Активність кам’янчан на парламентських виборах коливалася на межі 50%

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Вибираємо впевнено

Здавалося, що кам’янчани не поспішали віддавати свої голоси, незважаючи на комфортну погоду, адже на 12-ту годину на території 193 округу проголосувало тільки 19,45% від загального числа зареєстрованих виборців. Не виключено, що багато хто з них насолоджується літньою відпусткою за межами міста, перебуває на закордонних заробітках. Виключенням, мабуть, з цього переліку була дільниця № 681371 193 округу, що по вул. Гагаріна, на якій приписані військовослужбовці ЗСУ, які знають, що таке дисципліна. Приємно, що немало виборців приходило на дільниці з дітьми, показуючи приклад справжнього ставлення до громадянського обов’язку.

Сам процес виборів відбувався без ексцесів, що вже радує. Щоправда, у двох селах Кам’янець-Подільського району були проблеми зі світлом, які, втім, швидко усунули.

О 12 годині ночі вже 22 липня біля 193 ОВК було людно: сюди з’їжджались представники районних виборчих дільниць з документацією. В коридорах і в центральному офісі ОВК журналісти, партійці та й самі кандидати стежили за підрахунком голосів, спілкуючись між собою. Місцева поліція охороняла порядок, а члени дільничних комісій стояли з мішками бюлетенів, шикувались у черги. Безперервні засідання знімалися на телефони заради фіксації забезпечення дотримання норм виборчого процесу. У дискусіях разом з членам ОВК брали активну участь і самі кандидати та їх представники, які висловлювали свої зауваження щодо того, як відбувався підрахунок голосів і чи дотримані виборчі процедури. Тобто ділове життя на 193 окрузі вирувало до самого ранку.

Станіслав Оржеховський.

Голосуємо з надією

Дорогою до дільниці невільно слухаю діалог двох пасажирок маршрутки.

– Хочемо жити добре, а на голосування не поспішаємо.

– Всі одночасно не можуть прибути на нього. Хтось на роботі, он на ринку скільки народу. На минулих виборах о 19.30 людей було не протиснутись.

Секретар комісії на виборчій дільниці 680516 (с.Колибаївка) Оксана Гльос теж дотримується тієї думки, що 25% на 12 годину дня – картина цілком нормальна.

Й насправді люди не перестають заходити сюди – поодинці, цілими сім’ями, з дітьми. Маленька дівчинка здивовано оглядає залу: “А де ж Порошенко? Зеленський?”.

– Як настрій? З чим прийшли сьогодні? – запитую у пані Олени.  – З надією – відповідає лаконічно. А немолодий мешканець села Володимир хотів би побачити біля державного керма справжніх господарів. Пригадує часи, коли новонароджених хрестили крадькома, бідували, а післявоєнного колгоспного воза тягнула неписьменна жіночка, що відрізнялася тямущістю, умінням без зайвих слів наводити лад у великому господарстві. – Отож, – підсумовує, – й нині чекаємо на гідних керівників.

Засмаглий на морському відпочинку малюк упевнено крокує з дідусем і бабусею на дільницю 680551 193 округу. За своє майбутнє поки що не турбується, а от біля 30% дорослого населення Мукші-Китайгородської, як повідомила голова комісії Вікторія Мандзюк, на 13 годину віддали свої голоси за народних обранців.

Ділова атмосфера тут, святкова піднесеність, доброзичливість членів комісії – усе сприяє виваженості й поміркованості вибору, відповідальність за котрий на кожному з нас.

Лариса МАСЛОВА.

Квіткова дільниця

Не кожна виборча дільниця, навіть якщо вона працює злагоджено й організовано, може похизуватися традицією влаштовувати свято для тих, хто вперше віддає свій голос за народних обранців або ж народився цього дня. Однак для дільничної виборчої комісії с.Подільське це вже стало доброю традицією. За словами голови ДВК Олега Гарука у день волевиявлення йому випала честь привітати іменинників Галину Тимчук і Миколу Михайлюка та подарувати їм квіти. Квіткову церемонію пройшов і Назар Коськовецький, який вперше брав участь у виборах, не забули і про члена ДВК Інну Ковтонюк, яка напередодні зустріла свій ювілейний день народження.

Як повідомив Олег Петрович, їхня заквітчана дільниця дала можливість зробити свій вибір 48% мешканців села (як ми розуміємо, частина українців наразі перебуває за кордоном, у відпустках тощо).

53% громадян цього населенного пункту виявили бажання делегувати до Верховної Ради Володимира Мельниченка, а щодо політсил, то першу сходинку посіла «Слуга народу», другу – «Батьківщина», замкнула трійку Політична платформа «За життя».

Олеся Михальчик.

Запит на зміни

49,92% виборців одномандатного виборчого округу №193 прийшло на виборчі дільниці, аби оновити склад Верховної Ради України. З 146791 виборців, внесених до списку, отримали бюлетені для голосування 73285. Порівняно з останніми перегонами явка значно знизилася, в другому турі президентської кампанії взяло участь 60,95% від загальної кількості електорату.

На думку голови ДВК, що розташувалася в приміщенні Кам’янець-Подільської ЗОШ №15, Олександра Грушанського, спад виборчої активності пояснюється літнім періодом, коли населення масово виїжджає на сезонні роботи за кордон та у відпустки.

  • Переважно йшли голосувати громадяни старші 40 років, молодь не так часто з’являлася на дільниці, бо значної частини немає вдома, а заробляє на хліб в чужих краях, – пояснив різницю Олександр Іванович.

На цій ДВК загалом проголосувало 872 виборці з 1976, трьома місяцями раніше тут же з 1952 виборців, внесених до списку, своїм виборчим правом скористалося 1127 осіб. Спостерігалося кілька хвиль скупчення людей поряд з кабінками, в цілому ж електоральний потік був поступовим, без «заторів» у місцях голосування. Між людьми легко було вхопити меседжі, де Україну бачать іншою, – на рівні з Європою.

  • З великою радістю я сьогодні тут. Щоб Україна процвітала, а голос її було чутно сусідам й усьому світу. Нехай тепер нам заздрять, щасливим і благословенним Богом, – з цими словами покидала виборчу дільницю 83-річна кам’янчанка Катерина Острицька. – Ми усі прагнемо позитивних змін для України, тому маємо обрати справедливих і вірних кандидатів у парламент.

На перезавантаження країни надіється й молода мама Наталія, котра прийшла зробити своє волевиявлення з дитиною:

  • Сидіти вдома – як тупцювати на місці. А якщо хочемо перетворень у державі, то треба виходити із зони комфорту, а головне, особисто формувати владу, щоб потім не шукати крайніх.

Подібні коментарі цілком проявилися у підсумках голосування, і багато жителів мікрорайону Черемушки віддали свій голос за нові обличчя у владі. Як повідомив Олександр Грушанський, на виборчій дільниці №681353 перемогли молода партія «Слуга Народу», якій повірили 403 виборці, та її представник Ігор Марчук з результатом в 322 бюлетені на підтримку. Його найближчий «переслідувач» Володимир Мельниченко отримав 207 голосів.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар