Перший рік діяльності Староушицької ОТГ: досвід, що надихає

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Європейський і світовий досвід свідчить: місцеві проблеми можна ефективно вирішувати лише на місцевому рівні. Держава ніколи не дійде до проблем кожного села чи селища, кожної вулиці чи двору.

4 січня 2018 року відбулася перша сесія VII скликання Староушицької селищної ради, на якій склали присягу депутати новоутвореної ОТГ та її очільник Анатолій Сергійович Тимчук. Сьогодні, аналізуючи перший рік діяльності селищної ради, маємо сказати, що, попри всі скептичні погляди, громада успішно працює і розвивається. 

Капітальний і поточний ремонти доріг, відновлення водопостачання, освітлення вулиць, реформування комунального підприємства, залучення інвестицій, передача земель, що знаходилися поза межами населених пунктів, у власність об’єднаної територіальної громади, розвиток освіти і сільської медицини, культури і спорту – справ у громади чимало, і всі вони потребують нагального вирішення. Ці проблеми добре знайомі голові селищної ради, адже Анатолій Сергійович народився і виріс у селі Грушка, що увійшло до складу ОТГ, тут живе його родина, навчаються його діти. Він добре знає людей, його хвилює доля кожного села і кожної родини. Як депутат селищної ради, добре знаю, що проблем у голови вистачає, не дарма кажуть, що кожен день має свої турботи, лишень встигай їх вирішувати.

Як директор закладу загальної середньої освіти, відчуваю, що забезпечення якісних освітніх послуг є одним із найбільш важливих і соціально чутливих завдань і селищного голови, і відділу освіти, культури, туризму, молоді і спорту селищної ради, який очолює Наталія Іванівна Бичок. Як і в кожній громаді, послугами освіти користуються не менше 30% населення (діти, їх батьки, вчителі), а на освіту виділяється більше третини видаткової частини бюджету. Тож у цьому напрямку роботи є чимало викликів. Взяти хоча б таке болюче питання, як оптимізація закладів освіти, через яку пройшла і наша громада. Проте сьогодні можемо з упевненістю сказати, що в освітянській галузі Староушицької ОТГ відбулися якісні зміни, навчання стало більш ефективним, а питання зміцнення матеріальної бази, створення комфортних умов навчання не лише для першокласників, а й для усіх здобувачів освіти стало нагальним питанням діяльності керівника селищної ради.

Для прикладу візьмемо питання підвезення учнів до закладів освіти: придбано новий шкільний автобус для Грушківського ліцею, проведено капітальний ремонт двигуна шкільного автобуса Подільського ліцею, у планах на 2019 рік – поповнення шкільного автопарку та придбання ще одного нового автобуса. Вперше за багато років наші учні та вчителі безкоштовно доїжджали на районні олімпіади, конкурси, змагання не рейсовими автобусами, а спеціально орендованими транспортними засобами. Можливо, саме така турбота про обдарованих дітей дала свої результати: 44 дипломи переможців ІІ (районного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад; 9 дипломів переможців ІІ (районного) туру ХІХ Міжнародного конкурсу знавців української мови імені П.Яцика та 5 дипломів за перемогу у ІІ (районному) етапі ІХ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Т.Г. Шевченка; 6 переможців І етапу конкурсу-захисту наукових робіт в МАН.

Про новий освітній простір у нашій громаді свідчать і укомплектовані за новими стандартами перші класи НУШ: новенькі меблі, мультимедійне обладнання, дидактичні матеріали, яких не бачили учні початкових класів, мабуть, десятки років. У планах селищного голови придбати таке ж мультимедійне обладнання для всіх класів наших ліцеїв, адже, за його словами, школа – це не просто парти, зошити, підручники. Це, насамперед, нові форми навчання, нова якість спілкування. А для цього потрібне і нове обладнання, і нові кабінети, і навіть нові вікна (їх, до речі, замінили цьогоріч понад тридцять). Ми перестали безпідставно економити на опаленні, сьогодні наші діти комфортно почувають себе у теплих класах. Всі діти шкільного та дошкільного віку отримали солодкі новорічні подарунки.

Велику увагу наш очільник звертає і на розвиток спорту, культури, туризму. Відбулися змагання на першість ОТГ серед закладів загальної середньої освіти з легкої атлетики і футболу, волейболу та міні-футболу, настільного тенісу. Кожне професійне свято, державні свята, день села відзначаються в ОТГ урочисто, з концертами та нагородженням кращих у тій чи іншій галузі.

У День місцевого самоврядування учні закладів освіти Староушицької ОТГ презентували проекти зі своїм баченням майбутнього нашої громади. Своїми мріями ділились ліцеїсти у малюнках, творчих роботах, проектах, презентаціях. Як відзначив селищний голова Анатолій Тимчук, ці роботи свідчать, що турбота про наших дітей, створення нового освітнього простору – це інвестиції у майбутнє та розвиток громади.

А якими наші діти бачать села громади у майбутньому? Звісно, сучасними, з розвиненою інфраструктурою та європейськими дорогами. Щоб до нас прибувала молодь, щоб села зажили і задихали на повні груди. Аби на вулицях лунав сміх дітвори, алеями гуляли молоді мами з немовлятами. Такими ж їх бачить і голова нашої громади.

Отож, минув лише рік. Проаналізувавши здобутки та зміни на краще Староушицької ОТГ, що сталися лише за рік, хотілося б процитувати слова Генрі Бокля: «В давнину найбагатшими країнами були ті, природа яких найбільш щедра. А нині найбагатші країни – ті, в яких людина найбільш діяльна». Саме це – активна діяльність голови та депутатів селищної ради, мешканців об’єднаної територіальної громади – і стане запорукою успішного розвитку Староушицької ОТГ та територіально-адміністративної реформи в Україні загалом.

Ірина ГАРУК, директор Подільського ліцею, депутат Староушицької селищної ради.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар