У ритмах танцюючого вогню

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Свято Івана Купала, здавна овіяне якоюсь містичною та незбагненно-таємничою аурою, просякнуте духом предковічних язичницьких вірувань, з кожним роком збирає все більше людей біля ритуального багаття, що протягом тисячоліть викидає в небо свої палаючі іскри. Відчути на собі пристрасть  його палаючого вогню, спустити на воду духмяні вінки із купальського різнотрав’я, пошукати в нічному лісі цвіт папороті мали нагоду всі, хто 7 липня завітав до розважального комплексу «Перевесло», що в с.Оринин. А ще — насолодитися виступами запрошених артистів, юних талантів нашого краю та фольклорно-етнографічних колективів Кам’янеччини, взяти участь у майстер-класах з виготовлення керамічних виробів, кондитерської екібани, ляльки-мотанки, прикрас для волосся в стилі «канзаши» й купальських вінків, очиститися травами, долучитися до спалення Марени та й просто відпочити від рутинних буднів у єднанні з природою.

Але як і будь-яке інше святкування в наш непростий час, купальські гуляння пройшли під, хай і не відчутними, але чітко усвідомленими всіма небайдужими українцями, звуки вибухів та канонад. Так, розпочалися урочистості із хвилини мовчання в пам’ять про тих, хто поклав своє життя за волю та незалежність Батьківщини в зоні АТО. Згадали й героїчно загиблого на сході країни жителя селі Ріпинці В’ячеслава Завальнюка. Під час народних гулянь проводився збір коштів на встановлення пам’ятного знака герою-земляку, а також допомоги військовослужбовцям, які нині несуть службу на Донбасі.

З вітальними словами до присутніх звернулися заступник голови районної ради Василь Бугерчук, керівник апарату райдержадміністрації Маріанна Великохатько, помічник народного депутата України Володимира Мельниченка Тетяна Мельниченко та депутат районної ради Василь Строяновський, які щиро привітали всіх гостей зі святом та побажали їм усіляких гараздів.  

Продовжилося свято концертною програмою, участь в якій взяли народний театр пісні «Пісенне мереживо», народно-фольклорний ансамбль «Любов плюс», фольклорно-етнографічні колективи «Ніверчанка», «Рогізнянка», «Трудівниця», народний вокальний ансамбль «Мальви», аматорський ансамбль «Янченецькі музики», ансамбль народної музики «Родина», етногурт «Подільська легенда», ВІА «Такдем», члени клубу дозвілля «Любисток», хореографічна студія «Пірует», ансамбль танцю «Екстрім», зразкова студія естрадного співу «Невгамовні», баяністи Ігор Лазар та Руслан Барладин, а також Вікторія Верстюк, Михайлина Білюк, Вадим Ухач, Олександра Ганіна та Максим Андрухів.

Приємний сюрприз для учасників та гостей свята зробив і Володимир Мельниченко – на його запрошення, перервавши щільний гастрольний графік, до Оринина прибула солістка Хмельницької обласної філармонії, відома скрипалька Майя Онищук. Веселили присутніх переможці телевізійного шоу «Розсміши коміка» — дует «The Підкова».

Не довелося сумувати на святі й дітям. Для них діяв розважальний майданчик, а також було проведено ігрову програму з Водяником та Вогневиком, під час якої вони мали нагоду взяти участь в різноманітних іграх і вікторині та потанцювати.

А коли на подільську землю спустилися сутінки, в талановитих руках учасників народного молодіжного театру «Лінк» розквітла «Вогняна квітка». Саме таку назву мало вогняне шоу, презентоване акторами театру під керівництвом Валерія Свереди.

В єдиному хороводі на завершення свята сплелися руки всіх учасників та гостей народних гулянь як символ єдності нашої нескореної нації, нашого славного українського народу.

Очиститися прозорою водою, пахучими травами й життєдайним вогнем, щоб відродитися й з чистими душами та помислами ввійти в новий життєвий цикл — ось основний меседж купальських гулянь. І поки ми з року в рік будемо очищати свої серця від скверни й всього лихого, відкриватимемо їх сонцю й добру, доти житиме Україна.

Діна КУШНІР, Тетяна ПРОСЯНА

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар