У Кам’янці-Подільському запустили нову електростанцію, але на тарифи вона не вплине

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Місту вдалося зробити важливий крок у напрямку енергетики. На базі КП «Міськтепловоденергія», на вул. Крип’якевича, запрацювала електростанція з когенераційними газовими установками.

Як розповідають у МТВЕ, один із пріоритетів енергетичної стратегії України до 2030 року – це використання скидного тепла та перетворення котелень, що виробляють лише тепло, на когенераційні електростанції. І вже сьогодні варто подумати, чим замінити традиційну атомну енергетику.
Саме тому міською владою і керівництвом КП «Міськтепловоденергія» за підтримки народного депутата Володимира Мельниченка було прийнято рішення про будівництво електростанції, встановленою потужністю: електричною – 1,89 МВт, тепловою -3,0 МВт. Нова електростанція – це комплекс обладнання, що працює способом комбінованого виробництва електричної й теплової енергії. Докладніше про її роботу та значення для підприємства і самого міста розповів генеральний директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук. Інтерв’ю подає сайт міської ради.

–    В чому особливість роботи нової електростанції?
–    Основне її завдання – виробництво електроенергії для власних потреб підприємства, отримання її для використання по собівартості на виробництво послуг з теплової енергії, водопостачання і водовідведення.
А взагалі особливістю когенераційних технологій є зменшення витрат палива на виробіток теплоти і електроенергії, тобто витрат на енергоносії, а разом з цим –  скорочення викидів парникових газів і шкідливих речовин в навколишнє середовище.

– Йшла мова про те, що нова електростанція – це крок до енергетичної незалежності підприємства і міста загалом. У чому він полягає?
– Ця незалежність полягає в убезпеченні підприємства і мешканців від аварійних чи планових віялових відключень електроенергії. Адже в результаті перепадів напруги у мережі, які можуть відбуватися досить часто (6 разів ставались відключення електроенергії на КПМТВЕ у січні і 8 разів – у лютому цього року) залишаються без електрики і на тривалий час автоматично відключаються каналізаційні насосні станції на міських очисних спорудах, обладнання водопровідної мережі і котелень. Власна електростанція дозволить об’єктам КПМТВЕ не залежати від ТОВ «Енергосистеми України», дасть ефект в підігріві гарячої води, особливо влітку.

–    Який економічний ефект від роботи станції?
–    Річний економічний ефект -11,1 млн грн. Річний виробіток продукції такий: електричної енергії – 12,1 млн КВт-год; теплової енергії -14,8 тис. Гкал.

– Чи вплине це на тарифи?
– Про зменшення тарифів мова не йде. Вони й без того менші за середньостатистичні по Україні. Утім, йдеться про стримування зростання тарифу, який встановлює для нас державний регулятор НКРЕКП.

– Яка вартість обладнання та загалом проекту?
– Обладнання для електростанції було закуплено за кошти Світового банку, все інше зроблене силами самого підприємства. Загальна вартість проекту 35млн грн.

До всього додамо, що набув чинності  Закон  України «Про ринок електричної енергії», згідно з яким підприємства водопостачання і водовідведення України  повинні увійти в ринок електроенергії зі 100 % передоплатою. Для цього до 1 січня 2019 року потрібно було укласти нові договори з енергопостачальними організаціями. У разі, якщо договорів і попередньої оплати не буде, відповідні організації не зможуть постачати електроенергію водоканалам. Інші водоканали України опиняються на межі припинення постачання питної води.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар