За кавою говорили про судову реформу: КВУ провів у Кам’янці прес-сніданок

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Необхідність повернення довіри до судочинства, прозорість та відкритість судів, закріплення усвідомлення невідворотності та необхідності судової реформи – ось теми, які обговорювали 25 липня під час прес-сніданку, організованого головою хмельницького обласного осередку Комітету виборців України Юрієм Ануфрієвим. Захід проводився в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує ВГО «Комітет виборців України» у рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя». У зустрічі взяли участь представники Асоціації юристів Кам’янця-Подільського, адвокати,  судді, молодіжні лідери, журналісти місцевих ЗМІ.

–              Мета зібрання – донести до широкого кола громадськості інформацію про хід судової реформи в Україні. Наразі подібні заходи проводяться у 14-ти областях України. На Хмельниччині це вже четвертий за рахунком прес-сніданок. Попередні три відбулися в обласному центрі, але ми вирішили, що Кам’янець-Подільський не повинен пасти задніх у цьому питанні, – зазначив модератор зустрічі Юрій Ануфрієв.

За кавою, у неформальній обстановці учасники зібрання говорили про мету судової реформи, систему «Електронний суд», електронне декларування, про те, як судді працюватимуть після атестації тощо. Зокрема, програмний менеджер Асоціації юристів нашого міста Максим Ільчишен повідомив, що так зване оцифрування судочинства, тобто переведення його в електронний вигляд, розпочалося ще 2014 року, коли у відкритому доступі з’явилися судові рішення і справи, що перебувають у провадженні судів. Цей процес триває, і суди поетапно долучаються до нього. Зараз можна відслідковувати рух справи на відкритих ресурсах, адже практично всі суди мають свою електронну сторінку.

Задля забезпечення прозорості та відкритості правосуддя, підвищення якості роботи судів та з метою економії бюджетних коштів впроваджується система електронного суду. За цим принципом в Україні вже працюють 18 судів. Реалізація проекту дасть змогу отримувати онлайн-інформацію про рух справи, місце і час її розгляду, судові повістки у вигляді смс-повідомлень, повідомлення та копії рішень електронною поштою. У системі «Електронний суд» може працювати кожен, хто має доступ до інтернету, зареєстрував свою поштову скриньку на порталі судової влади mail.gov.ua, має особистий електронно-цифровий підпис (можна отримати в акредитованих центрах сертифікації ключів).

Обговорили й питання Е-декларування – електронного оприлюднення суб’єктом фінансової інформації про себе та своїх членів сім’ї. Це спрощує подання таких документів публічними службовцями, відкриває доступ до Єдиного державного реєстру декларацій та дозволяє здійснювати їх перевірку. Декларація заповнюється на веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції та подається особисто через персональний електронний кабінет. Агентство здійснює моніторинг способу життя посадових осіб з метою встановлення відповідності їх рівня життя наявному в них та членів сім’ї майну і одержаним доходам згідно з поданою декларацією.

У свою чергу адвокат, депутат районної ради Іван Громик окреслив коло проблем, що перешкоджають роботі електронного суду.

У результаті жвавого обговорення учасники прес-сніданку дійшли висновку: попри те, що частина суспільства нині неготова до таких змін, судова реформа потрібна, вона має перспективу і з часом її результати стануть помітними.

                                                                                                                                                                                                                                    Наталя КАМІНСЬКА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар