Жнива-2018: буде хліб і до хліба

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Мільйон тонн ранніх зернових намолотили вже хлібороби Хмельниччини. Чималий ужинок із цього валу припадає на аграріїв Кам’янеччини. Втім, це значно менше, ніж минулого рекордного року. Отож, чи вистачить збіжжя, аби хліб не став делікатесом?

Запитуємо про це в аграріїв ПП «Аграрна компанія – 2004». На ячмінному полі, де ми разом із заступником голови райдержадміністрації Миколою Чумаком та начальником відділу агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів РДА Надією Сузанською зустрілися із керуючим відділком цього підприємства Володимиром Козкою, працювало два сучасних комбайни. Всього ж на час жнив тут було задіяно 5 «польових кораблів» – по два джондіри та клааси й один нью холланд. У районі «Аграрна компанія -2004» має в обробітку близько 3 тисяч гектарів орної землі.

Гарно цьогоріч зародила озима пшениця, середня врожайність якої 72 ц/га.

– Якби вдалося зібрати пшеницю до дощів, – впевнений Володимир Іванович, – то її урожайність була б набагато кращою. Із площі 531 гектар залишилося обмолотити ще 2, але в поле увійти неможливо, там мочарі й техніка грузне. Така ж сама ситуація із горохом, ще не впораним залишається 20 гектарів. Були прогнози, що із площі 360 га намолоти становитимуть по 5 тонн на круг, наразі збираємо по 3 тонни.

Наразі приступили до обмолоту ярого ячменю, якого залишилося зібрати 343 га. Перший день збору дав по 44 ц/га.

Ще в «Аграрної компанії» залишився соняшник (понад 900 га) і соя (близько 1 тис.га). Є надія, що буде гарний урожай. Керівник відділку Володимир Козка переживає, аби не сипонув град і не обмолотив ці культури замість механізаторів, як це було торік.

— Жива цього року через погодні умови видалися важкі та затяжні, — каже він. — Сподівалися, звісно, на багатший колос, адже дали землі все, що вона просила. «Аграрна компанія – 2004» не жаліє добрив, засобів захисту рослин, аби зібрати гарний урожай. Цьогорічний хліб продовольчий — увесь другого й третього класів.

Разом із збиранням урожаю-2018, агрокомпанія приступила вже до закладання нового. Так, засіяли 121 га озимого ріпаку із 500 га запланованих.

Тож роботи для хліборобів вистачає. І спекотна пора не лякає механізаторів, бо їхній труд належно оцінюється. Окрім гарної заробітної плати, для хліборобів організовано триразове безкоштовне харчування. У Лісківцях, де знаходиться центральна база відділку, є новий гуртожиток. Там люди після чергової трудової вахти можуть нормально відпочити, помитися. Разом з тим, для своїх працівників агроформування організовує безкоштовне дозвілля, турпоїздки.

Не забувають у агрокомпанії й про своїх пайовиків. Плата за оренду землі, яка нині збільшилась, становить по господарству 10% від вартості паю.

– Цьогоріч ми видали орендодавцям цукор по 550 грн. за мішок (50 кг), борошно – по 350 грн./50 кг. Люди мали змогу брати відшкодування за паї у грошовому еквіваленті або ж у натуральній формі. Зберемо пшеницю, будемо її теж видавати. Зерно провіяне, чисте, сухе. Сподіваюся, пайовики будуть задоволені, – каже Володимир Козка.

За словами Володимира Івановича, навіть за теперішньої врожайності й збільшенні рівня витрат господарство розраховує на непоганий прибуток.

Не можуть з ним не погодитися й представники влади району. Не дивлячись на те, що погода випробовує нерви хліборобів на міцність, в погожі дні аграрії краю встигли добре попрацювати.

За інформацією начальника відділу агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів РДА Надії Сузанської, за станом на 9 серпня, всіма категоріями господарств обмолочено ранніх зернових та зернобобових культур на площі 17153 га, або 85% площ, що підлягають до збирання, намолочено 85004 тонни, при середній урожайності 50 ц/га.

Зокрема, намолочено:

— озимої пшениці — 72221 тонн з 13821 га (95%) за врожайності 52 ц/га;

— озимого ячменю — 2858 тонн з 631 га (100%) за врожайності 45ц/га;

— ярого ячменю — 6758 тонн з 1869 га (54%) за врожайності 36 ц/га;

— гороху — 1460 тонн з 490 га (89%) за врожайності 30 ц/га;

— озимого жита — 1483 тонн з 305 га (100%) за врожайності 49 ц/га.

Розпочали збір ярої пшениці та викосуміші. Найвищу урожайність ранніх зернових та зернобобових отримують в ПП «Деметра -2010» (67 ц/га), ТОВ «Промінь Галичина» (67 ц/га), ПП «Авант Агро» (63,5 ц/га), ПП «Глорія – Дей» (62,9 ц/га).

Крім того, завершено збір озимого ріпаку, обмолочено 5372 га, намолочено 16589 т при середній урожайності 31 ц/га. Найкращих врожаїв цієї культури вдалось одержати в ТОВ ВКФ «Агро-Еко ХХІ» (50,5 ц/га), ПП «Калинський ключ» (42,5 ц/га), ТОВ «Максфарм» (39,9 ц/га), СТОВ «Зоря»  (35 ц/га).

І хоча в цьому році врожайність ранніх зернових та класність дещо нижча в порівнянні з минулим, однак, як запевнила Надія Сузанська, валову кількість зерна очікується отримати вищу, ніж у 2017 році.

– Кукурудза, соя має кращий на сьогодні потенціал. Якщо ранніх зернових на 1 тис.га посіяно менше в порівнянні з минулим роком, то загальна площа зернових цьогоріч збільшилася на 1,5 тис.га, – каже Надія Михайлівна. – Сподіваємося, що валова кількість зерна перевищить показник 2017 року.

– Навіть при цих обсягах виробництва, – долучається до розмови заступник голови РДА Микола Чумак, – Кам’янеччина, як і Україна в цілому, буде забезпечена зерном. Однак погодні примхи в певній мірі можуть негативно вплинути на цінову політику.

Тож і аграрії, і чиновники певні, що хліба вистачить і він не стане делікатесом. Та й приводу піднімати ціни на вироби з борошна, принаймні на соціальні сорти, теж немає.

                                                                                                                                                                                                                                           Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар