Як привабити туриста в села Кам’янеччини

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Покажімо туристу наше село. Саме ці слова можна назвати неофіційним гаслом регіонального туристичного семінару, що відбувся 26 вересня в РЦКМ «Розмай». Організували його відділ культури, туризму, молоді та спорту Кам’янець-Подільської РДА та районний Центр туризму та охорони культурної спадщини. В роботі семінару взяли участь Віктор Травінський, головний спеціаліст відділу культури, туризму, молоді та спорту РДА, Лілія Пасічник, спеціаліст районного Центр туризму та охорони культурної спадщини, Оксана Федчик, директор згаданого Центру, представники об’єднаних територіальних громад, відповідальні за роботу в туристичному напрямку, та директори народних музеїв Кам’янеччини.

Зібралися, щоб обговорити питання розвитку туризму в умовах децентралізації, передати об’єднаним територіальним громадам досвід з охорони культурної спадщини та вироблення спільної стретегії туристичного розвитку.

– Наразі всі туристичні потоки формуються в Кам’янці-Подільському, – змальовує ситуацію в туристичній галузі району Віктор Травінський. – Але 50-60% туристів, окрім Старої фортеці, хочуть побачити інші цікаві місця на Кам’янеччині. І тут маємо проблему. Завдяки Тарасу Горбняку ми відкрили такий туристичний об’єкт як Бакота. І поки що він чи не єдиний відкритий для туристів, хоча наш край неймовірно багатий на пам’ятки культури, історії та археології. Відповідно виникає запитання: як розвивати туризм в ОТГ, як виробити туристичний продукт, щоб і туристи мали що подивитися в нашому районі, і щоб громади мали з того надходження до бюджету.

У цьому питанні на допомогу громадам має прийти відділ культури, туризму, молоді та спорту РДА та Центр туризму та охорони культурної спадщини. Так, як зазначив Віктор Степанович, до кінця року планується укласти угоди між об’єднаними громадами та райдержадміністрацією, згідно з якою на перших порах туристичну галузь району вони розвиватимуть спільно, далі ж вона має повністю перейти в підпорядкування ОТГ. Аби полегшити їм цей процес, Віктор Травінський запропонував алгоритм діяльності щодо розвитку туризму в громадах.

Своїм досвідом роботи з присутніми поділився краєзнавець Тарас Горбняк.

– Якщо щось починаєте робити, треба ступати на цю стежку твердо, без сумнівів, – звернувся до колег Тарас Васильович. – За час моєї роботи я проводив екскурсії для багатьох людей – професорів історії з відомих університетів, туристів із Канади, Австралії, інших країн світу. І зрозумів таку річ: те, що для нас є звичним і буденним, для інших – цікаво й неймовірно. Вони хочуть побачити, як скаче жаба, відчути, як росте трава чи як вітер гуляє у гіллі, як доїться корова чи вариться борщ. Наше з вами завдання – показати це.

Як зазначила спеціаліст Центру туризму та охорони культурної спадщини Лілія Пасічник, у кожній громаді Кам’янеччини нині можна знайти пам’ятки історії чи археології, але щоб розвивати туризм не обов’язково мати на території визначний об’єкт, достатньо вміло запропонувати туристу те, чим багатий наш край – а це наші мальовничі краєвиди, наші звичаї й традиції, наша природа.

На завершення зустрічі Віктор Травінський подякував усім, хто долучається до збереження та збагачення історичної спадщини Кам’янеччини та висловив сподівання, що незабаром наш край асоціюватиметься в туристів не лише зі Старою фортецею та Бакотою.

Тетяна ПРОСЯНА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар