Працюємо на благо трудівників

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

У наш час всім працівникам важливо знати та розуміти, що заробітна плата «в конвертах» – це не тільки неотримання соціальних пільг, виплат, а й мізерна пенсія в старості. Аби уникнути такого негативного явища, в нашому районі з початку року відбулося 7 засідань робочої групи з питань погашення податкового боргу із застосуванням практики заслуховування керівників підприємств-боржників, комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення, пенсій та інших соціальних виплат) та комісії з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, де було заслухано 46 керівників, які не дотримуються мінімальних гарантій в оплаті праці.

Зокрема, 28 липня подібне засідання відбулося в Кам’янець-Подільській районній державній адміністрації, яке провела перший заступник голови райдержадміністрації Маріанна Великохатько спільно з заступником начальника Кам’янець-Подільської об’єднаної державної податкової інспекції Олександром Ковалем та начальником управління соціального захисту населення Петром Середою.

На засідання запросили керівників 21 суб’єкта господарювання Кам’янець-Подільського району, найманим працівникам яких було нараховано заробітну плату нижче мінімального законодавчо встановленого розміру. Заслухати вдалося лише сімох представників юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Головною метою проведення таких зустрічей є налагодження конструктивного діалогу та тісної співпраці підприємців і влади району, роз’яснення й інформування щодо змін у трудовому законодавстві, зокрема, дотримання законодавства про працю в частині виплати зарплати не менше мінімального розміру (з 1 січня – 3200 грн.), а також фінансової відповідальності за порушення вимог законодавства про працю та зайнятість.

Нині рівень середньої заробітної плати штатних працівників на підприємствах району, які включені для обстежень в основне коло звітних одиниць з питань статистики, в червні 2017 року становив 7179,8 грн.. Порівняно з травнем заробітна плата зросла на 1171,17 грн.

За січень-червень 2017 року середня заробітна плата становить 5997,7 грн.

По галузях економіки рівень середньої заробітної плати за червень розподіляється так:

–  промисловість – 9161,17 грн.;

– транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність – 8281,96 грн.;

–  охорона здоров’я та надання соціальної допомоги – 4147,82 грн.;

–  освіта – 7388,19 грн.;

–  державне управління й оборона – 6701,49 грн.;

–  сільське, рибне та лісове господарство – 10521,59 грн.;

–  мистецтво, спорт, розваги і відпочинок – 5081,10 грн.;

–  інші галузі – 4048,30 грн.

Нижче мінімальної зафіксована заробітна плата у 40 юридичних та 41 фізичних осіб-підприємців району. Основними причинами низького рівня зарплати є неповна зайнятість, робота за сумісництвом та погодинна оплата праці.

На Кам’янеччині з початку року проведено роботу з метою легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення з 56 юридичними особами та фізичними особами-підприємцями. За результатами роботи 19 суб’єктів господарської діяльності залучено до оподаткування.

Ірина ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар