ХАТА НА УЗВОЗІ

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Туристичний Кам’янець останніми роками бурхливо розвивається. Раніше гостей міста, які приїхали подивитись на наші архітектурні принади і скуштувати подільської кухні, можна було побачити здебільшого влітку. Тепер же туристичні групи курсують гостинною квіткою на камені навіть взимку, і тільки пандемія та карантинні обмеження певним чином стримують потік охочих відвідати наше місто. З кількістю туристів і грошима, які вони привозять, збільшуються можливості для проведення вільного часу, який не обмежується тільки оглядом історичних пам’яток і музеїв. Розвиваються і галузі, дотичні до туризму, хоча напряму з ним і непов’язані. Слід виокремити майстрів, які створюють різноманітні вироби і навчають рукоділлю інших. Маються на увазі іграшки, ляльки і різноманітні дрібниці, які цікавлять відвідувачів в якості сувенірів про Кам’янець-Подільський, оздобу, предмети інтер’єру тощо.

Про центр, який об’єднує майстрів, митців і художників у Кам’янці-Подільському, а саме майстерню «Хата на узвозі», про своє ремесло (створення ляльок) розповіли Анна ТЮРІНА-СЕМЕНЮК, Ольга ЧИВАРЮК, а також керівниця і опікунка «Хати на узвозі» Міла ШВАБСЬКА.

За словами майстрині Анни, вона прийшла до створення ляльок, коли її син пішов у дитячий садок і потрібно було виготовити якийсь ручний виріб. Пані Анна створила ляльку, і відтоді іграшки поступово її затягнули, і це стало професією.

Було це десять років тому. Поступово майстриня освоювала різноманітні техніки. Брала участь у виставках, навчала інших, проводила перші майстер-класи як для дітей, так і для дорослих. Адже уроки праці, за словами пані Анни, для дітей будуть цікавіші, коли вони створюючи іграшки, в ігровій формі засвоюють новий матеріал. Дорослі також не відмовляються взяти участь у подібних майстер-класах. «Хоча рідше ніж діти, – каже жінка, – посилаючись зайнятість».

Так прийшла до мистецтва створення виробів ручної роботи і колежанка Анни Ольга. А методів створення іграшок ручної роботи безліч, ремесло ж постійно розвивається. Це і ляльки тільди, і ляльки-тиквоголовки, і горищні ляльки, і м’які іграшки за методом тедді. Також можна ще згадати в’язані ляльки і наші українські традиційні ляльки-мотанки. Майстрині намагаються створювати їх з натуральних матеріалів, використовуючи в основному не клей, як в китайських іграшках, а шиття. Їхні вироби, зазвичай, зроблені так, щоб бути одночасно і предметами інтер’єру, і іграшками для дітей. Крім того створюють майстрині і всілякі дрібнички, які так полюбляють туристи, використовуючи полімерну глину.

На новий рівень рукодільниці вийшли 5 років тому, завдяки старанням Міли Швабської. Саме тоді на вулиці Старопоштовий узвіз, 2 відкрилася майстерня «Хата на узвозі». Вона стала своєрідним хабом не тільки для майстрів з ручної роботи, але й для художників, письменників і просто митців, які хочуть реалізувати себе. Тут працюють митці Сергій Боднар, Марічка Федорчак. Виставляються роботи Віктор Рудюка, Анастасії Веденської та інших. Нині тут кожні вихідні, з 14.00 до 16.00, проводяться майстер-класи для дітей і дорослих, а туристи, які прибувають до нашого міста, із задоволенням заходять у майстерню, залишаючи своїх дітей на двогодинні заняття. А недавно майстрині провели майстер-класи для двох десятків шкільних вчителів з Дунаєвець, аби вони могли навчати дітей на уроках праці.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар