В Україні введено воєнний стан, які прогнози для Кам’янеччини

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Після того, як російські прикордонники ввечері 25 листопада біля Керченської протоки відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил Збройних Сил України, поранили українських військових та захопили три українські судна, Президент України Петро Порошенко підтримав пропозицію Військового комітету про введення воєнного стану. Про це він заявив на засіданні Ради національної безпеки України, яке сталося в ніч проти 26 листопада. Цього ж дня Верховна Рада на позачерговому засіданні затвердила Указ Президента про введення воєнного стану. За відповідний законопроект проголосували 276 депутатів.

Відповідно до Указу Глави держави, воєнний стан вводиться з 28 листопада 2018 р. терміном на 30 днів у 10 областях, території яких розташовані уздовж російського кордону, придністровської ділянки молдовського кордону та на узбережжі Чорного і Азовського морів. До цього переліку входять Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська, Вінницька області.

Що стосується Кам’янеччини, то голова райдержадміністрації Василь Сукач заявив, що введення воєнного стану – це превентивний захід, який дає можливість більш ефективно відреагувати на загрозу з боку Російської Федерації та мобілізувати всі ресурси, однак він жодним чином не впливає на обмеження прав і свобод громадян.

– Не варто непокоїтися цивільному населенню. Із введенням воєнного стану їхні права і свободи не будуть порушені, про це чітко заявив і гарант Конституції Петро Порошенко. Нині немає жодних обмежень щодо перетину кордону громадянами України і тих територій, на яких поширюється введення воєнного стану, не буде обмежень в інформаційному просторі тощо, – зазначив Василь Олександрович. – Думаю, що можлива часткова мобілізація. Ми повинні підготувати на місцях штаби територіальної оборони і по мірі надходжень розпоряджень зверху їх виконувати. Вважаю, що Глава нашої держави прийняв виважене, правильне рішення і я його підтримую не тільки як голова районної державної адміністрації, але і як громадянин України.

Нині можна почути багато спірних думок щодо введення воєнного стану. Одні вважають, що його потрібно було запровадити ще в 2014 році. Але чомусь не кажуть про те, якою була тоді обстановка. Олександр Турчинов запропонував ввести у 2014 році воєнний стан та Ради безпеки і оборони його практично не підтримала. Зараз ситуація кардинально змінилася. Є нарікання, що доведеться відкласти вибори Президента, які мали б відбутися в березні 2019 року. Однак Петро Порошенко дав чітку відповідь, що вибори пройдуть 31 березня, як і було намічено. Мені шкода, що в такий важкий для країни час деякі кандидати у президенти переживають не через те, що може розпочатися війна, а непокояться чи будуть вибори й кого оберуть на цей пост, – наголосив Василь Сукач.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар