Про мандри української книжки на cхід України

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Давньоримський оратор і мислитель Цицерон мудро сказав: «Будинок, в якому немає книги, подібний до тіла, позбавленого душі». Тож, аби красномовна українська «душа» не покидала своєї домівки, культурні діячі з усієї країни ще 2016 року започаткували всеукраїнський проект «Книжка на схід».

У підготовці та реалізації проекту, зустрічах, культурних заходах та обміні досвідом із громадськими ініціативами взяло участь близько 100 волонтерів та активістів із Києва, Харкова, Рівного, Львова та інших міст України. Загалом, бібліотеки сходу торік поповнилися на 10 тисяч книг, що у ваговому еквіваленті складає 5 тон.

Цього року мандрівка української книги на схід країни продовжується. Так, на початку вересня стартувала друга хвиля проекту. Зокрема, в мережі Фейсбук, на сторінці проекту, уже опубліковано перші результати візитів. Приміром, з 20 вересня культурні діячі з усіх куточків країни проїхали 10 тисяч кілометрів, аби подарувати сотні книг. Цього разу 1,5 тонн літератури поповнили 48 бібліотечних фондів Донбасу. Під час поїздки письменник та громадський діяч Сергій Жадан презентував свій новий роман та антологію українських письменників Донбасу.

У рамках проекту заплановано відвідати 15 районів Донецької та Луганської областей. Це більше 140 великих та малих локацій (БК, бібліотеки, ЦБС, школи, інтернати, дитячі табори, ВНЗ, мистецькі простори).

У рамках ініціативи будуть проведені тренінги, майстер-класи, театралізовані дійства, передача книжок, безкоштовні концерти та інші заходи, до яких також долучаться місцеві активісти та творча молодь. Наразі участь у проекті підтвердили близько 50 українських митців та громадських діячів. Серед них – Сергій Жадан, Анжеліка Рудницька, Сергій Пантюк, Станіслав Федорчук, Юрій Строкань, Олексій Чупа, Дмитро Лазуткін, гурт TaRuta та інші.

Проект реалізується шляхом об’єднання ресурсів Міжнародного благодійного фонду «Смолоскип», благодійного фонду Сергія Жадана, Української народної ради Донеччини та Луганщини, мистецької агенції «Територія А», Донецької обласної державної адміністрації, благодійного фонду «Рідне село» та української ініціативи зміцнення громадської довіри UCBI (USAID).

Організатори доброї справи стверджують, що наразі чимало книгозбірень на території країни, де відбуваються військові дії, залишилися без бібліотечних фондів. У деяких найновіші видання датуються 80-ми роками. Тому мета проекту – оновити бібліотеки актуальними, цікавими, сучасними та потрібними книжками. Можна поділитися книгами як з власної бібліотеки, так і закупити їх у книгарнях чи видавництвах. Ініціатори закликають не цуратися і книжок для дітей, адже найменші мешканці Донеччини мають вирости справжніми українцями. Пункт збору літератури в Кам’янці-Подільському – крамниця “Улюбленець” (вул.Гагаріна, що навпроти старого “Фуршету”). Акція триватиме до кінця листопада 2017 року. Тому варто поспішити внести свою лепту в поширення української книги на східні території нашої країни.

                                                                                                                                                                                                                                                  Ольга ОЛІЙНИК.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар