У Баговиці хотіли збудувати сонячну електростанцію, а виявили стародавнє поселення

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Під час огляду місця для зведення сонячної електростанції у селі Баговиця на Кам’янеччині археологи виявили стародавнє поселення. Як стверджують науковці Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, воно нараховує п’ять культурних шарів: трипільська культура, ранній залізний вік (ймовірно ранні скіфи VII-V ст. до н.е.), черняхівська культура ІІІ – І пол. V ст., празько-корчацька культура VI-VII ст. та давньоруський час ХІІ-ХІІІ ст.

Разом з науковцями участь в обстеженні  взяли завідуючий відділом  охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області Сергій Шпаковський та начальник управління культури ХОДА Ірина Трунова.

  • Після огляду поселення прийняли рішення виїхати на обстеження археологічною експедицією, – розповів провідний науковий співробітник Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, кандидат історичних наук, Ігор Старенький. – Було проведеного збір підйомного матеріалу на орному полі та шурфування, що дало змогу з’ясувати стратиграфічну ситуацію на поселенні.

До археологічних робіт долучились завідувач сектору «Музей старожитностей» Петро Болтанюк та студент історичного факультету Кам’янець-Подільського національного університету Євгеній Левінзон. Головна мета – визначити межі поселення, фіксація стратиграфічної ситуації та культурно-хронологічної атрибуції поселення.

Ігор Старенький зазначає, що сліди празько-корчацької культури, які були виявлені під час огляду поселення, не так часто трапляються в регіоні. Він подякував співробітнику Інституту археології Андрію Скибі за допомогу в атрибуції матеріалів цієї культури.

  • Досі виявлене поселення не було зафіксовано в літературі. Шкода, що воно вже пошкоджене чорними археологами, адже на поверхні помітні численні ями, – зазначив науковець.

З приводу подальшої долі поселення Сергій Шпаковський зазначив, що більш детальну інформацію зможе повідомити дещо пізніше:

  • Зараз ми контактуємо із забудовниками щодо вирізання з проектів території об’єктів археології, – зазначив завідуючийвідділом  охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області.

Євгенія СОЛОВСЬКА.

Фото: Ігор СТАРЕНЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар