На Кам’янеччині вважають, що субсидії відживають своє

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

На колегії РДА 31 січня підбивали підсумки соціально-економічного розвитку району за 2017 р. З приростом відпрацювала промисловість: за 11 місяців реалізовано продукції на суму 4120,5 млн грн., що на 5,5% більше порівняно з попереднім аналогічним періодом. Наростив виробництво валової продукції агропромисловий комплекс – у галузі рослинництва воно склало 367мільйонів, або 133%, в галузі тваринництва – 551 млн, або 123%. При цьому в тваринництві склалася неоднозначна ситуація. В м’ясо-молочному напрямку продовжується тенденція зменшення поголів’я худоби в зв’язку із нерентабельністю її утримання. Об’єми молока впали на п’яту частину, м’яса – на четверту. Зате омлет на сніданок нам забезпечено – виробництво яєць збільшилося на 250 млн штук і досягло 1,1 млрд шт.

На цифрах довго не зациклювалися, радше звернули увагу на результати виконання проектів розвитку району. Для їх реалізації вдалося залучити 10,5 млн грн. з державного бюджету та понад 2 млн грн. – з обласного. Ще 13 мільйонів держава спрямувала на ОТГ. Колосальна робота з покращення стану закладів бюджетної сфери та їх оснащення зроблена за рахунок районної та сільських скарбниць.

  • 13 млн грн. надійшло зверху. При нинішніх власних доходах, що складають 25млн грн., – це половина районної казни. Це значить, що є ефективна співпраці з Києвом і областю. За останні кілька років мільйонні потоки вливался в садочки, школи, лікарню. Хто пам’ятає такі видатки на бюджетні галузі? Ми не проїли їх, а вклали в розвиток району. Нас не буде, а сфера залишиться, – зауважив голова РДА Василь Сукач.

За спільного фінансування держави та району здійснено будівництво 21 кілометра підвідного газопроводу Завалецького напрямку до 6 населених пунктів (8,7 млн грн.), утеплення фасадів Довжоцького НВК (1,9 млн грн.) та Будинку культури в Грушці (825 тис.грн.), капітальний ремонт приміщення ДНЗ (134 тис.грн.) та БК (294 тис.грн.) в с.Оринин, фасаду і фойє БК у Великій Слобідці (280 тис.грн.). По 500 тисяч на поліпшення матеріально-технічної бази одержали від держави заклади освіти і медицини. За фінансової підтримки області завершено будівництво теплогенераторної та облаштування системи опалення Пановецької ЗОШ на суму понад 1 мільйон та придбано лапароскопічну стійку для центральної районної лікарні за 2284 тис.грн.

  • З самого початку газифікацію у західному напрямку називали утопією, а сьогодні ми на фінішній прямій. На цей рік закриваємо усі черги будівництва, на завершальну стадію робіт державою буде виділено 4 мільйони, районом – 1,7 мільйона. Центральна труба йтиме до кінця, і люди в будь-який момент зможуть підключитися й мати блакитне паливо в своїх оселях. Незабаром сформуються ще дві ОТГ – Орининська й Довжоцька – і від районного бюджету залишиться одна назва. Поки ще маємо тих кілька гривень, будемо вкладати в структуру району, – резюмував Василь Сукач.

Іншим питанням колегії стала інформація про стан надання пільг та житлових субсидій. Як повідомив начальник управління соціального захисту населення РДА Петро Середа, в минулому році обсяги субсидій значно скоротилися. На їх нарахування вплинуло скорочення норм використання природного газу для індивідуального опалення з 7 до 5 куб.м на 1 кв.м опалювальної площі на місяць (в опалювальний період); на газову плиту (приготування їжі) – з 7,1 куб.м до 5,4 куб.м на одну особу; на газову плиту і водонагрівач – з 14 куб.м до 10,5 куб.м на одну особу. А з початку нового року черговий удар в спину субсидіантів – урізалися соціальні нормативи на послуги з електропостачання, про що детально було роз’яснено у числі нашого видання від 12 січня. Ще одним значимим фактором послугувало збільшення заробітної плати. За опалювальний період 2017 року на оплату ЖКП оформлено субсидії на суму майже 50 млн грн. 10350 користувачам. Її середній розмір склав 1609 грн., на 27% менше порівняно з 2016 роком. Заборгованість по ЖКП – 31 мільйон.

  • З початку дії механізму субсидіювання і протягом 2017 року рівень субсидій знизився на 30% і з огляду на динаміку й надалі зменшуватиметься. Можна спрогнозувати, що через п’ять років субсидії стануть поодиноким явищем чи взагалі відживуть своє, – підсумував Петро Середа.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар