершення пані Інна.

                                                                                                                                                                                                                                                 Ольга ОЛІЙНИК.

P.S. Мені вдалося з’ясувати, чому 8-ма колода дерева була не задіяна в роботу. Її просто поставили про всяк випадок. Бо дерево під час обробки могло розколотися або ж бути непридатним до роботи.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар