Мандаринчик з «сюрпризом»

Автор: | Опубліковано Поради Немає коментарів

Мандарини й апельсини взимку чи не найбажаніші фрукти, надто для дітей. Вони не тільки рекордсмени за вмістом вітамінів, цінних кислот і мікроелементів, а ще й поліпшують настрій. Вже тільки їхні колір і запах створюють атмосферу свята.

Втім, на жаль, нерідко ці соковиті смаколики стають причиною алергії чи навіть отруєння. Часто це виникає тому, що, купуючи і споживаючи їх, ми не дотримуємось елементарних правил. Насамперед треба зважати на те, щоб шкірка була непошкоджена, не мала ознак обмороження. До того ж фрукти не повинні мати стороннього запаху.

Щоб не допустити гниття, висихання та прискореного дозрівання під час транспортування, цитрусові обов’язково обробляють хімікатами. Серед поширених, наприклад, дифеніл (харчова добавка Е 230). Консервант зберігається на шкірці плоду. Він не має специфічного запаху, кольору й смаку, але, якщо добре не помити фрукти перед тим, як зняти шкірку, хімічна речовина залишиться на руках і може потрапити в організм. Змити реагенти холодною водою дуже важко, тому перед уживанням мандарини й апельсини ліпше ошпарити окропом. Якщо з’їсти багато цитрусових водночас чи регулярно їсти їх немитими, Е 230 може нашкодити ниркам, печінці. Першими вплив дифенілу відчувають діти, а також люди з проблемами травлення (гастрит, виразка тощо), алергіки.

З огляду на хімічну обробку небезпечно їсти й механічно ушкоджені фрукти, адже в такому разі хімічні речовини можуть потрапити всередину. Не вживайте й підгнилі, місцями запліснявілі фрукти, навіть почищені. Непомітні оку токсини гнилі проникають у м’якоть.

Трапляються цитрусові з невеликими темними плямами — наслідок ураження їх середземноморською плодовою мушкою. Всередині таких фруктів можна побачити ледь помітні білувато-кремові личинки. Зрозуміло, що їсти такий плід не варто.

Додати коментар