Орининська сільська рада приймала виїзну колегію Кам’янець-Подільської РДА

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

З яким соціально-економічним обличчям район завершує старий рік та про проект Програми соціально-економічного розвитку на 2018 рік йшлося на виїзній колегії РДА, що відбулася вчора. А ще її учасники тісніше познайомилися з Орининсьою сільською радою, яка стала господарем проведення заходу.

Завдяки успішній роботі 8 основних потужних підприємств промисловість району збільшила обсяг реалізованої продукції порівняно з 2016 роком на 8,2%, й отримала в результаті понад 3 млрд 300 млн грн. Ріст відзначено в агропромисловому секторі: галузь рослинництва виробила продукції на 212 млн грн., або 107,5% щодо попереднього року, 115 тис.т, що на 38 тис.т більше, аніж у 2016, намолочено ранніх зернових і зернобобових культур, озимого ріпаку – майже 19 тис.т., а це 12 тис.т плюсу. Тваринництво заробило 425 млн грн, або 123,9%. М’яса вирощено 6003 т (приріст склав 3276 т), на 120,3 млн шт. більше вироблено яєць, а саме 779,9 млн шт. А от молочна сторона галузі пасе задніх і тут дається взнаки проблема низьких закупівельних цін на молочну продукцію та незахищеність виробника, через що й мінусовий показник – виробництво молока впало на 1299 т й скотилося до 3385 т.

Стабільність. Саме так начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА Ольга Чіпізубова охарактеризувала економічну динаміку Кам’янеччини за 9 місяців року, що минає. Про це свідчать й показники зведеного бюджету району за вказаний період, який виконано в сумі 385,9 млн грн. (101 %). По власних доходах виконання забезпечено на 120%: до бюджету надійшло 57,9 млн грн.

Якщо район десь знайшов, то десь і втратив. Його показники тягне донизу податковий борг платників податків (без врахування банкрутів та ОТГ), що, за станом на 1 листопада, збільшився на 1708,6 тис.грн. до 6786,8 тис.грн., в т.ч. до місцевих бюджетів – 5377,3 тис.грн.(+299,1 тис.грн.). Ріст боргу до Пенсійного фонду зріс до майже 5 млн грн.

 — Зверніть увагу, що ви тільки тоді матимете якісний бюджет, коли наведете порядок в податкових надходженнях, – звернувся голова РДА Василь Сукач до очільників громад. – Вкотре наголошую на орендній платі. Мінімальна ставка в 3% вже дає прибуток майже півтори тисячі гривень. З 1 січня знімається мораторій на перевірки, тож слід добре промоніторити підприємницьку діяльність, адже сплачувати податки зобов’язані усі. І ще раз нагадую про оптимізацію. Ви повинні знати, скільки і яких соціальних послуг вам потрібно, в іншому разі граєте в свої ворота. Не може такого бути, щоб школярі по обіді пасли худобу, а ФАп був зачинений на колодку.

За приклад він поставив роботу голову Орининської сільської ради Валер’яна Мокрицького.

— За 2 роки очільництва керівник показав, як ефективно можна використовувати місцеві кошти та які плоди дає тісна співпраця з гілками влади, – сказав Василь Олександрович. – Результат є. Вода, яку тут так усі чекали, в цьому році нарешті потекла. Пам’ятаємо, що з обласного бюджету на водогін було виділено майже мільйон гривень.

В свою чергу Валер’ян Вікторович доповів про стан справ у підопічній громаді, а це села Оринин, Теклівка та Ріпинці з чисельністю населення в 3206 осіб. Бюджет сільської ради на 2017 рік затверджений у сумі 2 238,2 тис.грн., в тому числі по загальному фонду – 2 163,2 тис.грн. і по спеціальному фонду – в сумі 75 тис.грн. Підприємницьку діяльність ведуть ФГТ «Колос-Агро», СТзОВ «Гарант», 4 ковбасних цехи та 18 закладів торгівлі.

На території ради функціонують Орининська ЗОШ І-ІІІ ст. (178 школярів), Орининська ЗОШ І-ІІІ ст.-інтернат (165 учнів та 24 вихованці), ДНЗ «Калинка» (48 дошкільнят). Останній потребує капітального ремонту кімнат. Медичне забезпечення здійснюється Орининською амбулаторією (обслуговує 2666 жителів) та ФП у Ріпинцях (481 осіб). Останній не в найкращому стані, вимагає першочергової заміни вікон, дверей, ремонту даху. Сільський голова зазначив, що такі потреби закладу не будуть залишені поза увагою. А це означає, що в планах закриття лікувальної установи немає.

Культурне життя громади проходить у стінах Орининського СБК, де здійснюється заміна вікон та дверей на суму 295 тис.грн., виділених з державного бюджету, та 9,6 тис.грн. – з місцевого, й Ріпинецькому клубі. Діють також дві бібліотеки – в Оринині (500 читачів) та Ріпинцях (400 осіб).

150 учнів навчається в дитячій школі мистецтв. Й хоча тут стоїть гостра потреба в оновленні духових та народних інструментів, це не завада для молодих талантів, які бажають творчо рости. Вихованці ДШМ беруть активну участь у різноманітних конкурсах і фестивалях. Серед найуспішніших – Анатолій Гусак, Назар Попович, Тарас Головко та Михайліна Білюк.

Орининська територіальна громада славиться своїм активним спортивним життям, а на такий лад їх налаштовує саме Валер’ян Мокрицький, в колишньому викладач спортивної школи. Валер’ян Вікторович керується гаслом, що в спорті – здоров’я, а отже, бажання творити і розвиватися. Недарма за підсумками 2017 спортивного року Орининська сільська рада визнана кращою з розвитку фізичної культури та спорту. Тож не дивно, що й надалі в пріоритетах керманича подальше просування фізичного виховання в маси, будівництво сучасного спортивного комплексу, а в найближчому майбутньому – ремонт дитячого садка, ФП, а також водозабезпечення іншої частини села.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар