Село існуватиме, діти навчатимуться

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Вчора, 3 серпня, відбулася дев’ятнадцята позачергова сесія районної ради VII скликання. Серед низки питань, які були винесені на розгляд депутатів, левова частка обговорень припала на затвердження змін до районного бюджету на 2017 рік.

За словами доповідача з цього питання, начальника управління фінансів РДА Олександра Федика, внесення змін до районної казни обумовлене потребою додаткових коштів на фінансування видаткової частини, що стало можливим завдяки перевиконанню дохідної частини районного бюджету за І півріччя 2017 року, збільшення обсягів міжбюджетних трансфертів з державного та сільських бюджетів. Отже, дохідна частина районного “пирога” поповнилася на 5427188,94 гривень, а видатки – на 5484568,66 гривень.

Зокрема, депутати проголосували за збільшення асигнувань райдержадміністрації на 2112350 грн., з яких центральній районній лікарні – 1430600 грн., Староушицькій райлікарні №3 – 79950 грн., Кам’янець-Подільському районному центру надання медико-санітарної допомоги – 564300 грн.

Управлінню соціального захисту населення РДА дісталося 500450 грн., частина з яких будуть спрямовані на надання одноразових матеріальних допомог (100 тис.грн.), виплату компенсацій за пільговий проїзд – 200 тис.грн. тощо.

82400 грн. припало Центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, 100 тис.грн. – відділу культури і туризму РДА для придбання будматеріалів для ремонту фойє РЦКМ «Розмай» та сценічного одягу.

Освітяни отримали 1766500 грн., із яких 100 тисяч – на придбання віконних та дверних блоків для Мукшо-Китайгородського, Баговицького, Слобідсько-Рихтівського та Грушківського навчальних закладів, 1 млн.грн. – на закупівлю вугілля, дров. З приводу одного мільйона в депутата Ігоря Гая виник сумнів, чи вистачить цих коштів, аби повністю забезпечити школи паливом впродовж опалювального сезону й чи не потрібно буде потім ще шукати гроші. Бо ж спочатку озвучувалась інша цифра – 1 млн.100 тис.грн. Однак, головний фінансист району Олександр Федик запевнив, що наперед на 100% передбачити все не можливо. Та й у навчальних закладах ще залишилися запаси вугілля з минулого року, свої корективи може внести й погода, а також цінова політика…

Виникло в Ігоря Віталійовича й запитання стосовно виділення додаткових 35 тис.грн. на утримання апарату райради.

– Хотілося б дізнатися, чому не вистачає фінансів, які були прораховані та закладені з початку року в районному бюджеті на цю статтю, – звернувся депутат до голови райради Віктора Кривака. – Невже всі гроші «проїли» чи видали преміями? До того ж, у нас штат працівників райради найбільший в області, і якщо навести з цим лад, то не потрібно буде дофінансовувати.

– Нестача в грошах виникла через кадрові перестановки, – резюмував Віктор Миколайович. – Коли звільнився з посади попередній голова, йому, як і належить, були  здійснені всі передбачені чинним законодавством виплати.

Голова також зазначив, що наразі йде перегляд штатного складу та фінансування працівників апарату, адже частина з них «сидять» на мінімальних ставках.

Левову частку коштів до районної скарбниці долучили й сільські ради. Зокрема, Довжоцька (100 тис.грн.), Орининська (20 тис.грн.) та Устянська (10 тис.грн.) виділили кошти на придбання лапараскопічної стійки, остання ще таку ж суму – на матеріали для терапевтичного відділення ЦРЛ, Гуменецька (10 тис.грн.) – на придбання реактивів. Центру ПМСД на доставку пацієнтів для проведення процедури гемодіалізу Гуменецька сільська рада ОТГ делегувала майже 25,5 тис.грн., а Китайгородська – 10 тис.грн. на придбання туберкуліну.

Передали свої кошти на утримання фахівців із соціальної роботи Подільська (5 тис.грн.), Шустовецька (10 тис.грн.), Китайгородська (понад 18 тис.грн.), Колибаївська (135,5 тис.грн.) сільські ради

На пільгове перевезення надали фінансову допомогу Ластовецька (6 тис.грн.), Подільська (5 тис.грн.), Шустовецька (25 тис.грн.), Чабанівська (15 тис.грн.) сільські ради.

Не стали осторонь громади й у питанні підтримки сільських навчальних закладів. Так, на освітянські цілі кошти були спрямовані Слобідо-Кульчієвецькою (25 тис.грн.), Шустовецькою (понад 23,5 тис.грн.), Довжоцькою (110 тис.грн.), Кульчієвецькою (10 тис.грн.), Кам’янською (127 тис.грн.) сільськими радами. Долучились сільські громади до підтримки пожежних частин, закладів культури, охорони навколишнього середовища тощо.

З другої спроби депутатському корпусу вдалося прийняти рішення про пониження ступеня Заліськопершої ЗОШ. З нового навчального року вона буде І-ІІ ступенів. У початковий навчальний заклад перевели депутати й Збручанську ЗОШ І-ІІ ступенів. І аргументів, щоб прийняти такі рішення, у них виявилося чимало, майже всі вони зводилися до забезпечення якісною освітою дітей Кам’янеччини.

– Ті, хто каже, що немає школи – немає села, втрачають з поля зору найголовніше: навчальний заклад існує заради дитини, а не дитина – задля годин для вчителя. Школа потрібна, щоб наші діти отримували якісну освіту, яка стане для них квитком у майбутнє, – зазначив голова райдержадміністрації Василь Сукач.

Йому в підтвердження Ігор Гай навів приклад із закриттям школи в с.Калиня:

– Спочатку місцеве населення теж вважало, що закриють школу – і пропаде село. Нічого подібного не сталося. Село існує, а діти отримують якісну освіту в сусідній опорній школі.

Всього ж під час пленарного засідання було розглянуто майже з десяток питань, з яких прийняли позитивні рішення.

                                                                                                                                                                                                                                                  Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар