ВОРОГИ І ДРУЗІ ПЕЧІНКИ

Автор: | Опубліковано Здоров'я Немає коментарів

Алкоголь. На думку деяких фахівців, порівняно нешкідливим для печінки є вживання на добу для чоловіків 60 мл горілки або 200 мл вина, або 500 мл пива. Для жінок ця норма вдвічі менша. Однак навіть така доза шкодить іншим органам. Так, наприклад, не існує безпечної дози алкоголю для мозку та підшлункової залози: він шкодить їм у будь-якій кількості.

Куріння. 1-2 пачки сигарет містять смертельну дозу нікотину. Курця рятує те, що ця доза вводиться в організм не відразу, а потроху. До того ж частину нікотину нейтралізує формальдегід – інша отрута, що міститься в тютюні.

Відомо, що нікотин є потужним судинозвужувальним засобом. А печінка – один із найбільш наповнених кров’ю органів. Звуження капілярів у печінці під упливом нікотину погіршує обмін між кровоносними та жовчними судинами й веде до застоювання жовчі. Це загрожує закупоренням жовчних проток і утворенням каменів.

Переїдання. У разі переїдання, особливо жирної їжі, в кишківнику утворюється велика кількість жирних кислот. Усі вони прямують у портальні вени печінки й відкладаються там у вигляді тригліцеридів. Це порушує обмінні процеси в ній і призводить до розвитку неалкогольної жирової хвороби.

На щастя, печінка має дуже добру здатність до відновлення. Але тільки доти, доки її клітини не замінила сполучна тканина, що спричинило фіброз. У такому разі процес незворотний.

Тому відновлення треба почати з цілковитої відмови від будь-якого спиртного. Допомогти печінці може дієта і такі прості правила.

  1. Очищуємося від жовчі.

Здорова печінка щодня очищується шляхом виділення жовчі. Стимулювати цей процес та допомогти їй виводити токсини допоможе свіжа зелень із терпким чи гіркуватим смаком: рукола, римський салат, крес-салат, зелена листова салатна гірчиця.

Гарбузи, морква, буряки, кабачки, ріпа, дайкон, капуста (броколі, білоголовкова, брюссельська, цвітна) й артишоки теж дають відчутний жовчогінний ефект.

  1. «Живі» гепатопротектори.

Усі горіхи (крім арахісу), гарбузове та соняшникове насіння – теж активні захисники печінки (гепатопротектори). Вони містять незамінні есенціальні фосфоліпіди й жиророзчинні вітаміни-антиоксиданти А і Е. Ці речовини нейтралізують вільні радикали й слугують будівельним матеріалом для відновлення клітин печінки. Достатньо щодня з’їдати 30-50 грамів одного з перелічених продуктів. Переборщувати не варто.

  1. «Жива» вода.

Найкорисніша за складом лікувально-столова вода для очищення печінки – магнієво-сульфатна. Вона дає найвідчутніший жовчогінний ефект. Протягом дня можна випивати максимум 150-200 мл перед їдою. Якщо захворювання печінки супроводжується зниженою секрецією шлунка, потрібно вибирати воду, в якій поряд із сульфатами наявні й хлориди натрію.

За підвищеної кислотності рекомендується пити мінеральну воду за півтори години до їди, за нормальної – за 45 хвилин, а за зниженої – за 15 хвилин. Бажано перед уживанням зробити біохімічний аналіз крові, щоб виявити можливі протипоказання.

  1. «Відновний» режим харчування.

Краще відмовитися від звичної канапки на сніданок і замінити її здоровим сніданком для печінки. Особливо корисні гречана й вівсяна каші. У гречці містяться лецитин, білки та амінокислоти – будівельний матеріал для клітин печінки. Вівсяна каша перешкоджає всмоктуванню шкідливих речовин, що виводяться печінкою.

  1. Свіжовичавлені соки (ліпше грушевий чи яблучний) багаті на пектин, який сприяє зв’язуванню холестерину й виведенню токсинів. Дуже корисні ягоди, особливо в шкірці (мають важливі для печінки речовини – папаїн, коензим Q10 тощо).
  2. Допоможуть відновити печінку проростки, бобові, нежирні кисломолочні продукти, бажано з медом.

Світлана ЯКИМОВСЬКА, гепатолог.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар