У маленьких вихованців “Славутинки” великі проблеми

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Уже другий тиждень поспіль батьки учнів спеціалізованої школи-інтернату «Славутинка» оббивають пороги різних інстанцій, аби захистити своїх дітей. Їхні листи пішли в профільне міністерство, до очільників облради та ОДА, депутатів різних рівнів. Школярам уже б час закинути подалі шкільні підручники та оздоровлюватися на літніх канікулах, однак славутинці спокою не мають. Ще 14 червня депутати обласної ради ухвалили рішення про перейменування закладу зі школи-інтернату в ліцей. Все б нічого, якби не суттєвий додаток – поряд зі зміною назви в закладі ліквідовується І ступінь. На практиці це означає закриття початкової школи, через що учні 1-4 класів просто залишаються на вулиці.

З своїм болем батьки звернулися також до нашої редакції.

  • На сесію мало виноситися лише питання про зміну статусу, а пункт про ліквідацію рівня з’явився в останню хвилину. Чим не спланована акція? Невже хтось кинув оком на наш заклад і хоче прибрати його до своїх рук? – така думка не дає спокою батькам.

Інші мотиви їм зрозуміти важко. Школа з давньою історією, котра переживала різні часи, нині в розквіті сил. 2014 року заклад перепрофілювали з школи-інтернату І-ІІ ст. для дітей з малозабезпечених, багатодітних сімей у повну триступеневу спеціалізовану школу з пришкільним інтернатом для дітей з сільської місцевості з поглибленим вивченням іноземних мов. Тільки за ці роки чисельність дітей у закладі збільшилася вдвічі, а з нового навчального року тут мали сісти за парти 367 учнів, з яких 210 початкової школи. Та цим двомстам учням дорога до їхнього храму науки перекрита.

  • Наша сім’я з Голоскова, але хотіли, щоб донька Даринка здобувала освіту в місті, проте виникли проблеми з сільською пропискою. У «Славутинці» нас прийняли, як своїх, а ми закохалися з першого разу в заклад. Зараз нам йти до третього класу і ми дуже розгублені, – розповідає мама Юлія Кузнецова.

Для тих, хто перетинає поріг школи, все свідчить, що тут культивується освіта нової якості. Батьки переконалися в цьому на власному досвіді.

  • Сучасні умови, новітня матеріальна база, а головне, відхід від застарілих, штампованих методів навчання і виховання. Ніяких лінійок радянського зразка, дні першого й останнього дзвоника перетворюються на свята для дітей, а не для освітянської еліти. Діти поглиблено вивчають англійську, німецьку, польську мови, тож це є гарним початком для їх самореалізації в дорослому житті, – розповідає сім’я Пасічників – Більшості батьків робочий графік не дозволяє забирати дитину після уроків, а в установі з повним утриманням школярі під наглядом у вечірні та ранні години, що є великим плюсом.

Та всі ці шанси забрано в дітей. Багато учнів школи мешкають у селах і саме вони змушені будуть припинити поглиблене вивчення іноземних мов через брак таких шкіл у більшості районів Хмельниччини. Особисто директор обласного департаменту освіти та науки Олег Фасоля не впевнений, що спеціалізовані школи Кам’янця-Подільського зможуть прийняти таку кількість вихованців «Славутинки».

  • Чому не затвердити рішення про поступове виведення початкової школи, аби наші дітки змогли закінчити навчання. Але ж ні! Депутати посилаються на значну економію бюджетних коштів. В дітей просто відбирають право на освіту, – говорить Любов Посикалюк.

Сидіти склавши руки і дивитися як дітей залишають без освітнього даху над головою батьки не збираються. Славутинцям або звертатися до суду щодо опротестування депутатського вироку, або ж його можуть перекреслити самі народні обранці. Вже двічі делегація батьків та вчителів їздила в Хмельницький відстоювати школу і поїзд рушив з місця. На 23 червня вдалося зібрати 32 із 27 обов’язкових підписи депутатів, котрі завізувалися під ініціативою зібрати позачергову сесію з цього резонансного питання. Серед підписантів багато тих, котрі тиснули кнопки “за” ліквідацію 1-4 класів “Славутинки”.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах
Немає відповідей

Додати коментар