Преса під пресом

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Національна асоціація українських медіа заявляє про готовність до усіх форм і методів боротьби за право на свободу преси, право на життя і розвиток місцевих друкованих ЗМІ в Україні!

Ми незгодні з нинішньою державною політикою щодо друкованих засобів масової інформації, яка призвела до дефіциту газетного паперу, безпрецедентного росту ціни на нього та майже повної залежності від монопольного становища російських виробників паперу в Україні, руйнування системи доставки газет, відсутності адресної фінансової державної підтримки реформованих друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження, а в підсумку – до невиконання найвищими державними органами влади законів України “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”, “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” та постійного значного здорожчання місцевих газет для читачів.

Постійний ріст тарифів «Укрпошти» на доставку газет, фактичний розвал самої системи поштового зв’язку в сільській місцевості, різке подорожчання газетного паперу, яке супроводжується його гострим дефіцитом, вже поставили українську пресу на грань виживання!

Вимагаємо від Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики та Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова при Президенті України внести пропозицію щодо змін до Державного бюджету України і, врешті, виконати законодавчу норму про адресну фінансову підтримку реформованих друкованих видань – хоча б у розмірі втрат редакцій від подорожчання газетного паперу! Зважаючи на бездіяльність Кабінету Міністрів України в цьому питанні впродовж трьох років, сподіваємось на принципову позицію Верховної Ради та Президента України!

Вимагаємо від Кабінету Міністрів України,  на п’ятий рік війни, вирішити питання із подоланням дефіциту газетного паперу, позбувшись монополії російських виробників і постачальників газетного паперу, а в перспективі кількох років – будівництва паперових комбінатів або переобладнання існуючих потужностей для виробництва достатньої кількості власного якісного недорогого газетного паперу!

Вимагаємо від Верховної Ради України поставити до порядку денного та підтримати законопроект №7291 «Про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей» та скасувати рішення про підвищення тарифів на доставку газет, затверджене Наказом Міністерства інфраструктури без врахування громадського обговорення та наданих в його ході пропозицій!

Вимагаємо невідкладного державного втручання з метою недопущення колапсу «Укрпошти» – державного оператора поштового зв’язку України! Поруч із Державною програмою «Сільська медицина» має бути розроблена і впроваджена Державна програма «Сільська пошта»!

Вимагаємо притягнути до відповідальності посадових осіб органів державної влади, на яких законодавством покладено обов’язок здійснювати державну політику в сфері засобів масової інформації за бездіяльність та відсутність системних ефективних дій щодо захисту національного інформаційного простору!

Заяву прийнято загальними зборами Національної асоціації українських медіа 13 квітня 2018 року. Колективи більш ніж 100 місцевих газет оприлюднюють її на знак солідарності!

Національна асоціація українських медіа (НАУМ) – всеукраїнська мережа професійних засобів масової інформації, що об’єднує юридичні особи-суб’єкти інформаційної діяльності: редакції газет, телерадіокомпанії, видавництва. Національна асоціація українських медіа (НАУМ) об’єднує до 200 редакцій, з яких 100 є дійсними членами НАУМ, та консультує більшість редакцій місцевих ЗМІ, які (особливо на рівні районів) користуються найбільшою довірою жителів, формують більше 50% передплатного тиражу всієї преси країни.

Ми приєднуємося!

Колектив «Краю Кам’янецького» підтримує Заяву Національної асоціації українських медіа (НАУМ) та приєднується до всеукраїнського протесту, адже ситуація складається так, що під загрозу поставлено саме існування місцевої преси країни.

«Малій пресі» ніколи не жилося легко. В радянські часи і навіть за доби незалежності вона була контрольована владою, на проблеми галузі не зважали, як не зважали й на читачів місцевих газет – “пересічних” або “маленьких” українців. Та в 2016 році, коли вступив у дію Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” в комунальної преси з’явився другий шанс. Як довго чекала журналістська спільнота цього документа, однак не сподівалася, що на шляху до омріяної незалежності доведеться зіштовхнутися з багатьма перешкодами, серед яких – небажання чи, можливо, нерозуміння влади, що настав час розпрощатися зі «своїм кишеньковим рупором правди». Такий бар’єр став і перед колективом «Краю Кам’янецького», тож довелося виборювати своє право на незалежність у судах. Вистояли… Вибороли… Ми розуміємо, що це був лише початок подолання труднощів на шляху до самостійності. А далі? Крім юридичної лихоманки переоформлення документації, редакції слід призвичаїтися вести бізнес в умовах жорсткої ринкової економіки, до того ж не забувати про свого читача.

На превеликий жаль, наші надії й мрії стикаються із обставинами, які зводять нанівець плани на становлення нової місцевої преси, преси, яка має найбільший рівень довіри серед читачів та на сьогодні найбільше передплатників у своєму районі, місті, ніж будь-яка загальнонаціональна газета.

Вкотре стрімко піднімає свої тарифи «Укрпошта». Впродовж останніх 10 років поштові послуги із доставки періодичних видань зросли ВДЕВ’ЯТЕРО (!!!). А 12 квітня, буквально кілька днів тому, Міністерство інфраструктури затвердило нові, підвищені майже на 25% тарифи на приймання та доставку періодичних видань за передплатою із 1 липня ц.р. Мало того, із 1 січня наступного року планується ще одне підвищення – на 19,2%…

Крім того, у сільській місцевості почали закриватися відділення поштового зв’язку, з’являються так звані пересувні відділення (автомобіль із поштовим працівником «на борту», який за маршрутом об’їжджатиме населені пункти). Однак, не завжди графіки цих маршрутів витримуються. В селах, де стаціонарні відділення зв’язку закриті, передплата на місцеві видання падає вдвічі, а то й утричі – люди відмовляються віддавати гроші за газети, які до них вчасно не доходять.

Без упину повзуть вгору й ціни на газетний папір, що призводить до здорожчання друку газети. Із початку 2018 р. ріст ціни на нього вже склав до 45 відсотків. Ситуація ускладнюється й тим, що альтернативи немає – майже увесь газетний папір в Україні російський, ринок монополізовано. Ще є трохи білоруського, польського… Але жодного кілограма українського!!! У нас цей стратегічний товар взагалі не виробляється…

За усі роки незалежності, особливо за 4 роки війни, владою країни НЕ ЗРОБЛЕНО НІЧОГО, щоб хоча трохи зменшити «паперову» залежність від країни-агресора… Вдумайтеся: якщо Росія заборонить продаж газетного паперу в Україну, УСІ НАШІ ГАЗЕТИ ВІДРАЗУ ПРИПИНЯТЬ ІСНУВАННЯ!!!

Без перебільшення, це питання державної ваги та інформаційної безпеки!

Якщо ситуація не стабілізується, ми, як і більшість видань країни, будемо змушені зменшувати обсяг газети, інакше редакція не витримає непосильного додаткового фінансового тягара…

Ми також вдячні читачам за розуміння та підтримку нашого видання, за те, що вони за будь яких обставин і надалі залишаються з нами.

Колектив редакції газети «Край Кам’янецький».

P.S: Цього тижня подібні заяви надрукують більше сотні місцевих газет України. Примірники цих видань будуть направлені в усі центральні органи влади країни.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар