Чому деякі із кандидатів в Президенти по 193 територіальному округу залишилися без своїх членів ДВК

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Чим менше часу залишається до дня голосування, тим більше уваги виборців та спостерігачів прикуто до роботи окружних виборчих комісій (ОВК). Формування дільничних виборчих комісій (ДВК), розподіл членів дільниць, визначення керівного складу – всі ці речі безпосередньо впливатимуть на якість процедур в день виборів. І чи не найгострішим цього тижня для окружних виборчих комісій стало питання формування ДВК. Адже до 7 березня кандидати в президенти через своїх довірених осіб мали право подати кандидатури у члени дільничних виборчих комісій, які організовуватимуть голосування на місцях та рахуватимуть бюлетені. Такі комісії потрібно було створити не пізніше 12 березня 2019 року. Кам’янець-Подільська окружна виборча комісія територіального виборчого округу №193 все-таки встигла вскочити в останній вагон потяга і прийняла Постанову про формування ДВК за 10 хвилин (тобто об 23.50) до закінчення відведеного часу. За словами члена ОВК Бориса Охоти, з прийняттям постанови довелося довго чекати через перенавантаження електронної системи виборів, куди вносилися списки членів ДВК. Бо майже всі ОВК в останній день формували списки та вносили їх в електронну базу, яка і давала збої. Крім того, з’ясувалося, що із заявлених подань у члени дільничних виборчих комісій не всі претенденти потрапили.

– Подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій вноситься до окружної виборчої комісії на паперових носіях та в електронному вигляді. Хто відповідально із довірених осіб кандидатів у Президенти України підійшов до формування списків членів ДВК та відповідно до вимог законодавства оформив подання, а також вчасно їх надав в ОВК, у тих ніяких проблем не виникало. Якщо і були якісь зауваження комісії, то довірені особи мали час на доопрацювання, – повідомив Борис Борисович. – Однак є й такі, що подавали пакет документів в останній день, 7 березня, і не змогли внести правок, тому їхні подання ОВК відхилила.

Не буде мати під час голосування у нашому територіальному округу №193 жодного із членів ДВК кандидат у Президенти Каплін Сергій Миколайович (ОВК відхилила подання, бо не надали електронної форми). Також через неналежне оформлення пакета документів залишилися без своїх представників у дільничних комісіях кандидати Безсмертний Роман Петрович, Новак Андрій Яремович. У кандидата в Президенти Тарути Сергія Олексійовича не буде членів ДВК у Кам’янець-Подільському районі, а в Кармазіна Юрія Анатолійовича – в Кам’янець-Подільському та Новоушицькому районах. Із заявлених представником від Кошулинського Руслана Володимировича ОВК відсіяла 13 осіб, оскільки, за словами Бориса Охоти, подання до окружної комісії надійшло 7 березня вже після 22.00 і під час перевірки було виявлено ряд помилок в заявах та оформленні пакету документів.

Із таким розвитком подій не погодився представник Кошулинського Михайло Посітко та член ОВК Юлія Дрозд. Вони вважають, що допущенні помилки є «технічними описками і це не може бути підставою для відхилення». Це питання було винесене на розгляд засідання ОВК, однак воно не набрало достатньої кількості голосів.

Разом з тим відбулися й чергові зміни в складі ОВК. 12 березня приступив до виконання своїх обов’язків голова комісії Микола Брушневський, який замінив Анатолія Мазуренка від кандидата у Президенти України Мороза О.О. Також достроково припинено повноваження заступника голови комісії Антоніни Нагнибіди (від Бойка Ю.А.). Замість неї від того ж кандидата заступником призначено Руслана Ярему. Також відбулася заміна і членів комісії. Замість Тетяни Філіппової (від Шевченка І.А.) у склад членів ОВК увійшов Анатолій Приступко, а Ольгу Чорнобиль (від Скоцика В.Є.) замінив Іван Ільчишин, Аллу Полярус (від Безсмертного Р.П.) – Олександр Цимбалюк. Достроково припинено повноваження членів ОВК Станіслава Космацького від Садового А.І. та Віталія Руснака від Мураєва Є.В., оскільки кандидати у президенти зняли свої кандидатури з виборчих перегонів.

Надія ЄРМЕНЧУК.

P.S.: Коли матеріал був готовий до друку, стало відомо, що в багатьох ДВК люди відмовляються йти працювати й виконувати покладені на них функції на час виборів. Дехто запевняє, що писав заяву на звичайного члена ДВК, проте його призначили на керівну посаду, а займати її не має бажання.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар